PRÁCE 🧰

Sklářská Poruba a Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

14. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Harrachov je známý mimo jiné díky výrobě ceněného skla. Nicméně i na druhé straně hranic, zhruba půl hodiny cesty autem právě z Harrachova, toto řemeslo doslova kvete ve sklárně Huta Julia.

Sklárna Huta Julia

V rámci našeho putování po Dolnoslezském vojvodství jsme se zastavili i v polské sklárně. Ono totiž my Češi se trochu moc orientujeme na naši stranu Krkonoš a neuvědomujeme si, že řemesla a tradice hranice ne zcela respektují. Příkladem budiž právě výroba skla, která jakoby se rozlila z krkonošských vrcholů na obě strany.

Sklářská Poruba a Huta Julia

Obec Szklarska Poręba ukrývá továrnu Julia Huta, a ta má docela zajímavou historii, která se táhne od roku 1866 a mimo jiné se podnik proslavil za socialismu i výrobou skleněných ryb. Mladší čtenáři to možná neznají, ale kdysi měly televize podobu spíš menší skříně. Na ploché horní straně byla většinou háčkovaná dečka a na ní skleněná ryba či jiný produkt socialistického uměleckého průmyslu. Dnes už mimochodem výroba ryb neprobíhá a stává se z nich docela ceněný artefakt.

Sklárna Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

Výroba skla v Huta Julia

Nás ale zajímala hlavně výroba, proto jsme se nechali provést celým procesem od začátku do konce. Což v praxi znamená od návrhu, přes výrobu formy z bukového dřeva, tavení výchozích surovin, až po vyfouknutí finálního výrobku, jeho broušení, leštění a kontrolu.

Sklárna Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

Na celé výrobě mě zaujalo několik věcí. Předně jsem netušil, jak jsou sklářské píšťaly těžké. Až když si ji člověk potěžká, zjistí, jaká je tahle práce makačka. Další věc – leštění skla. Není nutné ho leštit všechno ručně, dělá se to i chemicky, nicméně nesmí to být samozřejmě sklo barvené, ze kterého by kyselina sežrala barvu. A s ohledem na možnosti dnešních velmi přesných strojů mě udivilo, že zatím žádný neumí zdobit citlivě, jako lidská ruka. Není to o přesnosti a čistotě linek, ale o citu v ruce a správném přítlaku, který zatím technika napodobit neumí. Výroba skla však není zdaleka tak přesná, jako třeba klasická strojařina – už při návrhu se počítá s tolerancí 1,5 % u všech rozměrů, což znamená, že při výrobě deseticentimetrových skleniček se může nejnižší od nejvyšší liší až o tři milimetry. Mimochodem v den, kdy jsme se byli ve sklárně podívat, což bylo v první polovině října, probíhala mimo jiné i produkce skleněných vánočních stromečků.

Sklárna Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

Expozice a uranové sklo

V objektu se však odehrává nejen výroba, ale má i prostory expoziční. Zaměřené jsou logicky na místní produkci, jejíž historii mapují, a to včetně již zmíněných ikonických ryb. Nejzajímavější však je asi část s uranovým sklem a pak interaktivní exponáty, určené zejména pro děti. Skvěle je znázorněný třeba rozklad světelného spektra při průchodu optickým hranolem.

Sklárna Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

Sklárna Huta Julia –⁠ tip na výlet autem

  Výhodné online cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Huta Julia.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články