PRÁCE 🧰

Do rakouského Schladmingu s celou rodinou!

1. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Když nevíte, kam vzít rodinu na prodloužený víkend, tak s rakouským Schladmingem určitě chybu neuděláte. Rodiče se mohou v klidu pokochat nádhernými výhledy, zatímco děti se budou bavit na tematických stezkách, kuličkodrahách nebo dětských přírodních hřištích. V Rakousku mají tyto věci opravdu vychytané.

S rodinou do Schladmingu

Cesta do Schladmingu

Od našich jižních hranic je Schladming vzdálen pouhé dvě a půl hodiny, takže toto místo můžete opravdu zvolit jako destinaci na pár dní. Přesto ale pokud jedete s dětmi, budete potřebovat pár přestávek po cestě na protáhnutí.

Za nás můžeme doporučit třeba:

  • arboretum Stromovka v Českých Budějovicích,
  • ZOO Hluboká nad Vltavou,
  • Linec (Linz) – Grottenbahn (jízda vláčkem, pohádkové postavičky).

Pořiďte si Sommercard a v zimě Wintercard!

Sommercard je místní kartička, s níž máte většinu lanovek zdarma, plus slevy na vstupy do bazénu atd. Kartičku dostanete jen k některým ubytováním. Jejich seznam naleznete tady. Hledejte ty se štítkem “sommercard partner”. V zimě lze také využít a čerpat slev na kartu Ramsauer Wintercard.

Tipy na výlety v okolí Schladmingu

Panoramatická cesta z Dachsteinu do Tauern

Část panoramatické cesty z Dachsteinu do Tauern je uzpůsobena pro děti jako pohádková cesta. Každých 200 metrů je tu čekají různá hřiště inspirovaná nejen rakouskými pohádkami. Dospělí se zatím mohou kochat výhledy na masiv Dachsteinu.

Tento výlet zvládnete bez lanovek. Dá se tedy využít v případě, že nevlastníte Sommercard. Vychází se od hotelu, kde bez problémů zaparkujete. Zpět můžete jít stejnou cestou nebo po asfaltce. Celá trasa má 3 km.

Výhled na Dachstein

Planai – Hopsiweg

Na Planai – Hopsiweg se dá dostat bez Sommercard, ale budete muset zaplatit mýtné 12 euro za vjezd autem. Pokud vlastníte Sommercard, je lepší jet lanovkou a potom kousek autobusem nebo pěšky. Doporučuji bus a pěšky jít spíše zpět. Nahoře doporučuji vyjít si na vrch Planai.

S dětmi musíte určitě navštívit místní Hopsiweg, což je úžasná kuličkodráha! Nezapomeňte si tedy nahoře v automatu koupit dřevěnou kuličku, kterou si pak můžete nechat jako suvenýr z cest. Kuličkodráha není jediným lákadlem. Kromě už všudypřítomných nádherných výhledů, tu mají pro děti obrovské klouzačky a vodní ráj.

Na jídlo se můžete cestou zpět stavit v penziónu Michlbauer. Vaří tu vynikající domácí jídlo a pro děti mají velkou louku s hřištěm a malými králíčky.

Velké klouzačky na Planai

Výlet k vodopádům Riesachfall

Trasa k vodopádům Riesachfall je trošku náročnější, ale věřím, že zabaví celou rodinu. Od chaty je to jen 1 km, ale cesta pořád stoupá vzhůru. Děti to však v pohodě zvládnou, protože po cestě jsou různé odbočky na vyhlídky a nahoře je čeká velký lanový most. Trasu máte tady. Dole u chaty je dětské hřiště.

V tomto údolí je fajn s dětmi navštívit také chatu Waldhauslalm, která má hodně herních prvků a vodní svět. Hlavně kolem oběda je tu ale dost obsazeno. Vjezd do tohoto údolí je zpoplatněn.

Provazový žebřík nad vodopádem

Lanovkou na Hochwurzen

Výlet lanovkou na Hochwurzen je zážitkem už sám o sobě. Pokud nevlastníte Sommercard, stojí kolem 20 eur za dospělého. Děti do 6 let mají většinu lanovek zdarma. Nahoře je pro děti zase připraveno hřiště, vyřezávané dřevěné sochy, živá kůzlátka či jízda na tříkolkách. Startují odsud paraglidisté. Dá se zde udělat také malý výlet.

Procházka na Sattelberg

Pokud nemáte náladu na davy lidí, vyrazte na méně známý Sattelberg. 3,3 km dlouhou procházkou provede děti dráček, který jim bude pokládat různé otázky. Odpověď naleznete vždy u další cedule. Pokud neumíte německy, je fajn použít translator. Na konci u Sattelberg hutte se můžete občerstvit. Děti budou rády za spoustu živých zvířátek a velké dětské hřiště. Pro sportovce jsou tu ferratové cesty vhodné pro děti od 7 let.

Další zajímavosti v okolí Schladmingu

Do půlhodiny cesty autem kolem Schladmingu najdete řadu zajímavých výletů a atrakcí pro děti. Proto je tato oblast ideální pro rodinnou dovolenou. Pokud by vám našich pět tipů nestačilo, můžu doporučit ještě Reiteralm, kam se dostanete autem po zaplacení mýtného či lanovkou. Nahoře vás zase čeká dětské hřiště, občerstvení na chatách, výhledy a také procházka podél jezera.

Fajn je také ve známé vesničce Ramsau. Je tu pěkné koupaliště a pohádková stezka Rittisberg. Počítejte ale s větším počtem turistů.

Máte jiný zajímavý tip v okolí Schladmingu? Dejte vědět ostatním v komentáři.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Fotogalerie (6 fotek)

Podobné články