PRÁCE 🧰

Roadtrip - co si vzít s sebou?

23. 7. 2022 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jak už název napovídá, jedná se o výlet autem, který leckdy nemá ani přesný cíl. V autě trávíme spoustu času a vidíme spoustu míst. Jste připraveni na takové dobrodružství?

Road trip - jak se na něj připravit

Jestli máte doma auto, pak je to výhra, protože spolu s ním můžete zažít velké dobrodružství. Stačí si v práci zařídit jen volno a můžete vyrazit na cestu. I když pravda, ještě před tím je nutné zařídit pár věci, aby vše proběhlo hladce a nemuseli jste si na cestě trhat vlasy stresem.

Singl lidé, nebo ti v páru bez dětí, to budou mít vždycky o něco jednodušší, protože se mohou sbalit a odjet prakticky ze dne na den. V případě dětí je třeba už dbát na větší detaily a nutnosti. Dnes se tedy omlouváme všem párům a rodinám s dětmi, ale svým povídáním se zaměříme na ty, kteří ještě malé ratolesti nemají. Ostatně i pokud máte domácí mazlíčky, bude nutné vyřešit otázku, zda-li s vámi pojedou a pokud ne, tak jim zařídit vhodné opatrování.

Údržba auta před roadtripem

Ačkoli s autem jezdíte každý den třeba do práce, je nutné ho nechat před cestou prověřit. Však to znáte, i když jedete kamkoli na dovolenou, je vhodné mít všechno v pořádku. Oranžové kontrolky, které jste do teď ignorovali, bude vhodné rovněž nechat vyřešit, ať odjíždíte s čistým štítem bez případných nervových záchvatů. Dolijte všechny provozní kapaliny a nezapomeňte si sbalit do kufru kanystr s palivem, kdyby náhodou a čerpací stanice byla někde hodně daleko, kam byste pěšky stěží došli.

A propo jako úplně první byste měli vyřešit, jakým autem pojedete. Ono sice cabrio je super, ale do kufru se toho zrovna moc nevejde. Volte takové auto, které je pohodlné a zvládnete v sedadle prosedět i několik hodin. Pokud takové nemáte, můžete si jej půjčit od známých nebo z autopůjčovny.

Vhodným parťákem se stane i obyčejná tištěná mapa, která zaručeně vytáhne z průseru, když se dostanete do oblasti, kde nefunguje mobilní signál. Mezi další důležité věci patří velké pet lahve s vodou, protože někdy projíždíte takovou divočinou, kde si těžko koupíte i coca colu, natož čistou vodu. Pokud tedy nechcete pít z potůčku. Hodí se zabalit proteinové tyčinky a celkově něco dobrého na zub, co je poslední záchranou, když se o slovo přihlásí hlad a bistro je v nedohlednu.

To, že byste měli mít dostatečné množství papírových kapesníčku, je asi už samozřejmostí. Stejně tak jsou vhodné vlhčené ubrousky a v tomto divném období i dezinfekce, současně s ní i dostatečné množství respirátorů nebo roušek. Ty sice mimo civilizaci nebudete potřebovat, ale co když se rozhodnete pro romantickou večeři v centru města?

Roadtrip

Plánování trasy

I přesto, že jedete prakticky na dobrodružnou cestu, měli byste vědět alespoň přibližný cíl. To znamená, že se podíváte na okolní města, případně zajímavé přírodní zastávky nebo hrady a zámky. Připravíte si přibližný itinerář, který samozřejmě nemusíte do puntíku dodržovat, ale je fajn mít nějakou záchranou kotvu. Zmapujete si území, které chcete projet a co v něm především chcete vidět. Hodí se mít v oku i případně, kde se nacházejí obchody s nezbytným zbožím nebo čerpací stanice. Podle toho si spočítáte kilometry, jaké můžete ujet na jednu nádrž a kde doplníte tekutiny.

Vyjasnit byste si také měli, jestli jedete jen k sousedům na otočku, nebo projedete opravdu celou zemi. A nebo se vám bude chtít projet víc států? To už je na vás, přinejmenším si ale udělejte přibližní rozpočet, na kolik vás tahle cesta vyjde, ať jste aspoň trochu v obraze. Započítejte do toho jak cestu - pohonné hmoty, tak ale také dálniční poplatky, ubytování, jídlo a pod.

