PRÁCE 🧰

Poradíme vám, jak se nezbláznit z rumunského provozu

10. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rumunsko se stává stále atraktivnější destinací pro turisty z celého světa. A není divu! Tato země se pyšní úchvatnou přírodou od majestátních Karpat po malebné pobřeží Černého moře. Mnozí se obávají cestování autem kvůli nedostatku dálnic, ale obavy jsou zbytečné.

Jak funguje doprava v Rumunsku

I když Rumunsko nedisponuje rozsáhlou sítí dálnic, nabízí řidičům dostatek kvalitních hlavních tras, po kterých se lze pohodlně pohybovat. Ať už se chystáte zdolávat horské průsmyky, prozkoumávat historická města nebo relaxovat na pláži, vždy si vyberete tu správnou cestu.

Dobrodružství pro otrlé

Dodržování pravidel silničního provozu v Rumunsku? Inu, to je kapitola sama o sobě. Zdejší řidiči jsou proslulí spíše svým volným přístupem k předpisům, a tak se na cestách setkáte s ledasčím. Rychlostní limity sice odpovídají těm našim (50/90/130 km/h), ale jejich dodržování je spíše zbožným přáním. Kamiony zde po okrskách rozhodně nejezdí 90 km/h a jeden a půl pruhu na klasické čtyřproudové silnici je taky velmi běžným faktorem.

Sami jsme si takovou jízdu vyzkoušeli na vlastní kůži. Na vesnicích se to ještě dá, ale v hlavním městě Rumunska to bylo opravdu kruté. Zmatené přejíždění mezi pruhy, klakson každou chvíli, kruhový objezd o třech pruzích měl najednou pruhů šest a mnoho dalšího. Pokud chcete vyrazit do Bukurešti, hlavního města Rumunska, vybavte se ocelovými nervy, dobrými brzdami a silným klaksonem, protože ten nejsilnější vyhrává.

Kombinace divoké jízdy, horšího stavu silnic na vesnicích a pobíhajících toulavých psů a koček na odlehlých úsecích může z řízení v Rumunsku udělat opravdový adrenalinový zážitek. Pokud se ale nenecháte odradit a budete se chovat obezřetně, můžete si cestu autem do této země užít. V konečném důsledku je pak tato jízda i poměrně záživná a velmi lehko se na ni dá zvyknout. Tak potom pozor, až se vrátíte do Česka.

Co mít s sebou do Rumunska

Na cestě do této země se setkáte s jedním specifikem – hraničními kontrolami. Rumunsko je součástí Evropské unie a již nově patří do Schengenského prostoru. I tak je však vhodné u sebe mít občanský průkaz, případně cestovní pas. Dále je pak důležité mít platné pojištění vozidla (zelená karta) a platný řidičský průkaz. V rámci povinné výbavy je nutné mít s sebou reflexní vesty a také výstražný trojúhelník.

Zdroj info: Autorský text, cKlub.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články