PRÁCE 🧰

Mýto a mýtné brány v Rakousku

25. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cestování autem po Rakousku

Mýto v Rakousku se u osobních automobilů platí pouze v některých úsecích, jindy musíte mít pouze platnou dálniční známku. Kde se tyto úseky nachází a kolik stojí rakouské mýto?

Mýtné v Rakousku

V Rakousku je nutné si zakoupit dálniční známku, pokud se rozhodnete se vydat na jakoukoliv rychlostní silnici či dálnici. Je možné si zakoupit desetidenní, dvouměsíční nebo i roční známku (ta však neplatí ode dne koupě, ale od 1. 12. 2021 do 31. 1. 2023 - ostatní dvě platí ode dne nákupu).

Za desetidenní rakouskou dálniční známku zaplatíte 9,60 EUR za osobní automobil, u motocyklu pak 5,60 EUR. Za dálniční známku na dva měsíce zaplatíte za OA 28,20 EUR, u motocyklu 14,10 EUR. Pokud se rozhodnete pro roční dálniční známku, vyjde vás na 93,80 EUR (37,20 EUR motocykl).

Doporučení Portálu řidiče: Při cestě do Rakouska se nevyplácí riskovat své zdraví. Sjednejte si proto cestovní pojištění online, které vás ochrání při nečekaných situacích. Pokud chcete ušetřit finance, které využijete na svou dovolenou, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Rakouska

Mýtné v Rakousku

V Rakousku se platí u osobních automobilů i tzv. doplňkové či úsekové mýto. To se platí v šesti tunelech v úsecích A9 Pyhrn Autobahn (Gleinalm a Bosbrusktunnel), A10 Tauern Autobahn, A11 Karawanken Autobahn, A13 Brenner Autobahn, S16 Arlberg Schnellstrasse. Více informací o sazbách a úsecích najdete na stránkách ASFINAG.at - stránky spravující rakouské mýto. 

Na rakouských dálnicích a rychlostních silnicích musí všechna vozidla s celkovou hmotností nad 3,5t platit mýtné. Mezi tato vozidla se řadí nákladní vozy, autobusy, ale také dodávky a velké obytné vozy. Výše poplatku za mýto v Rakousku se počítá podle ujeté vzdálenosti. Elektronické mýtné v Rakousku zajišťují společnosti ASFINAG a Felbertauernstraße AG. S nákladním vozidlem je mýto v Rakousku možné platit přes mýtné boxy GO-Box DKV BOX EUROPE nebo DKV BOX REETS.

Co nevynechat: Nenechte se na dovolené zaskočit nenadálými situacemi jako je porucha, krádež nebo vandalismus. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které zvládne rizika pokrýt a vy si budete moci dovolenou užít plnými doušky. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: DKV, cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články