PRÁCE 🧰

Jak platit mýtné v Chorvatsku

12. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Mýto v Chorvatsku lze překvapivě řešit hned několika způsoby. Podíváme se na to, jak ho platit, ale i na to, jak zjistit, na kolik vyjde, ještě před cestou.

Jak platit mýtné v Chorvatsku

Jak platit mýtné v Chorvatsku

  • Hotově – v eurech či kunách, nicméně je třeba poznamenat, že ne všude a vždy je to možné. Na některých mýtných branách, konkrétně se jedná o brány u Vučevice, Blata na Cetini, Ravči, Vrpolje, Perušić, Brezničkeho Humu a Spačvy, není možné platit hotově mezi 10. hodinou večerní a 6. hodinou ranní.
  • Kartou – mýtné brány berou všechny myslitelné karty (Master Card, Maestro, Visa, Diners), přičemž tato platba obvykle proběhne velmi rychle. Platit mýtné kartou je v Chorvatsku asi nejlepší a nejuniverzálnější možnost.
  • ENC – elektronické mýtné je varianta spíše pro ty, kdo jezdí do Chorvatska skutečně často. Koupíte si u jednoho ze dvou provozovatelů systému (HAC nebo ARZ) takovou malou krabičku za 122 kun (cca 400 korun) a dobijete si na ni kredit. Následně využíváte chorvatské dálnice a kredit se sám odečítá. Nese to s sebou hned dvě výhody. Tou první je, že můžete využívat speciální pruhy, vyhrazené pro ENC, kde zpravidla nebývají fronty. Druhá výhoda je sleva ve výši 21,74 % na dálniční poplatky.

Jak platit mýtné v Chorvatsku

Mohlo by se vám hodit: Na cestu do Chorvatska se řidičům vyplatí sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nemusíte se stresovat kvůli nečekané události, která vás může kdykoliv potkat. Nabídky pojišťoven si můžete snadno porovnat přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Jak zjistit cenu mýta v Chorvatsku

Na toto téma jsme dostali už několik dotazů, na které je ale docela jednoduchá odpověď. Existuje interaktivní mapa, kde v levé části je nabídka, přičemž nás zajímá položka „Toll calculation“. Zde zadáte počáteční místo, tedy to, kde na dálnici budete najíždět („Choose a starting point“) a pak místo, kde z dálnice plánujete sjíždět („Choose a destination“). Pak už jenom stačí vybrat kategorii vozidla, přičemž běžný osobák je kategorie „I“. Dole vám pak web vypíše vzdálenost, čas jízdy a cenu v kunách. Pokud byste náhodou měli rozhraní v Chorvatštině, stačí o něco níže kliknout na „English“.

Text ...

Další text ...

Zdroj info: Hrvatske autoceste.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články