PRÁCE 🧰

Tip na výlet autem: Pstruží farma a restaurace

12. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Kousek od Sněžky směrem na sever je pstruží farma, kde nejen, že chovají ve velkém tyto ryby, ale zároveň je umějí i velmi dobře připravit. Z Pece pod Sněžkou z lyžovačky jste na pstruží farmě za 40 minut a jestli máte rádi na talíři ryby, moc neváhejte.

Siedlisko Pstrąga – pstruhová farma a restaurace

Siedlisko Pstrąga je v podstatě rybí farma s restaurací. Jelikož místo rády navštěvují i rodiny s dětmi, chystá pan majitel, mimochodem velmi ochotný a příjemný chlapík, i část určenou vyloženě pro děti, kde budou nafukovací hrady, skluzavky a podobně. Vše se tu ale točí kolem ryb, konkrétně pstruhů.

Teplo pstruhům vadí

Pstruhy zde pěstovali v několika nádržích, a to doslova od narození. Bohužel, jak šel čas, měnilo se podnebí a patrně vlivem globálního oteplování se z kdysi studených jezírek, která pstruzi potřebují, stávaly spíš teplejší tůně. Dnes je stav takový, že násadu farma kupuje, nechává si ji dovážet a pstruzi již jenom v jednom rybníku spíš dorůstají. I to se však má do budoucna změnit.

Umělé okysličování vody

Technicky zajímavý je systém sádek, kde jsou již dospělí pstruzi. Těm se uměle okysličuje neustále proudící voda, a to dokonce přímo z tlakových lahví s kyslíkem. Existují na to dokonce komerční technická řešení, ale pan majitel nám prozradil, že on si vše vymyslel a udělal sám. Kyslík unikající z vody dokonce jímá a znovu ho do ní pouští, což mu ušetří docela dost nákladů.

Do budoucna se plánuje opět chov po celý životní cyklus pstruha, a to chov uzavřený. Největší hrozbou jsou totiž volavky, které přes zimu mají na pstruží farmě doslova ráj. Mají proti nim sice nějaká opatření, přesto je tento pták připravil v zimním období o zhruba 300 kilogramů ryb, což je docela velká ekonomická škoda.

Můžete si i zarybařit

Na místě je také několik zemědělských artefaktů a strojů, děti budou mít největší radost asi z realistických modelů zvířat v nadživotní velikosti. Mezi mini vede krátká naučná stezka a jedná se o tvory, kteří se vyskytují v místním biotopu. U rybníka je možné si za poplatek v přepočtu asi 150 korun zarybařit. Pruty si musíte dovézt své a každý úlovek pustit zpět do rybníka.

Siedlisko Pstrąga – pstruhová farma a restaurace

Gastronomický ráj

Restaurace je pojatá v jednoduchém stylu a nabízí vnitřní i venkovní sezení. Na první dojem to tedy úplně nevypadá, že se člověk dočká nějaké vysoké gastronomie. Jako první jsme ochutnali z talíře plného místních specialit, tedy uzeného pstruha, rybí paštiku a několik druhů pomazánky ze pstruha. Na talíři byly i podkovy pstruha nakládaného na kyselo. Vše chutnalo skvěle, ale nechtěli jsme se zbytečně přejídat, protože nás čekala ještě polévka a hlavní jídlo.

Poručili jsme si jednoduchou rybu s bylinkami a k tomu hranolky, které předcházela skvělá polévka s kousky ryb. Opravdovým vrcholem byl úplně obyčejný pstruh s hranolkami. Jestli vám vadí taková ta typická chuť rybiny, tak té se tu nedočkáte. Díky tomu, že je maso absolutně čerstvé, je skutečně velmi chutné, křehké a skvěle se odděluje od kůže. Ani v jednom z plátků ryby, které jsme měli na stole, nebyla jediná kost, což je podle pana majitele tím, že kuchaři zde mají skutečně velkou praxi a tohle zkrátka umí bezchybně. Popravdě jsem nikdy nikde neměl lepší jídlo z ryby, než zde a kdykoliv budu poblíž, rád se zase na pstruha zastavím.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Siedlisko Pstrąga, autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články