PRÁCE 🧰

Známe nejlepší auto na spaní

27. 6. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Ráno otevřít oči, nadechnout se z plných plic horského vzduchu a usmát se. Takové probuzení ocení každý dobrodruh, který vyrazí na své cesty autem, ve kterém se může i vyspat, aniž by musel rozkládat stan nebo kupovat karavan.

Auto na přespání

Články na téma spaní v autě:

  1. Spaní v autě není v některých zemích povolené
  2. Jaký vůz je vhodný na spaní v autě? - právě čtete
  3. Spaní v autě Rakousko
  4. Spaní v autě Chorvatsko
  5. Spaní v autě v zahraničí

Ať už chcete vyrazit do Alp, obdivovat českou krajinu a nebo si střihnout roadtrip k italskému pobřeží, možná by nebylo od věci zauvažovat nad tím, jakým autem na výlet pojedete. Samozřejmě to neznamená, že si kvůli tomu musíte koupit hned okamžitě nové auto, ale existuje možnost si ho třeba jen půjčit.

Po jakém automobilu sáhnout

Když už jedete na delší cestu, tak asi úplně nechcete spát na předních sedadlech, kde se nedá pořádně ani položit, natož si najít svou pohodlnou pozici. Nejlepší variantou co se pohodlí a komfortu týká, je prostě sáhnout po nějakém obytném voze - ty pěkné dělá například Volkswagen a najdete je pod označením California, nutno podotknout, že pořizovací cena nebude úplně nejnižší, avšak investice stojí za to. Kdo nechce koncern, může se podívat na vypůjčení dobrodružného Fordu.

V některých případech, pokud vlastníte dodávku a chcete často cestovat, pak je vhodné zauvažovat nad vestavbou - kterou si lze udělat i sám, ale zabere to notný čas a na konci útrap se budete proklínat, proč jste to přeci jen nenechali na někomu jiném. A nebo prostě auto svěříte hned profesionálům a je to, ale je potřeba počítat s nemalou investicí.

Existují ale auta, jako je třeba Citroën SpaceTourer nebo Peugeot Partner, ze kterého snadno vyndáte sedačky a umístíte místo nich matraci. Pohodlně se vyspíte a co víc si přát? Jasně, budete se muset uskromnit, protože postel je asi to jediné, co narychlo do vozu nainstalujete. Ale najíst se můžete třeba v nějakém městě, nebo si koupit něco s sebou - třeba dobré vínko? 

Spaní v autě

Doporučení Portálu řidiče: Rádi často cestujete autem? Nepodceňte své zdraví a sjednejte si pro jistotu cestovní pojištění. Sáhodlouhé vybírání z jednotlivých nabídek za vás obstará online kalkulačka.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Ostatně, když rozložíte stan, tak v něm také nebudete mít luxus toho beduínského. Rozhodně, pokud budete kupovat dodávku nebo obytný vůz, se hodí si připlatit ve výbavě za nezávislé topení. To se bude hodit, když noci nebudou tak úplně ještě teplé a jen deka těžko zahřeje. Obzvlášť pokud auto nemá vhodnou izolaci. Zima se tak dovnitř vkrade mnohem rychleji a budete se muset k sobě ještě víc přitulit.

Spaní v autě? Jde to i s osobáky

Jestliže nemáte žádné z výše popsaných povozů, ani nemáte v plánu si takové půjčovat, pak se jeví jako zajímavá varianta, pokud tedy vlastníte - českou modlu - kombíka. Zadní sedačky se pohodlně složí, dekami nebo polštáři vyrovnají hrboly, na to se hodí matrace a hurá. Jde se spát.

Ne každá matrace se do auta ale vejde, a tak se můžete porozhlédnout po té na míru, která přesně sedne do volného prostoru. Tyto matrace jsou většinou vyztužené, takže nehrozí, že by se během noci hrbolek hezky propasoval do těla a ranní vstávání by bylo ještě víc za trest, než kdybyste nakonec spali na přední sedačce. Navíc, některé z nich jsou z inteligentního materiálu, že ráno je snadno složíte do speciálního pytle a můžete zase vyrazit na cesty. V noci jen rozděláte bez zbytečných průtahů a těžkostí. Pokud nechcete matraci na míru, pak je je ještě možnost sáhnout po nafukovací matraci s kompresorem.

Vhodnou variantou pro takové spaní může být například Škoda Octavia combi nebo VW Passat combi (klidně sáhněte po ojetinách). Obě varianty nabízejí dostatečně velký prostor. Můžete si auto upravit vhodně na spaní. Ale žádné strachy, veškeré kombíkové verze by mohly být alternativou. Ještě než ale vyrazíte na konec světa: Nejprve vymyslete řešení a hlavně si jednu nebo dvě noci v autě vyzkoušejte na nečisto, abyste vychytali případné mouchy. Jako třeba, že se bude hodit baterka nebo zástěny na okna, aby vás slunce nevzbudilo už ve 4 ráno a další věci, na jejichž nutnost vlastnění přijdete samozřejmě až později.

Naše rada na závěr: Máte v plánu cestovat do zahraničí autem a chcete si být opravdu jistí? Nezapomeňte si sjednat připojištění. Rizika (např. porucha, krádež vozu, vandalismus) můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články