PRÁCE 🧰

Mýto a mýtné brány v Chorvatsku

26. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Léto je v plné proudu stejně jako doba dovolených. Češi tak tradičně vyrážejí za zážitky k Jadranu. 

Mýtné v Chorvatsku

Jestli pojedete přes Rakousko nebo Maďarsko, je na vás, ostatně ta nejlepší cesta bude vždy mimo špičku a nekonečné fronty na hranicích. Nicméně už při cestě je nutné mít na paměti, že za zpoplatněné úseky se musí řádně zaplatit. V případě Chorvatska se nekupuje dálniční známka, ale platí se mýtné

Mimo sezónu levněji

Chorvati samozřejmě těží z letních dovolených, a tak je v hlavní sezóně platba mýtného mírně vyšší, přesněji se jedná o navýšení o 10 %. Nemusíte se ale děsit, že byste snad vjeli do nějakého placeného úseku a nevěděli, kde a co zaplatit. Pro platbu mýtného se používají mýtné brány a ty fungují buď v otevřeném nebo uzavřeném systému.

Náš tip: Chorvatsko je ráj českých dovolenkářů a každým rokem do něj vyráží statisíce motoristů. Buďte na vše připraveni a sjednejte si cestovní pojištění, které vám bude krýt záda. Pro nejlepší možnou nabídku se vám vyplatí využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Chorvatský systém placení

Otevřený úsek znamená, že si na začátku zpoplatněného úseku vezmete v mýtné bráně kartičku, kterou následně odevzdáte, až budete z dálnice sjíždět. Pokud by se vám nedej bože stalo, že lístek ztratíte, pak hrozí samozřejmě pokuta. Platíte tedy vždy jen za to, co jste skutečně ujeli. V uzavřeném úseku je to o to jednodušší, že zaplatíte jak vstupní poplatek, tak i ten výstupní - nemusíte tedy myslet na žádné kartičky.

Platba se dá uskutečnit hotově - v kunách nebo eurech, platební kartou nebo v některých případech pomocí palubní jednotky ENC. Ta se vyplatí spíše pro řidiče, kteří jezdí trasu častěji a pak samozřejmě pro logistickou dopravu, u které se počítají i určité slevy na platbě mýtného.

Kde se ještě musí platit?

Překvapit by vás po cestě mohl zpoplatněný most na ostrov Krk. Provoz je obousměrný, ale platí se pouze za cestu tam. Pro osobní automobil je to zhruba 130 korun. A také pokud se vydáte přes tunel Učka, průjezd vás vyjde na 112 korun. V některých případech je nutné připočítat částku za použití trajektů, ale to už záleží na každém, kam se vydá.

Doporučení Portálu řidiče: Jestliže nechcete na dovolenou vyrazit nepřipraveni, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Pojištění vám totiž pokryje rizikové situace jako je havárie, krádež vozu nebo vandalismus a vy si tak budete moci užít dovolenou v klidu.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Martin Persch, 1. 6. 2023 9:07
Já jsem si koupil ENC zařízení na www.enc-hr.com a maximální spokojenost. Případnou reklamaci řeším s českou pobočkou. Hlavně nemusím pořád vytahovat kartu nebo peníze a kredit mám nabitý. Jezdím hodně a mám to jejich členství, kde mají i asistence a ještě 22% slevu na dobíjení kreditu...
Jakub Mokříš, 1. 6. 2023 14:13
To je super! Pokud někdo jezdí často, tak se to vyplatí.

Podobné články