PRÁCE 🧰

Mezinárodní řidičák - druhy a který kde platí?

31. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Cestování v rámci EU je bez problémů díky tomu, že český řidičák platí stejně u nás, jako v Německu nebo třeba v Itálii. Jenže z hranicemi unijní Evropy byste s ním mohli narazit.

Mezinárodní řidičský průkaz

Články na téma mezinárodní řidičský průkaz:

  1. Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?
  2. Vyřízení mezinárodního řidičského průkazu
  3. Druhy mezinárodního řidičáku - právě čtete

Formálně je mimo EU vyžadován mezinárodní řidičský průkaz, ale praxe ukázala, že obvykle se jedná jen o formalitu a vystačíte s naším - českým. V případě třeba dopravní nehody by to ale mohl být problém, a proto je lepší si mezinárodní řidičák před odjezdem do ciziny vyřídit.

Dva druhy mezinárodního řidičáku

Existují dva mezinárodní řidičské průkazy. Podle Vídeňské úmluvy a podle Ženevské úmluvy. Pozor, někde vám uznají jeden z těchto dvou, někde klidně oba, liší se to země od země. Vyřídit si můžete oba druhy na jakémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností. Stojí to 50 korun a vyřízení je na počkání. Potřebujete jen žádost a fotografii 35x45mm. A o jaký druh žádat? 

Mezinárodní řidičák dle Ženevské úmluvy

Státy, kde uznávají mezinárodní řidičský průkaz dle Ženevské úmluvy: Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe

Mezinárodní řidičák dle Vídeňské úmluvy

Státy, kde uznávají mezinárodní řidičský průkaz dle Vídeňské úmluvy: Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe

Zdroj médií: needpix.

Podobné články