PRÁCE 🧰

Cena mýtného v Chorvatsku

7. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

V Chorvatsku nepotřebujete dálniční známku, za to ale musíte platit mýtné poplatky. Kolik na nich zaplatíte a kde všude je to potřeba?

Cena mýta v Chorvatsku

Mýtné brány se nachází vždy na výjezdech a sjezdech u dálnice. Platit zde můžete hotově (v eurech nebo kunách), platební kartou (lze platit kartami MasterCard, American Express, Maestro, Visa a Diners) nebo palubní ETC jednotkou. Cena mýta Chorvatsko je jednou z nejhledanějších cen při cestě na letní dovolenou.

Co je jednotka ETC?

Mýtné v Chorvatsku je v hlavní dovolenkové sezóně až o 10 % vyšší (letos toto zvýšení však neplatí), než mimo sezónu. Pomocí ETC jednotky můžete v určitém případě ušetřit klidně i 1/4 z celkové ceny. Elektronicky systém zakoupíte za 122 kun a dobijete jej za 100 kun jako minimum. Tuto jednotku umístíte do vozu a ta vám automaticky bude odečítat předplacený kredit. Takovou jednotku lze zapůjčit také v Česku, kdy za zálohu zaplatíte 1200 korun, a kredit na mýtné nabijete na 2200 korun.

Jak zjistit kolik zaplatím se svým vozidlem na Chorvatské dálnici

Cenu si můžete jednoduše zjistit na oficiálních stránkách chorvatského mýtného systému. Na těchto stránkách si můžete vypočítat, na kolik vás vyjde cesta po úsecích chorvatské dálnice s vaším vozidlem. Zvolit si zde můžete jak motocykl, karavan, nebo i autobus. Ceny mýtného Chorvatsko se počítají podle kategorie vozidla, se kterým se chystáte na dovolenou. Existuje hned 5 kategorií s různými cenovými relacemi. Jednotlivé kategorie si můžete prohlédnout zde:

Kategorie vozidel v Chorvatsku na výpočet mýtného
Kategorie IAMotocykly, tříkolky, čtyřkolky
Kategorie IVozidla do 3,5 tuny, výška do 1,9 metrů, s dvěma nápravami
Kategorie IIVozidla s vozíkem, karavany - do 3,5 tuny, výška nad 1,9 metrů, s dvěma nápravami
Kategorie IIIAutobusy, dodávky nad 3,5 tuny, výška nad 1,9 metrů, s dvěma nebo třemi nápravami
Kategorie IVNákladní vozidla a TIR, se čtyřmi nebo více nápravami
Tip pro řidiče: Máte letos v plánu cestu autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit i cestovní pojištění. Pro výhodné sjednání během několika minut můžete využít online kalkulačku, která vám seřadí nabídky přesně dle vašich potřeb.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Pozor, pokud je váš osobní automobil vyšší než 1,9 metrů, spadá do kategorie II a mýtné je dražší. Pro přesnější definici navštivte oficiální stránky.

Cena mýtného v Chorvatsku

Cena mýta v Chorvatsku se počítá podle úseků, které jsou rozděleny na mapce níž. Placené úseky se dělí na celkem 11 dálnic. Za nejpoužívanější dálnici od slovinské hranice po Záhřeb zaplatíte v roce 2022 hned dvakrát. Protože projedete dálnicí A2 a A1. Za kategorii I 48 HRK, za kategorii II 72 HRK a za motocykl 29 HRK. Pokud se vydáte přes Maďarsko cena mýtného Chorvatsko vás pro kategorii I vyjde na 47 HRK, a pro kategorii II 72 HRK. S motocyklem zaplatíte pouhých 27 HRK.

mýtné v chorvatsku cena

Dovolená bez stresu: Nechcete se na dovolené potýkat s nečekanými problémy jako je krádež vozu, porucha nebo vandalismus? Pořiďte si připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, případně využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Chorvatsko, Jadran, Wikipedie, Hrvatske Autoceste.
Zdroj médií: Depositphotos, Jadran.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články