PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta Slovensko 2024: Liší se od té naší?

30. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Povinná výbava na Slovensku se v zásadě neliší od té naší v České republice. I přesto existují rozdíly, které je dobré znát, abyste se vyhnuli zbytečným pokutám.

Povinná výbava auta Slovensko 2024

Povinná výbava vozidla, také označována jako základní výbava nebo výbava stanovená zákonem, zahrnuje ty prvky a součásti, které musí být ve vozidle zákonem povinně přítomny. Tyto prvky jsou stanoveny příslušnými předpisy a zákony daného státu a mají za cíl zajistit bezpečnost a ochranu řidiče, spolujezdce a ostatních účastníků silničního provozu. Nyní se na základní prvky povinné výbavy auta na Slovensku podíváme blíže.

Výstražný trojúhelník

Reflexní výstražný trojúhelník je běžnou součástí povinné výbavy, kterou známe i u nás. Slouží v případě dopravní nehody nebo když musíte odstavit porouchané vozidlo na krajnici. Je důležité, aby byl výstražný trojúhelník dobře viditelný pro ostatní řidiče a varoval je před možným nebezpečím. Trojúhelník se proto umisťuje do vzdálenosti 100 metrů za vozidlem/překážkou na dálnici, 50 metrů mimo obec a v obci podle uvážení. Pokud vezete přívěs, budete potřebovat hned dva výstražné trojúhelníky.

Bezpečnostní reflexní oděv

Zde je lehká odchylka oproti tuzemským pravidlům. Ve slovenských předpisech se mluví o reflexním oděvu, nikoliv pouze vestě. To znamená, že můžete použít reflexní vestu, bundu, pláštěnku, overal nebo dokonce kalhoty, pokud splňují příslušné technické normy pro oděvy s vysokou viditelností (například STN EN ISO 20471). Povolené barvy jsou fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovo-červená nebo fluorescenční červená. Reflexní oděv musí být v dosahu a je povinný pro každého člena posádky, který v případě problému vystupuje z vozidla.

Lékárnička

Lékárnička je nedílnou součástí povinné výbavy i na Slovensku. U našich východních sousedů vám jednoduše poslouží lékárnička, kterou běžně vozíme u nás, nesmí však být viditelně poškozená nebo jinak znehodnocená. Autolékárnička v rámci povinné výbavy na Slovensku může být dokonce i po datu expirace, pokud splňuje výše stanovené podmínky. Pro slovenské občany platí také povinnost mít v autě kartu první pomoci, což však pro cizince není nutností.

Rezervní kolo

Nutnou součástí povinné výbavy auta na Slovensku je také náhradní kolo a potřebné nástroje pro jeho výměnu, konkrétně hever a klíč. Existují však dvě výjimky: tato povinnost neplatí pro vozidla s pneumatikami runflat, které umožňují pokračovat v jízdě i s defektem, a také pro vozidla vybavená sadou pro lepení pneumatiky. Většina dnešních aut je sadou pro lepení nebo rezervní pneumatikou vybavena již z výroby, a tak se není čeho obávat.

Hodí se znát

Je také užitečné vědět, že na Slovensku platí povinnost celodenního svícení (za dobré viditelnosti stačí denní svícení), používání bezpečnostních pásů a povinná přeprava dítěte do výšky 150 cm a váhy 36 kg v dětské autosedačce. Hasící přístroj je povinný pouze u nákladních vozidel nad 3,5 tuny, ale u ostatních je doporučen. Pokud cestujete na Slovensko s přívěsem, nezapomeňte si vzít zakládací klíny. Pro přívěsy do 750 kg je vyžadován jeden, u těžších přívěsů rovnou dva. Cyklisté by neměli zapomínat na helmy – cyklista do 15 let věku musí nosit helmu vždy, starší cyklisté mají tuto povinnost pouze mimo obec. Povinná je přilba i na motocyklech s objemem motoru vyšším než 50 ccm.

A co rychlost na Slovensku?

Povolená rychlost na Slovensku, potažmo tamní rychlostní limity, jsou prakticky totožné jako u nás. Pokud tedy značky nepřikazují jinak, tak v obci můžete jet maximálně 50 km/h, mimo obec 90 km/h. Pokud se chytáte na dálnici, tak dodržujte maximální povolenou rychlost 130 km/h a nezapomeňte si pořídit slovenskou dálniční známku.

Zdroj info: akromobil, MVSR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články