PRÁCE 🧰

Půjčení auta v zahraničí - tipy a rady, jak na to

18. 7. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Prozkoumávání země patří mezi oblíbené činnosti cestovatelů. Leckdy si půjčí auto, ale při podpisu zapomínají číst i ta důležitá malá písmenka na konci smlouvy. Při vrácení auta se pak nestačí ani divit, za co vše musí platit.

Půjčení auta do zahraničí: Podrobný postup

Články na téma autem do zahraničí:

  1. Půjčení auta do zahraničí: Podrobný postup - právě čtete
  2. Do zahraničí s půjčeným autem - Víte, co si opatřit?
  3. Road trip - jak se na něj připravit
  4. Služebním autem na dovolenou: Co si pohlídat?
  5. Žilní trombóza při cestování autem, jak ji předejít?
  6. Jak funguje doprava v Rumunsku - již brzy

Půjčení auta do zahraničí krok za krokem

Člověk by řekl, že na tom není nic těžkého, ale opak je pravdou. Ne všechny půjčovny aut jsou totiž poctivé a aby na svých zákaznících co nejvíce vydělaly, zahrnou do smlouvy často i nesmyslné podmínky. S palivem to také není tak jednoduché, stejně jako že vás automobil s navigací vyjde dráž než ten bez. Na co si tedy při půjčení auta na cestu do zahraničí dát pozor?

Doporučuje se vytvoření rezervace automobilu na internetu - než přímo na místě. Je to z prostého důvodu, ceny na kamenných pobočkách bývají výrazně vyšší (vše samozřejmě záleží na konkrétní zemi). Při placení rezervace použijte tu samou kartu, kterou následně budete platit vůz na pobočce - použijte vždy kreditní kartu, nikoli tu debetní. Vhodné je také si zkontrolovat finanční limit na kartě. S hotovostí neuspějete, téměř nikde ji nepřijímají.

Vhodné by bylo si zajistit mezinárodní řidičský průkaz, který lze vyřídit na příslušném úřadě během chvilky a zaplatíte za něj 50 korun - jeho platnost je jeden rok. Není to tedy drahá záležitost, tak si jej raději udělejte, protože někde by vám bez něj auto ani nevydali. Svůj řidičák si samozřejmě vezměte s sebou, protože jedno bez druhého by nic neznamenalo.

Na internetu lze najít mnoho autopůjčoven. Stačí zadat místo, kde budete pobývat a připojit dvě slůvka "rent car". Hledání může začít od těch ověřených nebo u takových, se kterými mají zkušenosti vaši známí. Pokud budete stále tápat, pak dejte určitě na recenze ostatních - nikdy se nenechte zlákat na rádoby levnou nabídku, můžete se za ní skrývat nějaká levárna.

Není vhodné zanedbat ani pojištění vozu. V případě jakékoli větší kolize by se člověk nemusel doplatit a celý výlet by se pořádně prodražil. Věnujte tak pozornost zejména části o spoluúčasti.

Vyzvednutí auta

Při vyzvedávání je důležité mít s sebou pas, občanský průkaz a také řidičský průkaz (i ten mezinárodní). Smlouva se sepisuje na člověka, který auto bude řídit - to by se mělo dodržovat. Opět, pokud se stane nehoda a bude řídit někdo jiný, je možné, že pojišťovna neproplatí škodu a vše půjde z vaší kapsy. Pokud bude chtít řídit i někdo jiný, je nutné to do smlouvy připsat (bývá to zpoplatněno).

Zatímco věk nehraje v Česku takovou roli, v zahraničí už ano. Pokud je řidič mladší 26 let, může se stát, že bude platit vyšší cenu za půjčovné nebo bude naopak vyšší cena pojištění auta.

Ještě než odjedete s autem od půjčovny, poctivě si zdokumentujte stav vozidla. Je třeba ho nafotit zvenku i zevnitř. Předejdete tak situacím, kdy po vás autopůjčovna bude chtít při vrácení zaplatit věci, kterých jste se ale vy nedopustili, jenže bez důkazů byste měli celkem smůlu.

Pozor dávejte i na příslušenství, například pokud ztratíte klíče od auta, může se stát, že vás ztráta přijde na 200 eur. Pokud máte chytrý telefon, tak se vyhněte autům s navigací, která celé půjčení auta v zahraničí prodraží průměrně o 100 eur.

Důležité informace při půjčení auta do zahraničí

Existují dvě věci, které by člověk měl znát dřív, než si auto půjčí. Samozřejmě, že je to i cena. Avšak mnohem důležitější je povolený nájezd a také, jak je to s tankováním. Některé půjčovny mají striktně daný nájezd a za jeho překročení se platí, proto je vhodné se podívat spíše po takových půjčovnách, kde není daný denní nájezd. Vhodné je se také zaměřit na autopůjčovny, kde platí zásada "full to full", tzn. auto si přebíráte s plnou nádrží a s plnou ho také vracíte.

Je to jednodušší než se dohadovat, kolik jste najeli a pak doplácet benzín, který bude ještě účtován za mnohem vyšší sazbu, než kdybyste zajeli sami natankovat. Setkat se můžete i s variantou, že si půjčíte auto do zahraničí s plnou nádrží, avšak vrátíte ho s polovinou - právě jste se nechali okrást a autopůjčovna na vás vydělala.

Poslední důležitou informací je, abyste si vždy četli všechny odstavce, které jsou ve smlouvě psané malými písmenky. Vyhnete se tak tomu, že podepíšete něco o čem jste neměli vlastně ani tušení. Bohužel pak vás čeká už jen placení. Nenechte se tedy napálit a vše si dobře prostudujte.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články