Spaní v autě

Otázka spaní může být také velmi těžká, protože ne každý bude chtít spát v hotelu. Pokud máte možnost spát v autě, využijte toho, ale dejte si pozor na místa, kde můžete nocovat, ne všude je to povolené a v některých státech hrozí vysoká pokuta. Pojedete-li obytným vozem, pak to budete mít o něco jednodušší.

Za nás doporučujeme objednávat hotely, případně airbnb, pár dní před nebo ještě ten den. Je totiž dost možné, že narazíte na velmi zajímavé nabídky s dost nízkými cenami, není to sice pravidlem, ale možná si pro jistotu na některých místech rezervujte ubytování dopředu, a to obzvlášť jedete-li takto poprvé, tak ať máte jistotu a nemusíte si pak skládat sedačky v autě, abyste se vůbec trochu vyspali.

Roadtrip

Co budeme jíst

Pokud nechcete žít z kořínků, které naleznete někde u skály nebo na louce, pak byste měli vyřešit otázku stravování. Chcete si vařit v rendlíčku na plamenu, a nebo raději oželíte pár set korun a dopřejete si vybrané pokrmy dané země přímo v restauracích? To už záleží na vás a tak trochu i na tom, jestli se hodláte ubytovat v hotelu nebo ne.

Hotelová varianta vyřeší problém snídaně, které jsou ve většině případů součástí pobytu v hotelu... přes poledne jíst nemusíte nebo si dáte něco malého a večer po náročné cestě nebo túře se nadlábnete v restauraci. V tomto ohledu jsou možnosti prakticky neomezené a vážně záleží jen na tom, jak jste zvyklí žít nebo kolik peněz za celý výlet chcete utratit. Každodenní stravování v restauračních zařízení přeci jen něco stojí.

Jak dlouho na cestách chceme být 

Dva dny, týden nebo celý měsíc? Kolik volna si můžete vzít a kolik dní chcete na místě strávit, je vyloženě jen na vás. Někomu se může protivit jízda autem, a tak zpočátku než tomuto trendu propadne bude chtít být v autě co nejméně, ale jiný do toho propadne rovnýma nohama a třeba se zadaří projet víc zemí, než jen tu jednu a na druhou stranu, i kdybyste jeli jen na víkend do Polska. Je to prima začátek.

Hlavně neseďte doma na zadku a využijte možnosti relativně svobodně cestovat, ze které se v současné době stala velmi vzácná komodita. Budete mít už navždy zážitky a hlavně vzpomínky, které vám už nikdo nevezme. A víte, jak to je, na těchto cestách se vždycky stane něco vtipné a kdo ví, třeba vás drahá polovička požádá i o ruku.

Roadtrip

Pár tipů od redaktorů

Samozřejmě to, co jsme napsali výše, jsou jen praktické okrajové tipy, ale za nás bychom určitě doporučovali si ještě před cestou udělat nějaký playlist, ať neustále nemusíte přepínat rádiové stanice. Pohlídejte si roaming, jestli ho máte aktivní a hlavně berete-li si  s sebou fotoaparát, mějte nabyté baterie do přístroje a vezměte si raději i náhradní. Kdo se nechcete tahat s foťákem využije jistě svůj telefon, a tak si přibalte výkonnou powerbanku a náhradní kabel pro nabíjení v autě.

Rovněž nezapomeňte na cestovní pojištění a raději se připojistěte i na rizikové sporty, v zahraničí nikdy nevíte, co vás potká. U pojištění se dívejte především na výši limitů, aby se vám vyplatilo. Je vhodné u sebe mít i nějakou hotovost a nespoléhat se jen na platební kartu, v zapadákově na Ukrajině vám karta bude úplně k ničemu.

A na závěr je rada na cestu, pokud nemáte teréňák, určitě se nepouštějte na cesty, které nejsou zpevněné a nebo si nejste 100% jistí, že je zvládnete. Kolikrát pak může být těžké sehnat pomoct. Ostatně hrabat se s maličkým Yarisem v marocké poušti byl dost zážitek.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články