PRÁCE 🧰

Víte, jaká je povinná výbava v Polsku? A liší se nějak od té naší?

3. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta Cestování autem po Polsku

Chcete v letošním roce vyrazit do Polska? Nezapomeňte překontrolovat složení povinné výbavy, která se může od té naší mírně lišit. Co je potřeba mít s sebou? Máme pro vás praktický seznam.

Povinná výbava auta v Polsku a roce 2024: Liší se od té v Česku?

Reflexní vesta pro každého

V Polsku musí mít reflexní vestu každý, kdo se v jakékoliv mimořádné situaci ocitne na vozovce. Proto je nutné, aby měl každý pasažér reflexní vestu v dosahu a mohl si ji obratem obléct ve chvíli, kdy hodlá opustit vozidlo. Tuto povinnost mají v Polsku také cyklisté či chodci, kteří se pohybují po vozovce.

Pozor na hasicí přístroj

Největším strašákem českých řidičů v Polsku je hasicí přistroj, který je součástí povinné výbavy. Tato povinnost se ale týká jen vozidel s polskou registrační značkou. Pokud tedy do Polska přijedete s českou RZ, povinnost vlastnit v autě hasicí přístroj odpadá.

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je v rámci povinné výbavy v Polsku povinný pro jakékoliv motorové vozidlo s více než dvěma koly a maximální rychlostí překračující 25 km/h. Výstražný trojúhelník se umisťuje ve stejných vzdálenostech jako u nás, tedy 50 metrů za autem na běžné silnici a 100 metrů na dálnici. Vozidlo v případě mimořádné situace musí mít zapnutá výstražná světla.

Měli byste vědět: Při táhnutí vozidla v Polsku existuje oproti Česku. Tažený automobil musí mít za oknem na levé části vozu umístěný výstražný trojúhelník a to spolu se zapnutými výstražnými světly nebo alespoň světly obrysovými.

Lékárnička jen pro autobusy

V Polsku je lékárnička v osobních automobilech pouze doporučená. Tudíž ji nemusíte mít s sebou. Přesto ji doporučujeme z vozidla raději nevyndávat, protože jakmile přejedete zpátky do Česka, je autolékárnička opět povinná. A navíc, nikdy nevíte, kdy by se vám mohla hodit. Autolékárničku v Polsku mají povinnou pouze autobusy, vozidla taxislužby a jiné vozy přepravující osoby.

Vyhovující zimní pláště a bez hrotů

Zimní pneumatiky jsou v Polsku, v rámci povinné výbavy pouze doporučené. V praxi toto znamená, že neexistují žádné předpisy o tom, jaké obutí je potřeba a kdy ho mít. Je tudíž jedno, jestli do Polska přijedete na zimních, či letních gumách nebo celoročkách. Ani v jednom případě nemůžete dostat pokutu. Pokuta vám hrozí v případě, že se na hory vydáte s pneumatikami, které mají kovové hroty, ty jsou totiž v Polsku, ostatně stejně jako u nás, přísně zakázány. Sněhové řetězy mají stejná pravidla jako u nás. Smí se použít pouze na souvislé vrstvě sněhu.

S dětmi do autosedačky!

Autosedačky jsou povinné pro děti do 150 centimetrů nebo věku 12 let. Umístěné musí být výhradně na zadních sedačkách vozu.

Na co dalšího si v Polsku dát pozor?

  • Řidiči osobních automobilů mají v Polsku povinnost zastavit a umožnit průchod po přechodu chodci ale i autobusu vyjíždějícímu ze zastávky.
  • Tolerované množství alkoholu za volantem může být maximálně do 0,2 promile. Nad 0,2 promile hrozí velmi vysoké pokuty (až do výše 60 000 zlotých – asi 350 000 korun).
  • Pokud neposkytujete taxislužbu a neřídíte hromadnou dopravu, kouřit v autě smíte. Pijte tak, abyste neohrozili ostatní účastníky silničního provozu.
  • Bezpečná vzdálenost mezi vozidly v Polsku je stanovena na polovinu rychlosti. Tudíž pokud jedete 80 km/h je podle zdejších zákonů bezpečný rozestup mezi auty 40 metrů.
  • Policista je oprávněn uložit pokutu za neuposlechnutí příkazu během prováděné kontroly nebo za ztěžování kontroly například porušením příkazu setrvání rukou na volantu nebo nehybného setrvání na místě řidiče a neopouštění vozidla.

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články