PRÁCE 🧰

Co se může hodit v autě

18. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Povinná výbava v České republice zůstává už několik let víceméně podobná. Zahrnuje autolékárničku, výstražný trojúhelník a rezervní kolo/sadu pro opravu pneumatik. Kromě toho se ale mohou hodit i další věci.

Doporučená výbava do auta

Struktura povinné výbavy se nemění už od roku 2018. Přímo se do ní neřadí ani reflexní vesta. Motoristé by ale měli myslet na to, že podle zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. platí povinnost mít na sobě při vystoupení z vozidla mimo obec reflexní prvky. Počátkem roku 2024 navíc vstoupila do účinnosti změna, která tuto povinnost rozšiřuje i na nouzové stání v obci.

Z toho plyne, že první položka, která by v autě žádného řidiče neměla chybět, je právě reflexní vesta. Pokud by motorista výše uvedenou povinnost porušil, mohly by jej policejní složky pokutovat. Nehledě na to, že reflexní vesta má i své praktické výhody. Minimalizuje škody způsobené při dopravních nehodách, a to zejména v případě snížené viditelnosti mimo obec. Nehledě na to, že v některých státech musí mít reflexní vestu dokonce každý člen posádky.

Náhradní žárovky i pojistky

Už od roku 2018 není součástí povinné výbavy ani sada náhradních žárovek. Jde ale o další prvek, který řidiči mohou v mnoha případech náležitě ocenit. Nikdy nevíte, kdy žárovka selže a pokud se zrovna budete během noci nacházet někde mimo civilizaci, může vám náhradní žárovka ušetřit nemalé starosti. Jakmile odejde přední světlomet, zadním blinkrem si na cestu sotva posvítíte. Záleží ale samozřejmě na tom, jestli řidič žárovku dokáže vyměnit.

Podobně je to i s náhradními elektrickými pojistkami. Každý správný řidič by tedy měl myslet na to, že od každého druhu elektrických pojistek, co v autě zrovna má, by měl mít alespoň i jednu náhradní. Elektronická výbava v autě může být sebelepší, jakmile však dojde ke zkratování obvodu, auto svítit nebude.

Tažné lano, hasící přístroj či léky

V případě defektu pneumatiky řidiči jistě ocení i další výbavu. V prvé řadě jde o hever, většina řidičů své auto holýma rukama totiž nenazvedne. Podobně je to i s klíčem na kola, bez kterého motorista šrouby na kole jen těžko povolí. V nočních hodinách může dobře posloužit LED svítilna.

Ušpinit se v dnešní době dobrovolně nechce asi nikdo, a proto by v každém kufru neměly chybět ani pracovní rukavice. Manželka či děti by se mohly ocenit deku či jinou přikrývku. Zahřeje, v některých případech může jít i o účinný prostředek pro boj s rozvíjejícím se šokem, který není u automobilových nehod ničím výjimečným. Skvělé využití může mít i hasící přístroj, tažné lano, láhev vody nebo léky, bez kterých se vy, vaše rodina či známí neobejdou. U léků pozor, ty je dobré si vzít do auta a po jízdě je zase vyndat. Delší mráz nebo působení tepla jim nedělají dobře.

Kanystr s naftou či benzínem

Ačkoliv jsou čerpací stanice napříč Českou republikou již velmi rozšířené, řada řidičů nedá dopustit na kanystr s palivem. Nikdy totiž nevíte, kdy zůstanete trčet třeba v koloně na dálnici. Pak se vám takový kanystr s naftou či benzínem může skvěle hodit. Díky železným zásobám v kanystru si můžete ušetřit dlouhé procházky s PET lahvemi.

Mezi klasiky, na které by řidiči měli myslet, se však řadí také voda do ostřikovačů. Bez ní sice do cíle dojedete, kupříkladu během mrazivých zimních měsíců se ale hodit může.  Pokud vám náhradní voda do ostřikovačů přijde zbytečná, jinak je tomu u destilované vody do chladiče. Jakmile totiž nemáte co dolévat do chladícího systému, tak se bez odtahové služby takřka jistě neobejdete. Podobně je to i v případě motorového oleje.

Jsou ale samozřejmě i další prvky, které se v mnohých případech mohou hodit. V zimním období jde o startovací kabely, a to zvlášť tehdy, kdy vaše auto již dlouho stojí. V zimě by žádný řidič neměl zapomenout ani na sněhové řetězy nebo škrabku se smetáčkem.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články