PRÁCE 🧰

5 úchvatných tras v Rumunsku, které rozhodně neznáte

21. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Nejznámější trasy v Rumunsku jsme si již představili. Dnes se podíváme na pět tras, které rozhodně neznáte.

5 úchvatných tras v Rumunsku, které rozhodně neznáte

Cazanele Dunarii

Na pomezí Rumunska a Srbska, v srdci majestátních Karpat, se nachází úchvatný kaňon zvaný Cazanele Dunarii, česky Kazanská soutěska. Řeka se zde proplétá úzkým průsmykem sevřeným mezi strmými skalními stěnami, které se tyčí do výšky až 300 metrů. Tato jedinečná scenérie uchvacuje turisty z celého světa. V srdci Rumunska, se tyčí strážce tajemství – tvář krále Decebala. Tato nejvyšší kamenná socha v celé Evropě je nejen impozantním dílem umění, ale také symbolem staré legendy. Majestátní dílo vyvolává úžas, ale také probouzí zvědavost. Kdo je tento král a jaké pověsti se k němu vážou? To se dozvíte, pokud se do Kazanské soutěsky vydáte.

Pro milovníky historie jsou tu tajemné jeskyně, jako je Pestera Gura Ponicovei nebo Pestera Veterani. Můžete také navštívit klášter Mraconia. Pro ty, kteří touží po dechberoucích výhledech, vydejte se lodí po Dunaji a prozkoumejte okolí z druhé strany – z vodní hladiny. Nebo se můžete pustit do horské túry a zdolat některý z karpatských vrcholů. A co teprve milovníci adrenalinu? Na ty čeká možnost paintballu v hustých lesích, horolezecké výstupy, sjezdy na laně či dobrodružství na zip line. Můžete si také vybrat z mnoha cyklistických tras.

Cheile Gradistei

V objetí rumunských hor, nedaleko města Brašov, se vine silnice Cheile Gradistei. Spojuje dvě vyhlášené horské rezorty – Bran a Fundatu. Projíždějte kolem vrcholků pohoří Bucegi a Piatra Craiului a nechte se uchvátit panoramatickými výhledy, které se před vámi budou otevírat jako malované. Cesta Cheile Gradistei není jen o jízdě, je to brána do nádherné přírody. Otevře vám dveře k Národnímu parku Piatra Craiului, kde se můžete vydat na túry po stezkách vedoucích z Prapastiile Zarnestilor nebo prozkoumat přírodní rezervaci Chisatoare. Můžete navštívit jeskyně Pestera Dambovicioara a tajemnou Pestera cu Lilieci (Jeskyně netopýrů) a osvěžit se u malebného jezera Vidraru.

Turnu Rosu Pass

V údolí řeky Olt se ukrývá cesta s bohatou historií sahající až do dob Římské říše. Tehdy sloužila jako strategická spojnice Transylvánie s Dunajem a hrála klíčovou roli v dobytí Dácie. Dnes je Olt Valley okouzlující turistickou trasou, která uchvátí milovníky historie i krásy divoké přírody. Cesta začíná v lázeňském resortu Călimănești-Caciulata a vine se podél řeky Olt až do Turnu Roșu. Můžete obdivovat pohoří Cozia, v dáli se tyčí Făgăraș a Capatanii.

Pasul Tihuta

Cesta Pasul Tihuta, protínající pohoří Bârgău v nadmořské výšce 1227 metrů, vás zavede na hranici mezi Transylvánií (Sedmihradskem) a Bukovinou. Silnice DN17 a E58 se zde klikatí náročným terénem, ale odměnou vám budou scenérie, které se vryjí do paměti. Cesta skrz průsmyk Borgou není pro slabé povahy. Na druhou stranu vám nabídne jedinečnou podívanou na divokou krásu karpatské přírody. A co teprve okolní památky? Můžete navštívit vyhlášené letovisko Piatra Fantanele, kde stojí replika hotelu z Draculy od Brama Stokera. Dále na vás čeká klášter Nasterii Maicii Domnului, pramen La Borcut, horské jezero Lacul Colibița, bahenní pole Tinovul Poiana Stampei a malebné vesničky jakoby zapomenuté v nádherné horské divočině.

Pasul Prislop

Naplánujte si také cestu průsmykem Prislop, jednou z nejkrásnějších horských cest v celém Rumunsku! Tato 50 km dlouhá silnice propojuje Maramureš s Bukovinou přes pohoří Rodnei a šplhá se až do výšky přes 1 400 metrů. Je to nejvyšší cesta Východních Karpat. Za jasného dne se vám naskytnou panoramatické výhledy na nejvyšší vrcholy Rodnei. A pokud toužíte po dobrodružství, vydejte se k vodopádu Cailor, jednomu z nejkrásnějších v Karpatech. Je vysoký téměř 90 metrů a dostanete se k němu buď lanovkou z Borši, nebo pěší túrou, která trvá asi hodinu a půl. Průsmyk Prislop si nejlépe užijete na jaře, v létě nebo na podzim. V zimě bývá silnice často uzavřená kvůli sněhu.

Zdroj info: Rolandia, Uncover Romania.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články