PRÁCE 🧰

Jaké BMW mělo jako první pohon všech čtyř kol?

13. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady BMW

BMW, jeden z nejúspěšnějších výrobců prémiových vozů na světě, se může pochlubit vynikajícím postavením na trhu nejen se zadním náhonem, ale i s pohonem všech kol. Víte, jaké bylo první BMW s pohonem všech čtyř kol?

Jaké BMW mělo jako první pohon všech čtyř kol?

Ačkoliv je Audi Quattro synonymem pro pohon všech kol ve světě automobilů, BMW se k této technologii přidalo již v 80. letech. V roce 1985 představil bavorský výrobce na frankfurtském autosalonu model 325i Allrad. Jednalo se o první sériový vůz BMW s pohonem všech kol.

Systém xDrive

Systém xDrive se vyznačuje svým vyspělým řízením rozdělením točivého momentu mezi nápravy, což umožňuje optimalizovat jízdní vlastnosti a trakci za všech podmínek. Díky tomu se BMW s pohonem xDrive mohou pochlubit vynikající jízdní dynamikou, stabilitou a ovladatelností jak na silnici, tak i v terénu.

Systém xDrive se stal neodmyslitelnou součástí DNA vozů BMW a je symbolem prémiové automobilové techniky. Je to důkaz toho, že BMW neustále inovuje a přináší svým zákazníkům špičkové technologie, které zvyšují bezpečnost jízdy. Pohon všech kol BMW xDrive se stává stále populárnějším. V současné době je jím vybaven každý čtvrtý vyrobený automobil BMW.

Jaké BMW mělo jako první pohon všech čtyř kol?

První čtyřkolka již v roce 1985

První čtyřkolkou od BMW byl již zmíněný model 325i Allrad (E30). Systém s rozdělením točivého momentu 37/63 s převažujícím zadním pohonem využíval viskózní spojky v zadním diferenciálu a rozvodovce. V roce 1991 následoval model 525iX (E34) s elektronicky řízeným pohonem všech kol a poměrem 36/64 a šestiválcovým motorem o objemu 2,5 litru a výkonu 141 kW. V roce 1999 pak BMW uvedlo sportovní SUV X5 s rozdělením 38/62, automatickým brzděním diferenciálu, kontrolou trakce při sjezdu a dynamickou kontrolou stability.

Jaké BMW mělo jako první pohon všech čtyř kol?

V roce 2004 se u vozů X3 a X5 objevila nová generace systému pohonu všech kol, nazývaná xDrive. Tato technologie se vyznačuje schopností přenášet až 100 % výkonu na jednu z náprav. Během let byl systém xDrive neustále vylepšován a inovován, až se stal špičkovým systémem, kterým je dnes.

Dnešní technologie xDrive profituje z bohaté historie BMW jako leadera v oblasti automobilového výkonu a bezpečnosti.

Zdroj info: BMW.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články