PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta ve Slovinsku a roce 2024: Liší se od té naší?

27. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Je důležité si být vědom toho, že požadavky na povinnou výbavu se mohou lišit podle země, do které míříte. Pokud se podíváme na povinnou výbavu vozidel ve Slovinsku a porovnáme ji s tím, co je požadováno v České republice, najdeme rovnou několik odlišností.

Jak vypadá povinná výbava auta do Slovinska v roce 2024?

Ve Slovinsku je povinné vozit v automobilu některé specifické položky, které v ČR nemusí být povinné. Před cestou do zahraničí je vždy dobré zkontrolovat aktuální předpisy a ujistit se, že máte ve vozidle veškerou povinnou výbavu odpovídající požadavkům dané země. Co spadá do povinné výbavy pro Slovinsko?

Autolékárnička pouze pro místní

Povinnost mít autolékárničku se vztahuje pouze na vozidla registrovaná ve Slovinsku. Pro zahraniční řidiče je lékárnička v autě pouze doporučená. Mějte však na paměti, že i když nemusí být povinná, je bezpečné mít autolékárničku s sebou, aby byla k dispozici v případě potřeby.

Výstražný trojúhelník – raději i dva!

Ve Slovinsku platí povinnost mít výstražný trojúhelník pro všechna motorová vozidla s více než dvěma koly. Pokud má vozidlo za sebou přívěs, je povinné mít dokonce dva trojúhelníky. Kromě toho, pokud stojíte na vozovce kvůli poruše nebo nehodě, musíte mít zapnutá výstražná světla.

Reflexní vesty

Reflexní vesty jsou ve Slovensku povinné pro všechny. Jak řidiče, tak i pro všechny spolujezdce, kteří v případě mimořádné situace musí vystoupit z auta. Je důležité, aby byly bezpečnostní vesty snadno dostupné. Proto je raději nedávejte do kufru auta, ale dejte je například do přihrádek u sedadel.

Rezervní kolo

V případě, že na autě nemáte takzvané runflat pneumatiky, je nutné s sebou mít také rezervní kolo a sadu, na jeho výměnu.

Vyhovující zimní pneumatiky a sněhové řetězy

Zimní pneumatiky jsou ve Slovinsku povinné v období od 1. listopadu až do 15. dubna, nebo za podmínek, kdy lze očekávat zimu (sníh, led, námraza). Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je 4 mm. Po umístění sněhových řetězů na kola nesmí auto jet rychleji než 50 kilometrů za hodinu. Používání pneumatik s hroty je zakázáno pro všechna vozidla bez výjimky.

Na co dalšího si ve Slovinsku dát pozor?

  • Svícení ve Slovinsku je stejně povinné tak, jako u nás. Navíc byte měli mít v autě také celou sadu náhradních žárovek. Hasicí přístroj je ve Slovinsku povinný pro autobusy a vozidla nad 3,5 tuny.
  • Děti musí být přepravovány v dětské autosedačce nebo na dětském podsedáku, a to výhradně na zadních sedadlech vozidla v případě, kdy dosahují výšky do 150 cm nebo jsou mladší 12 let.
  • Přeprava dětí v takzvaném „vajíčku“ na předním sedadle proti směru jízdy je dovolena pouze v případě, že máte deaktivovaný airbag spolujezdce.
  • Ve Slovinsku platí tolerance alkoholu 0,5 ‰ (0,5 g/l krve), což odpovídá 0,24 mg/l vydechnutého vzduchu. Tato pravidla však neplatí pro profesionální řidiče a osoby mladší 21 let nebo ty, s řidičským průkazem vlastněným méně než 2 roky.

  Výhodné cestovní pojištění do Slovinska

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články