PRÁCE 🧰

Sery Łomnickie – ochutnávka sýrů v Polsku

9. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Dolnoslezské vojvodství ukrývá krom řady dalších turistických atrakcí i jednu vskutku gurmánskou. Hned vedle známého města Jelenia Góra je Łomnica, kde je podnik zabývající se domácí výrobou (nejen) kozích sýrů.

Sery Łomnickie – tip na výlet autem

Už samotný název Sýry Lomnické je docela výmluvný a jasně naznačuje, o co tady jde. Příběh je to velmi prostý – manželé si pořídili dvě kozy, ale tak trochu nevěděli, co s mlékem, které nezvládali všechno spotřebovat. Proto začali dělat sýry. Sem tam dali ochutnat návštěvě a když jim asi stopadesátý člověk řekl, že chutnají skvěle, rozhodli se, že by stálo za to je začít prodávat.

Základem je kozí mléko

Dnes je podnik v Lomnici docela známý, ačkoliv nikterak nápadný. Kousek od Lomnice je Kozia Łąka (Kozí Louka), jak jí říkají sami majitelé, kde se pasou kozy, z jejichž mléka jsou pak vytvářeny nejrůznější sýry. S příchutěmi a postupy se dost experimentuje, nějaké „zajeté koleje“ tu sice existují, ale zároveň je prostor i pro fantazii a tvořivost. Výsledkem pak může být i například zmrzlina z kozího mléka, a to hned v několika příchutích. Na tu jsme odvahu neměli, ale sýra jsme dostali na stůl celý talíř. Některé z produktů jsou i velmi vtipně pojmenované, například „Kráva v popelu“ je sýr uzený takovým způsobem, že se na něm vytvoří povrchová vrstva popela.

Lomnické sýry táhnou i Čechy

Paní majitelka se s námi dala do řeči, nalila nám víno a potvrdila nám, že sem z české strany sem tam někdo zajede na menší nákup. Většinu zákazníků ale logicky tvoří hlavně místní a pak také lokální restaurace, které si potrpí na suroviny v top kvalitě. Druhým dechem si však postěžovala, že kdysi zkoušeli pro své výrobky opatřit značku „Eko produkt“. Údajně to je vlastně jenom razítko, které žádnou zvláštní cenu nemá a navíc je potřeba každý jednotlivý druh sýra certifikovat zvlášť, což není levné. Nakonec se na to vybodli, protože pochopili, že je to jenom nástroj, jak jim z kapes vytáhnout krom daní ještě něco navíc.

Výroba za sklem

Za zmínku rozhodně stojí, že pro výrobu se zde používá nepasterizované mléko, což má dávat sýrům lepší chuť. Nevím, zase takoví znalci nejsme, ochutnali jsme od každého a dostali jsme k tomu i vynikající vína, která sýry skvěle doplňují. Mimochodem, je prý běžné, že ne všechny sýry vám automaticky musejí chutnat. Co mě dostalo je fakt, jak při produkci přistupují k transparentnosti. Zde ji vzali doslova a po celou pracovní dobu je možné vidět celý výrobní proces od začátku do konce přes sklo.

Je to kousek

Pakliže tedy milujete sýry, nenechte si tento podnik v Łomnici ujít, dá se to dobře spojit třeba s volným dnem na lyžovačce v Krkonoších. Z Pece pod Sněžkou je to tři čtvrtě hodiny, z Harrachova něco přes 50 minut. Pakliže chcete, můžete si dopředu objednat sýry dle chuti přes e-shop.

  Cestovní pojištění do Polska online

Zdroj info: Sery Łomnickie.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články