PRÁCE 🧰

Ornamental Farm Bukowiec a druhý největší přírodní park v Polsku

13. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Oblast kolem Jelenia Góra (Jelení Hora) je plná zámečků, protože se tu kdysi koncentrovala šlechta. Sídlo zde totiž měl Fridrich Vilém III. a poblíž pruského krále chtěl samozřejmě bydlet každý, kdo něco znamenal.

Ornamentální farma Bukowiec

Produkce i rekreace

Ornamentální farma Bukowiec byla taktéž aristokratická rezidence, ale zároveň tu byla i zemědělská produkce a velký přírodní park. Pojem „ornamentální farma“ označuje propojení hospodářského využití a estetické hodnoty. Zjednodušeně to znamená, že se sem šlechta občas jezdila rekreovat, ale také tu celoročně probíhala produkce plodin, mléka, masa, ryb a podobně. Celý areál má rozlohu 120 hektarů a jsou na něm rozeseté opravdu moc hezké přírodní scenérie, ale i nejrůznější budovy, jako zámeček, dvě malá muzea, věžička nebo hřbitov. Aby si vážený čtenář dokázal představit, jak obří areál to je, tak Václavské náměstí má něco málo přes 4 hektary…

Historie to odskákala

Je znát, že sem evropské fondy nalily obří množství peněz, protože ačkoliv rekonstrukce stále ještě probíhá, je vše krásně zrenovované. Historie je trochu pohnutá, protože před rokem 89 byl celý areál v rukou armády. Ta se s tím moc nemazala a jak jsme se dozvěděli, třeba cenné historické sochy našli při obnově rozemleté na kámen na jedné z cest. Ty, které dopadly lépe, skončily „jen“ jako výplň terénních nerovností a zasypané hlínou. Kdoví, kolik pokladů ještě může místo ukrývat a zdali se je podaří všechny někdy objevit.

Ornamentální farma Bukowiec – tip na výlet autem

Je tu co objevovat

Velmi zajímavá je procházka parkem. Neviděli jsme ho celý, ale zhruba za půl hodiny jsme zvládli čajový dům, který vypadá trochu jako miniaturní řecký palác, obě muzea, rybník, ale také třeba včelí úly, tvářící se na první pohled jako dřevěné sochy. Není to nic moderního, údajně se včely v oblasti tímto způsobem chovaly už kdysi dávno.

Ornamentální farma Bukowiec – tip na výlet autem

Skvělá jsou i muzea! „Tajemný les“ je spíše pro děti, je zaměřený na přírodu a najdete v něm plno interaktivních exponátů. Kdo chce, může si třeba vyzkoušet napodobit kvákání žáby, počítač mu vyhodnotí, jak dobře ji umí napodobit. Druhé muzeum „Údolí paláců a zahrad“ je zase plné miniatur hradů a zámečků Jeleniogórska a ukazuje je tak, jak kdysi dávno vypadaly. Zajímavostí jsou směrové reproduktory, které umožňují poslouchat výklad tak, že si stoupnete pod jakousi krabici, ze které zřetelně slyšíte výklad, ale ten zároveň neruší ostatní. Netuším, jak je toho dosaženo, ale skutečně to funguje skvěle.

Super ubytko

Největším objektem celého parku je zámeček, který zatím zrekonstruovaný není. Hotové jsou přilehlé hospodářské budovy, které jsou přestavěné na hotel. Má aktuálně velké možnosti využití, dají se zde pořádat výstavy umění, svatby, firemní akce, ale klidně tu můžete i jenom přespat. Ubytovací kapacity jsou tu i formou chatek, přičemž každá má svoji vlastní zahrádku a není problém si s sebou vzít psa.

Ornamentální farma Bukowiec – tip na výlet autem

My jsme dostali pokoje v zámečku, vše je krásně nové a velmi vkusně zařízené, je vidět, že se nikde nešetřilo, samozřejmostí je moderní gastronomie. Z české strany Krkonoš jste tu zhruba za hodinku, z Pece pod Sněžkou to zvládnete asi za 35 minut.

  Nabídky cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Ornamentální farma Bukowiec.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články