PRÁCE 🧰

Víte, jaké jsou nejvýše položené silnice v Rumunsku?

26. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hledáte krásnou a rozmanitou zemi pro vaši další dovolenou? Pak by Rumunsko mohlo být tou pravou volbou! Tato země v jihovýchodní Evropě, ležící na pobřeží Černého moře, se pyšní úchvatnou horskou krajinou.

Jaké jsou nejvýše položené silnice v Rumunsku?

Téměř třetinu rozlohy země tvoří hory, další třetinu kopce a zbylou třetinu tvoří malebné pláně. Ať už se tedy toužíte pokochat panoramatickými výhledy z vrcholků hor, projít se po zelených kopcích, nebo relaxovat na rozlehlých pláních, Rumunsko vám má co nabídnout. A to není zdaleka vše! Rumunsko se pyšní bohatou historií, fascinující kulturou a malebnými vesničkami. Tak na co ještě čekáte? Vydejte se do Rumunska a objevte jeho krásu na vlastní kůži! Dnes vám představíme pět nejvýše položených silnic, které můžete v Rumunsku navštívit.

Vârful Coștila

V rumunském pohoří Bucegi, ležícím v regionu Muntenia, se tyčí hora Vârful Coștila do výšky 2 485 metrů nad mořem. Silnice k vrcholu vede z parkoviště na konci Transbucegi a měří 8,2 km. Je však zcela nezpevněná, takže se připravte na off-roadovou jízdu. A pozor – silnice je sjízdná pouze od pozdního června nebo začátku července do konce října, zbytek roku bývá kvůli sněhu uzavřena. Cesta je velmi strmá s převýšením 560 metrů a průměrným stoupáním 6,82 %.

Muntii Iezer

Muntii Iezer není pro slabší povahy! Tento horský průsmyk v rumunské Argeși dosahuje výšky 2 357 metrů nad mořem. Je to prašná cesta plná výmolů a prudkých sjezdů. Kvůli častým sněhovým srážkám bývá silnice často uzavřená, a to i mimo zimu. Než se sem vydáte, pořádně připravte sebe i svůj vůz. Rozhodně se sem nepouštějte s obyčejným autem. Pohon všech čtyř kol je nutností a strach z výšek nechte doma. Po dešti se cesta může proměnit v kluzké peklo.

Jepii de Sus

Hledáte pořádný adrenalin a výhledy, které vám vyrazí dech? Pak rumunský vrchol Jepii de Sus s výškou 2 164 metrů nad mořem je pro vás jako stvořený! Na této silnici rovnou zapomeňte na klidnou jízdu. Tohle je nezpevněná cesta s pořádným stoupáním, která prověří každého řidiče. Kvůli vysoké nadmořské výšce tu bývá dost sněhu, takže silnice bývá často uzavřená. Důkladná příprava je alfou a omegou. Nezapomeňte na teplé oblečení (i v létě může být nahoře zima) a dostatek zásob.

Pasul Urdele

Urdele se nachází ve výšce 2 145 metrů nad mořem a patří k nejvýše položeným asfaltovým silnicím v Rumunsku. Říká se sice, že ji kdysi využívali i Římané v bojích s Dáky, ale to už je opravdu historie. Průsmyk Urdele je součástí slavné Transalpiny, horské silnice DN67C, která protíná rumunské Karpaty. Na některých úsecích se stoupání vyšplhá až na 12,2 %! Na výlet se sem vydávejte spíš v teplejších měsících. Kvůli sněžení bývá průsmyk uzavřený od listopadu nebo prosince do zhruba poloviny května. I mimo zimu je ale přístup regulovaný – silnice je otevřená pouze za denního světla.

Nedeia

Lákají vás vysoké horské průjezdy, ale asfaltka vám pod kolami nestačí? Rumunský průsmyk Nedeia je stvořený pro vás! S výškou 2 085 metrů nad mořem sice nepatří k absolutním rekordmanům, ale rozhodně provětrá vaše off-roadové schopnosti. Na pohodlnou jízdu zapomeňte. Cesta k vrcholu je šotolinová, plná výmolů a prudkých stoupání.

Tak co, vydáte se na nejvyšší silnice Rumunska nebo jste už jste nějaké navštívili? Která vás nejvíce uchvátila? Pochlubte se do komentářů!

Zdroj info: Dangerousroads.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články