PRÁCE 🧰

Jelenia Góra nejsou jenom trhy. Prohlédněte si i náměstí a radnici

11. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Spousta Čechů za současné ekonomické situace vyráží za nákupy do polského města Jelenia Góra (Jelení Hora). Jenže kromě levného zboží a potravin pořídíte kousek od hranic i trochu kultury a zajímavé historie.

Jelení Hora nejsou jenom trhy, ale také kultura a historie

Zastavte se v informačním stánku

Přímo na náměstí v Jelení Hoře najdete informační stánek. Tam doporučujeme zavítat, protože krom spousty materiálů týkajících se památek a muzeí v samotném městě i jeho okolí, narazíte jistojistě i na ochotné průvodce. Rádi vám zodpoví dotazy a pokud na to budou mít alespoň chvilku času, dostanete zdarma krátkou prohlídku náměstí a radnice.

Jelen s reklamou

Člověk si asi řekne, co je tak zajímavého na nějaké radnici, že? Ještě předtím, než se vydáte k ní, můžete se podívat na jelena, který je symbolem města a jeho aktuální podoba je dost moderní, leč nikoliv nezajímavá. Úsměvný je sushi podnik za jelenem, který díky skvěle umístěné tabuli s názvem má reklamu zdarma na spoustě fotografií na sociálních sítích. A když se rozhlédnete po náměstí, zjistíte, že ho lemuje po celém obvodu podloubí, což je poměrně unikátní (v Evropě jsou prý jen dvě taková náměstí).

Jelen s reklamou

Historické řadovky

Vedle radnice stojí Dům sedmi měšťanů, což jsou vlastně takové historické řadovky. Dřív v nich sídlily kupecké krámy, mlékárna a podobně, časem s z nich stala součást městského úřadu, a tedy i radnice. Počátkem 20. století došlo k propojení obou staveb chodbou, aby úředníci nemuseli chodit z jedné administrativní části do druhé venkem. Krom nepřízně počasí je tam mohla potkat i drobná dopravní komplikace – mezi radnicí a „řadovkami“ vedla totiž tramvajová trať. Jejím nejvýraznějším pozůstatkem je tramvajový vůz, sloužící jako stánek se suvenýry, stojící na severní straně náměstí.

Václav Klaus jako průvodce

Radnici se podařilo v Jelení Hoře velmi pěkně zrekonstruovat, zachovala si původní podobu, ale i některé historické prvky, jako například studnu (ta je právě v Domě sedmi měšťanů). Nad tou je pochozí sklo, ale stoupnout si nad 12metrovou díru vyžaduje přeci jen trochu odvahy. Pro Čechy je na radnici mimochodem ještě politický přesah, protože jedna z vystavených fotografií zachycuje Václava Klause, který kdysi získal odznak „Przewodnik Sudecki“. To znamená, že je vlastně oficiálně průvodcem po polské straně Krkonoš. Pakliže v budově radnice narazíte na některého ze zastupitelů města, bude se vám patrně chtít pochlubit velmi pěkně zrekonstruovaným zasedacím sálem a obecně jsou zaměstnanci na úřadě vstřícní k jakýmkoliv návštěvám a zájmu turistů.

Pouliční divadlo

V jednom z venkovních rohů radnice je jakoby zazděný Jelenohorský chůdař. Vypadá trochu jako vyhublá mužská postava s dredy, ale je to, považte, divadelník! Odkazuje na kořeny pouličního divadla, které lze vystopovat právě do Jelení Hory. Než město opustíte, klidně se zastavte ještě v Krkonošském muzeu, kde je také spousta zajímavostí, například replika roubenky v měřítku 1:1.

Jelenohorský chůdař

  Výhodné cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Jelenia Góra.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články