PRÁCE 🧰

Levné ubytování v Chorvatsku u moře? Není problém

21. 6. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Jedna věc je, do Chorvatska se dostat. Jenže úplně jiná záležitost může být shánění nějakého ubytování pro dovolenou. Naštěstí žijeme v moderní době, která nám dává hned několik možností.

Levné ubytování v Chorvatsku – jak ho sehnat

Ubytování je samozřejmě nejlepší shánět co nejdříve. Spousta těch, kteří jezdí stále na stejné místo, si rezervují oblíbený apartmán na příští rok klidně ještě před odjezdem z dovolené. A pak je taky velké množství rodin, které jezdí takzvaně „na blind“ s tím, že svůj dočasný domov najdou až na místě.

Airbnb – levné soukromé ubytování v Chorvatsku

Za nás jednoznačně nejlepší cesta ke skvělému ubytování. Airbnb je moderní platforma, kde může svoji nemovitost, nebo klidně i jenom jeden pokoj, nabídnout prakticky každý. Klíčem ke správnému výběru je hodnocení, které si ubytovaný a ubytovávající vzájemně mohou vyměnit. Každý pak tato hodnocení vidí, takže vy máte šanci si podle toho vybrat a majitel nemovitosti uvidí, kdo se mu tam chystá dočasně nastěhovat. Stačí si naklikat filtry dle požadavků a ve vteřině máte nabídku všech možností pohromadě.

Z filtrů doporučujeme zaškrtnout především položku „Superhostitel“, vlivem čehož uvidíte jenom ta skutečně nejlepší ubytka, která mají hodnocení v průměru 4,8 a více (z 5). Dále se hodí, pokud si budete vařit sami, vyfiltrovat si i nemovitosti s kuchyní, eventuálně s pračkou. Na mapce navíc vidíte, kde se zhruba dům nebo byt nachází. Připravte se akorát na to, že každý poskytovatel ubytování má trochu jiný přístup – někdo vám pošle instrukce, jak se dostat do domu pomocí například kódu na zámku dveří, jiný na vás bude čekat u dveří, přivítá vás a předá vám klíče. A samozřejmě po vás budou chtít alespoň číslo pasu, eventuálně občanského průkazu, přikazuje jim to chorvatská legislativa.

Airbnb v Chorvatsku

Zkušenosti máme s Airbnb jednoznačně pozitivní. Oceňujeme především rychlost a transparentnost. V jednom případě se nám stalo, že jsme kývli na jednu z nejlevnějších nabídek v Barceloně a byt byl vyloženě špinavý a neodpovídal popisu ani fotografiím. Vše jsme nafotili, odeslali podpoře a byl nám nabídnut náhradní nocleh v hotelu zdarma. Částku, kterou jsme za nevyhovující byt zaplatili, jsme do pár dnů obdrželi zpět na účet.

Nevýhody? Minimálně mimo sezónu se ceny na Airbnb vyrovnávají těm, za které se vyspíte a hotelu. A porovnávat služby solidního hotelu se sebelepším apartmánem úplně nelze. V hlavní turistické sezóně nám ale Airbnb vychází finančně lépe.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Booking – chcete do hotelu?

Platforma Booking byla dříve orientovaná hlavně na hotely a penziony, v posledních letech se dost překrývá s Airbnb (to naopak leze do zelí zase Bookingu). Hned v úvodu musím konstatovat, že pokud má Booking v něčem navrch, je to přehlednost. V dané oblasti je možné si nabídky srovnat podle ceny, takže hned víte, na čem jste. Oceňujeme i možnost srovnat si nabídky podle poměru cena/výkon, ale i třeba podle vzdálenosti od pláže. Navíc hned víte celou cenu za pobyt, nikoliv za noc, jako u Airbnb.

Booking v Zadaru

Zkušenosti máme s Bookingem docela dobré, ale dvakrát se nám stalo, že jsme si přes tuto službu zamluvili ubytování v hotelu, o kterém nikdo nevěděl, když jsme na místo dorazili a museli jsme trochu improvizovat. Působí to trochu dojmem, že hotely Bookingu nedávají moc prioritu, takže doporučujeme po objednávce ještě minimálně rezervaci potvrdit telefonicky.

Rada pro řidiče: Při cestě do Chorvatska se vyplatí sjednat cestovní pojištění s dostatečnou pojistnou ochranou. Zorientovat se v obsáhlé nabídce ale může být pro některé docela oříšek. Naštěstí vám dokáže pomoct online kalkulačka cestovního pojištění, která provede srovnání za vás a navíc vám ušetří nemalé finance. 

  Srovnat cestovní pojištění do Chorvatska

Chorvatsko na blind

Sehnat si ubytování až na místě bylo jednu dobu dost v módě. Prostě jste se vypravili do nějaké destinace na pobřeží a když se vám tam líbilo, tak jste se porozhlédli po okolí po volném apartmánu. Takhle to zní dost idealisticky, realita bývá zejména v sezóně jiná. Předně – ty nejlepší nabídky jsou často pryč, případně jsou dost drahé.

Majitelé se samozřejmě chovají kapitalisticky a když vidí, že vše v okolí je rozebráno, tak se nebojí cenu šponovat. Mimo hlavní turistické oblasti lze nicméně takto sehnat velmi slušné ubytko za perfektní cenu. Není výjimkou, že se ubytujete v podstatě hned u pláže za 60 eur na noc, chce to jen trochu štěstí. Je ale otázkou, jak moc se vám bude chtít po dlouhé cestě ještě třeba i několik hodin hledat, kde byste složili hlavu.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Telefon a email

Velmi výhodná možnost, pokud chcete penzion nebo hotel. Větší poskytovatelé ubytování mívají na internetu hodnocení a dnes si málokdo nechá kritiku pro sebe. Stačí si zadat do map od Googlu třeba „zadar hotel“ a vyskočí na vás spousta nabídek včetně cen. Neskákejte hned na ty první, to jsou placené reklamy, klidně si sjeďte o něco níž. A vyhněte se bookování přes různé služby, ve kterých je hotel zalistován, tam platíte poplatek prostředníkovi (což je ostatně i Booking nebo Airbnb). Raději tam zkuste zavolat, kontakt je u každé nabídky uveden. Ideální je rezervace po telefonu, potvrzená následně emailem, případně si vyhledejte web hotelu a rezervaci proveďte tam.

Ubytování na Google mapách

Jak sháníte ubytování v Chorvatsku vy? Pochlubte se v komentářích!

Na co nezapomenout: Levné ubytování je fajn záležitost, na čem se ale naopak šetřit nevyplácí je připojištění, které je při správném nastavení schopné pokrýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: booking, airbnb.
Zdroj médií: Depositphotos, airbnb, booking, maps.google.

Podobné články