PRÁCE 🧰

Kam na letní dovolenou v Rakousku

28. 5. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Léto už se kvapem blíží a možná i vy už přemýšlíte, kam vyrazíte v létě na dovolenou. Někdo sbalí kufry a poletí k moři, jiného možná upoutá možnost vyjet k našim rakouským sousedům a poznávat místní přírodní taje. Každopádně plavky s sebou!

Letní dovolená v Rakousku

Články na téma cestování Rakouskem:

  1. Soustava jezer v Rakousku
  2. Letní dovolená v Rakousku - právě čtete
  3. Cesta autem do Rakouska
  4. Tunely v Rakousku
  5. Zimní dovolená v Rakousku
  6. S rodinou do Schladmingu
  7. Jak je to s placenými dálnicemi a silnicemi v Rakousku a roce 2024? - již brzy

Kde si užijete letní dovolenou?

Jestliže už teď víte, že se budete chystat právě do Rakouska, možná by nebylo od věci se podívat na nabídky ubytování už teď. Mohou být totiž levnější než v hlavní letní sezoně. Kdo nechce v okolí jezer a hor potkat příliš mnoho lidí, může jít na to chytře a prostě dovolenou zarezervovat buď už v červnu nebo až v září, kdy obecně bývá méně cestovatelů a užít si tak volnější pohyb. Samozřejmě pokud máte děti školního věku, budete s dovolenou kalkulovat poněkud jinak než, když jste na dobrodružství pouze dva.

Kdo nechce jezdit přes cestovku, může využít možnosti najít ubytování přes Airbnb nebo Booking. Ta druhá varianta je možná lepší, neb si naklikáte ve vyhledávaní co vše si přejete a podle toho se vám hotely zobrazí. Minimálním základem by měla být alespoň snídaně, wellness a večeři si možná dopřejí náročnější klienti. Pokud ale rádi prozkoumáváte místní gastronomii, pak se porozhlédněte na internetu po doporučených restauracích a věřte, že ta nejdražší opravdu neznamená nejlepší, leckdy zapadlý podnik nabídne kvalitnější a chutnější stravu.

V letním období vyráží lidé převážně do okolí soustavy jezer jako je například Traunsee, Atersee nebo Mondsee. Můžete totiž vzít i karavan a ubytovat se v kempu, odkud je to už jen kousíček do průzračně čisté vody. Kromě těchto mainstreamových jezer, kde je nutné počítat i s poměrně větším množství dalších lidí, můžete vyrazit i na méně známá, avšak zato stejně krásná jezera jako jsou třeba Altaussee, Abersee, Fuschl am See, Chiemsee a další.

Kromě koupání je v Rakousku oblíbená také horská pěší turistika. Každý z regionů země dokáže nabídnout svou ojedinělou přírodu a za srdce beroucí výhledy do neznáma podepřené pahorky hor. Čím dál směrem k Itálii jedete, tím větší možnosti v podobě Alp se vám naskytnou. Každopádně nezapomeňte na pevnou turistickou obuv, jinak se daleko ve své procházce nedostanete.

Mezi oblíbená pohoří patří tak třeba Dachstein, zde určitě nevynechejte vyhlídku Pět prstů, případně návštěvu Mamutí jeskyně. Nebo lze navštívit třeba ještě Berchtesgadenské Alpy, Vysoké Taury nebo také Národní park Gesaüse. Ať už se vydáte kamkoli, budete určitě spokojeni. A milovníci aut nesmí zapomenout navštívit legendární vysokohorskou silnici Zirelltal nebo Grossglockner.

Kam na letní dovolenou v Rakousku

Náš tip: Vyrážíte letos sami, s drahou polovičkou nebo s rodinou na dovolenou do Rakouska? Nezapomeňte si na svoji cestu sjednat cestovní pojištění. Pro snadné a rychlé porovnání jednotlivých nabídek pojišťoven můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Rakouska

Na co nezapomenout před cestou?

Jestliže vyrážíte autem, pak je nutné zkontrolovat, zda je vůz v pořádku, jistí to preventivní kontrola v autoservisu a vyřešení veškerých problémů, které signalizují kontrolky v autě. Doplnit ostřikovače a jiné kapaliny nutné pro správný provoz auta. Do kufru přibalit lahve s vodou a případně spacáky, pokud se rozhodnete pro romantickou noc pod širým nebem. Léto je také skvělé na výlety s obytným vozem, kdy si můžete užít to pravé dobrodružství na divoko. Jen pozor na nocleh, zastavte pouze tam, kde je to povoleno, jinak hrozí pokuta. V létě rovněž zbytečně nerozdělávejte oheň, neboť je zvýšené riziko požárů.

Pro pěší turistiku je důležitá hlavně obuv. Pokud plánujete delší vycházku, pak si do batohu určitě přibalte dostatečnou zásobu tekutin a také energetických tyčinek, případně svačinu skládající se z bílého pečiva, šunky, sýru a zeleniny. Hodí se i čokoláda, která rovněž nakopne, až nebudete moct. Zapomeňte však na špatně stravitelná a mastná jídla. Po nich se vám bude chtít akorát spát. Do batohu dále patří pláštěnka a papírové kapesníčky, powerbanka a nabitý telefon, pokud se ztratíte, je to jediná spojnice se širým světem.

Země ledovcových jezer je také hojně vyhledávána milovníky jízdních kol. V zemi se nachází tisíce kilometrů upravených a především dobře značených tras. Ať už se tedy vydáte napříč Tyrolskem a nebo dáte přednost Dolnímu Rakousku, budete spokojeni. Rozhodně ale nezapomínejte na povinnou výbavu kola a především pak na přilbu. V případě, že se zatáhne, musí mít cyklista na sobě i reflexní prvky, tak na to myslete, až si půjdete koupit vhodné oblečení. A mimochodem důležité je i cestovní pojištění do zahraničí!

A stejně jako u bezpečného převozu lyží v zimě, platí v létě podobná pravidla i pro kola. Jízdní kolo nikdy nestrkejte dovnitř kufru auta, ale raději volte formu převozu na střešních příčníkách nebo na stojanu umístěném na pátých dveřích. Obě varianty musí být samozřejmě správně zabezpečeny, aby náklad nemohl sklouznout, spadnout a nebo někoho zranit. V opačném případě vás může v extrémním případě potkat sankce až 5000 eur.

Příprava se vším všudy: Kdo je připraven, není překvapen, jak říká známé přísloví. Platí to i v případě různých rizik, která vás mohou na cestách s vaším autem zastihnout. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které zvládne rizika pokrýt a vy si budete moci oddychnout. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články