PRÁCE 🧰

Aktuální složení povinné výbavy na Slovensko: Víte, co je její součástí v roce 2024?

23. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Chystáte se k našim slovenským sousedům? Překontrolujte si složení povinné výbavy! Na rozdíl od té tuzemské je tady povinný jeden prvek navíc. Jak vypadá aktuální povinná výbava na Slovensko v roce 2024? Máme pro vás aktuální informace.

Jaké je složení povinné výbavy na Slovensko v roce 2024?

Jaké je aktuální složení povinné výbavy auta na Slovensko v roce 2024?

Povinná výbava auta při cestách na Slovensko zahrnuje v letošním roce:

  1. Homologovaný výstražný trojúhelník
  2. Autolékárničku
  3. Rezervní kolo a příslušenství nutné k jeho výměně
  4. Bezpečnostní reflexní oděv
Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Mohlo by vás zajímat: Dopravní předpisy v zahraničí: Na co dát pozor v Německu, na Slovensku nebo v Itálii?

Výstražný trojúhelník doma rozhodně nezapomínejte

Součástí povinné výbavy auta na Slovensku je stejně jako u nás výstražný trojúhelník. Ten by měl být homologovaný a velikostně by měl odpovídat zhruba 45 centimetrům. Trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost 100 metrů.

S autolékárničkou je to na Slovensku stejně jako u nás

Povinná výbava do auta na Slovensku zahrnuje také autolékárničku. Ta může být (stejně jako u nás) po exspiraci. To ovšem za předpokladu, že je její obsah neporušený, vizuálně v pořádku a nevykazuje známky znečištění nebo jiného znehodnocení. Složení autolékárničky upřesňujeme v jednom z našich předchozích článků.

Měli byste vědět: Pro slovenské občany navíc platí povinnost mít v autě kartu první pomoci.

Bezpečnostní reflexní oděv

Ačkoliv u nás nepatří reflexní vesta do povinné, nýbrž doporučené výbavy, na Slovensku je reflexní oděv nezbytný. A nemusí jít pouze o zmíněnou vestu. Bezpečnostním reflexním oděvem rozumíme reflexní vestu, bundu, pláštěnku, overal nebo dokonce kalhoty, pokud splňují příslušné technické normy pro oděvy s vysokou viditelností (například STN EN ISO 20471).

Reflexní oděv musí být vždy v dosahu a je povinný pro každého člena posádky automobilu, který v případě problému vystupuje z vozidla. Co se týče povolených reflexních barev, na Slovensku jsou akceptovány fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovo-červená a fluorescenční červená.

Rezervní kolo a příslušenství nutné k jeho výměně

Povinná výbava vozidla na Slovensku zahrnuje pro rok 2024 také rezervní kolo a příslušenství nutné k jeho výměně. Povinnost se netýká vozidel s pneumatikami runflat, které umožňují pokračovat v jízdě i s defektem, a také vozidel vybavených sadou pro lepení pneumatiky.

Pozor na některá specifika povinné výbavy na Slovensko

Pokud na Slovensko cestujete s dětmi, které měří méně než 150 cm nebo váží méně než 36 kg, je potřeba je převážet v autosedačce.

Specifická pravidla platí i pro nákladní vozidla nad 3,5 tun. Jejich řidiči musí kromě výše uvedené povinné výbavy na Slovensko vozit také hasicí přístroj (pro řidiče ostatních aut je „hasičák“ pouze doporučený).

V případě, že se k našim slovenským sousedům vydáváte s přívěsem, nezapomeňte si vzít zakládací klíny. Pro přívěsy do 750 kg je vyžadován jeden, u těžších přívěsů rovnou dva.

Co se týče povinné výbavy cyklisty na Slovensku, pak doplníme, že cyklisté by neměli zapomínat na helmy. Zde platí, že cyklista do 15 let věku musí nosit helmu vždy, starší cyklisté mají tuto povinnost pouze mimo obec. Povinná je přilba i na motocyklech s objemem motoru vyšším než 50 ccm.

Zdroj info: Zákon č. 106/2018 Z. z., vyhláška č. 134/2018 Z. z..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články