PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta v Chorvatsku a v roce 2024: Co je její součástí?

6. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Chystáte se v letošním roce do Chorvatska? Nezapomeňte překontrolovat složení povinné výbavy a dopravní předpisy, které v této zemi aktuálně platí. Vyhnout se můžete vysoké pokutě.

Jak vypadá povinná výbava auta v Chorvatsku a roce 2024?

Náhradní žárovky s sebou

Vozidla v Chorvatsku musí mít při špatné viditelnosti a v zimním období (říjen až březen) zapnutá potkávací světla. V létě povinnost svítit světly v Chorvatsku odpadá. S sebou v autě však musíte vozit náhradní žárovky, aby bylo možné je okamžitě vyměnit. Žárovky nemusíte vozit, pokud je vaše auto vybaveno LED světly (všechny typy LED světel), nebo xenony (případně neony).

Pásy a autosedačky

V Chorvatsku platí povinnost pásat se všude, kde jsou bezpečnostní pásy. Děti do 12 let nesmí sedět na předních sedačkách, výjimkou jsou děti do dvou let, umístěné v takzvaném „vajíčku“. Tyto autosedačky musí být umístěny proti směru jízdy a automobil také musí mít vypnutý airbag spolujezdce.

Trojúhelníky raději dva a hasičák do kufru

V rámci povinné výbavy v Chorvatsku je důležité s sebou mít také výstražný trojúhelník. Pokud máte za sebou ještě přívěs, musíte mít trojúhelníky dva, pro umístění před a za vozidlem. Hasicí přístroj není v Chorvatsku povinný (pouze pro vozidla kategorie N), i tak však výrazně doporučujeme jej s sebou vozit. Nikdy nevíte, kdy by se vám nebo někomu jinému mohl hodit.

Řetězy i lopatu s sebou

Minimální hloubka dezénu letních pneumatik je 1,6 milimetrů, u zimních jsou to 4 milimetry. V Chorvatsku nejsou zimní pneumatiky povinné. Jsou pouze doporučené, a to od začátku listopadu až do konce dubna. Povinné je ale s sebou vozit sněhové řetězy, které se doporučují nasazovat až při minimálně 5 cm vrstvě ledu nebo sněhu. Do „zimní“ povinné výbavy patří také lopata.

Reflexní vesta a lékárnička

Reflexní vesta je v Chorvatsku povinná pouze pro řidiče, i tak však doporučujeme ji mít s sebou v autě i pro ostatní pasažéry. Vesta musí odpovídat evropské normě EN 471 (dva reflexní pruhy z obou stran). Je možné použít vesty v barvách červená, oranžová nebo žlutá. Autolékárnička je povinná pro všechny.

Na co dalšího si v Chorvatsku dát pozor?

  • V Chorvatsku činí tolerovaná hranice alkoholu v krvi maximálně 0,5 promile. Tato hodnota obvykle odpovídá jednomu malému pivu. Za překročení tohoto limitu hrozí řidiči pokuta až do výše 2 700 eur. U řidičů s čerstvým řidičským oprávněním (do 24 let) a profesionálních řidičů je hranice nulová.
  • Ve vozidle se musí nacházet euroformulář o dopravní nehodě, který se v případě nehody vyplňuje ve světovém jazyce.
  • Mějte s sebou také tažné lano a rezervní kolo.
  • Některé cesty v Chorvatsku mohou při dešti klouzat více, než cesty, na které jsme zvyklí u nás. Může za to vápencový prach spolu s kombinací nepříliš kvalitního materiálu, který je na některých silnicích v Chorvatsku položený.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články