PRÁCE 🧰

Spaní v autě není v některých zemích povolené

31. 5. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Letní dovolená se pomalu a jistě blíží, a pokud budete chtít ušetřit na nákladech za ubytování, asi vás napadne možnost přespání v autě. Pozor na to, ne v každé zemi je to zrovna povolené.

Kde lze spát v autě na dovolené? Některé země spánek v autě zakazují

Články na téma spaní v autě:

  1. Spaní v autě není v některých zemích povolené - právě čtete
  2. Jaký vůz je vhodný na spaní v autě?
  3. Spaní v autě Rakousko
  4. Spaní v autě Chorvatsko
  5. Spaní v autě v zahraničí

Nevyžádaná pokuta překvapí jistě každého. Nejlepší proto je, aby člověk zajel do autokempu. Zde zaplatí pouze stání za pár korun a v klidu se může rozložit na přední sedačce. Někdy ale autokemp není zrovna blízko, a tak nastává otázka, zda-li se můžete vyspat třeba na odpočívadle a nebo zajet na nějakou zapadlou lesní cestu. Což je samo o sobě v některých méně vyspělých zemích spíše pro dobrodruhy.

Spaní v autě nebo ve stanu "na divoko"

Pokud s sebou na cesty vozíte i stan, pak mějte na paměti, že ani v případě spaní ve stanu u auta to někde není úplně vhodné. Ono i rozdělání ohně tam, kde se nesmí, je dosti nerozumné. Rozdělávat stan u frekventované silnice snad ale nikoho nenapadne.

V Česku jsou podmínky relativně benevolentní. Existují ale pravidla, kde není dovoleno si udělat táborák nebo rozložit pouze stan na soukromém pozemku. K tomu potřebujete vždy svolení majitele. Totéž se nedovoluje v chráněných oblastech jako jsou například národní parky a vojenské újezdy. Mimo jiné, jestliže byste chtěli mít opravdu jistotu, že nedostanete za nocování pokutu, pak si snadno na mapy.cz můžete najít, kde se dá nocovat beztrestně. Značky pro nocleh jsou označeny jako "přístřešek" nebo "nocoviště". Skvělou aplikací je i Park4Night. Do ní sdílí lidé z celého světa místa, kde se dá bezpečně přenocovat. Pro usnadnění dostanete i přímé souřadnice, kde se místo nachází.

Praktický tip: Pokud byste chtěli znát další dopravní předpisy v zahraničí, sepsali jsme pro vás samostatnou sérii zde. Abyste byli na cestu 100 % připraveni, vyplatí se vám sjednat cestovní pojištění. Nejvýhodnější nabídku pro vás snadno a rychle najde kalkulačka cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Jak jsou na tom evropské země

Ať už jste se sbalili sami do jednoho báglu nebo jste na svou dobrodružnou cestu za nosem vytáhli celou rodinu, pak je vhodné vědět, kde můžete na divoko nocovat. A hlavně kde to bude pro všechny účastníky zájezdu bezpečné.

Kde nocovat v autě příliš nejde

Pro Čechy oblíbeném Chorvatsku raději dodržujte podmínky ubytování se v kempu, než abyste riskovali nějaké problémy. Noclehárna mimo tato místa je přísně zakázána. U východních sousedů - v Polsku - jsou trošku benevolentnější a co se týká nocování, tak mimo chráněné oblasti lze nocovat prakticky kdekoliv. Jen pozor na soukromé pozemky. V zemi jezer - tedy Rakousku, se kempovat nebo spát na divoko mimo určená místa, moc nevyplatí. Za porušení zákazu hrozí vysoká pokuta. Ani u slovenských bratrů to neplatí jinak a nocovaní mimo autokempy je zde zakázáno a opět hrozí pokuta. Ostatně, nikdo by se asi nechtěl probudit vedle medvěda.

Nocování v autě povoleno

Oproti tomu například ve Švédsku může člověk přespat v autě prakticky kdekoli. Skoti na to šli rafinovaně a dovolí kempovat jen na státních pozemcích. Pro výlety do Rumunska se nemusíte svým způsobem bát přespat také kdekoli, ale pozor na bezpečnost a místo, které si pro spánek vyberete, aby to nebyla poslední noc. Benevolentní je také Portugalsko, které nemá případný zákaz uveden ani v legislativě.

Nakonec se podíváme ještě na oblíbenou Itálii, která volné kempování zakazuje. Na druhou stranu se v zemi nachází mnoho stanovišť přímo určené pro tyto případy. Některé jsou zadarmo, jiné stojí pár stovek na den.

Mohlo by se hodit: Kdo je připraven, není překvapen. Platí to i v případě různých rizik, která se mohou na cestách objevit. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které zvládne rizika pokrýt. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články