PRÁCE 🧰

Vestavba do auta - jak ji realizovat?

21. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kvůli pandemii se celosvětově omezilo cestování. Lidé tak začali hledat jiná řešení, jak vyrazit do přírody, kde přespat mimo hotel a užít si ojedinělé chvilky. Záchranou se staly obytné vozy a vestavby.

Jak udělat vestavbu do auta

Kempingová vestavba do auta a rozměry

Ještě než začnete s přestavbou svého vozu, je nutné si položit otázku, jestli si ji tam můžete opravdu dovolit. Nejvhodnější variantou bude vždy dodávka, do prostoru Fabie se vám asi nepodaří nacpat celý kempovací život. Samozřejmě, pokud takový vůz nemáte, nabízí se otázka, jestli by nebylo lepší si ho koupit už jako udělaný, než si koupit v bazaru ojetinu a tu teprve pak svépomocí předělávat na vestavbu.

Pokud ale už jedno takové rozměrnější auto doma máte, pak se můžete pustit do práce. Tedy ale jen v případech, že jste zruční a není to vaše první práce s vrtačkou. Pak byste na celé vestavbě mohli nechat nervy a mládí. Pakliže si na takovou přestavbu netroufnete, můžete svůj vůz svěřit do péče zkušenějších specialistů, kteří se předěláváním aut živí.

Plán obytné vestavby do auta

To nejdůležitější je si rozmyslet, co všechno chcete do kempingové vestavby umístit a zda-li se to tam opravdu vejde. Prvním krokem by mělo být všechno pořádně změřit a propočítat, k tomu pomůže, když si vše nakreslíte na papír

Tam vše zaznamenáte a můžete se pustit do druhého kroku - tím bude sehnat vhodný materiál na začátek práce. Bohužel není vše tak růžové a budete muset svůj nový výletový prostor zateplit. V létě by to asi nevadilo, ale přeci jen se mohou vyskytnout studené noci, a pak by vám byla v pelechu zima.

Rozvod elektřiny

Jak již bylo řečeno, bude nutné do obytného prostoru zavést elektroinstalaci. Přeci jen na čem si chcete ohřát vodu? Venku na ohništi to asi nebude, neboť rozdělávání ohně v přírodě lze jen na určených místech. I toto je vhodné zanést do plánku přestavby, abyste věděli s čím a jak počítat. Budete mít vše na jednom místě logicky rozplánované. Například, že zásuvka patří do pracovního koutu, kde potřebujete fungovat notebookem a nebo vypínač ke dveřím.

Jakmile budete mít rozvedenou síť elektřiny, nezapomeňte otestovat její funkčnost. může být totiž ke vzteku, že to neuděláte, doděláte zbytek vestavby a nakonec zjistíte, že to bylo úplně zbytečné, protože elektřina nefunguje.

Co na zateplení?

Sice jsme psali o tom, že v létě to zas tak nevadí, pokud teda zaparkujete ve stínu. Ale kolikrát se může stát, že auto bude stát na slunci, a to v létě umí pořádně ohřát plechy. Je nutné tedy do vestavby do auta umístit izolaci. Použít se dá skelná vata nebo polysteren (v minimální šířce 10cm).

A aby se všechno hezky skrylo a skelná vata vás neřezala po každé, co vejdete, bude třeba vše obložit. Ale pozor nezapomeňte si do obkládacího materiálu udělat prostor na zásuvky vypínače. K obložení poslouží například palubky nebo sololitové desky. Vypořádat se budete muset také s podlahou. Nejlepší je lino, které se dobře udržuje a je snadno omyvatelné. Ale můžete zvolit i jiný materiál.

Rozvržení prostoru vestavby do auta

V tomto okamžiku začíná pravá zábava v podobě tetrisu, kdy musíte všechno - co jste si načrtli do plánku a koupili - naskládat do miniaturního prostoru. Používejte chytrá řešení s různými úchyty nebo možností vysunutí - třeba v případě stolu. Skříňky pro různé věci nemusíte zas tolik řešit, protože mnoho odkládacího prostoru získáte právě pod oblastí sezení. Materiál použitý na tyto věci je nejvhodnější v podobě OSB desek nebo dřevotřísky.

Samozřejmě není to jen o nábytku, ale je třeba v kuchyňském koutě přemýšlet nad tím, kam dáte barely na vodu, kam umístíte ledničku a další věci. Celá přeměna dodávky je o jednom velkém přemýšlení.

Obytné vestavby do auta a přepsání

Jakkoli sáhnete na auto rázem pozbývá platnosti technický průkaz, který už nesedí s tím, co je v něm uvedeno. Obzvlášť, pokud dokončíte úspěšně celou přestavbu. Bude nutné tedy zařídit přepis dodávky na obytné auto a to buď osobně, nebo to za vás udělá specializovaná firma.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články