PRÁCE 🧰

Služebním autem do zahraničí - na co dát pozor

24. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V některých případech můžete na dovolenou vyrazit služebním autem, je proto ale třeba mít s sebou dokumenty a nezapomenout na fakt, že auto není vaše.

Služebním autem do zahraničí

Cestování autem znamená od jakživa svobodu. Vyrazíte, kdy chcete, kam chcete a můžete jet, jak dlouho chcete. Pokud vlastní vůz nemáte, ale chtěli byste na cestu stejně vyrazit, tak kromě půjčení si auta v půjčovně aut, můžete půjčit služební vůz, který vám dala k užívání firma.

Ještě před cestou je nutné společnost informovat, že máte v úmyslu s vozem vyrazit do zahraničí a to v rámci soukromého účelu. Tedy raději nic nedělejte za jejich zády, pokud by se náhodou stala na cestě nějaká komplikace, mohli by být majitelé nepříjemně zaskočeni. Navíc některé firmy nedovolují používat auto pro soukromé cesty, a tak se předem informujte, zda-li to bude možné.

Kromě malého upozornění, bude nutné mít také od majitele souhlas s využitím vozu. Tento písemný souhlas mějte vždy u sebe, jak v tištěné tak i ideálně digitální podobě, abyste se jím mohli prokázat v případě policejní kontroly a nebylo na vás nahlíženo, jako že jste vůz ukradli. Formulář by měl být i notářsky nebo úředně ověřen (to vám provedou na každé pobočce CzechPointu).

Tento dokument si snadno můžete vytvořit i doma na počítači a spolu s předvyplněnými údaji sestavit v kanceláři společnosti, ve které pracujete. K podpisu je vhodné připojit i razítko firmy, aby vše bylo věrohodné. V některých případech je vhodné mít i cizojazyčnou verzi.

Vzor pro využití služebního auta:

Statutární zástupce společnosti ...................................................................................., pan / paní ................................................................................ tímto souhlasí s používáním firemního vozidla panem / paní .............................................................., s číslem OP (cestovního pasu) ...................................................

Platnost zapůjčení od ...............................do ..................................
Identifikace vozidla Model: ............................................................................................ Reg.značka: .................................................................... VIN: .......................................................
Datum: ........................................
Místo: ...................................... Podpis: .................................

Pojištění vozidla a kontrola auta před jízdou

Každé auto musí mít sjednané povinné ručení. Současně s tím se ve voze musí nalézat zelená karta (ta má už teď v mnoha případech bílou barvu), auto rovněž musí mít malý technický průkaz a ujistěte se o havarijním pojištění. Hodí se vědět, zda-li v pojištění jsou zahrnuty i asistenční služby.

Nezapomeňte zkontrolovat povinnou výbavu, ta vždy platí podle země, ve které je automobil registrovaný. Pokud ale jedete třeba v zimních měsících, pak se hodí mít s sebou sněhové řetězy, které sice v naší výbavě nejsou předepsané, ale v horách se mohou hodit. Neméně důležitou věcí je mít i zaplacené veškeré dálniční poplatky, pokud se budete pohybovat v zahraničí po placených úsecích.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články