PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v zahraničí: Na co dát pozor v Německu, na Slovensku nebo v Itálii?

4. 4. 2024 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině

Plánujete v roce 2024 vyrazit na cestu autem do zahraničí? Pak je nezbytné se seznámit s tamějšími dopravními předpisy, abyste se vyhnuli nepříjemným pokutám a komplikacím. Jak je to s dopravními předpisy v Německu, na Slovensku, v Itálii, Polsku, Rakousku, Chorvatsku nebo Maďarsku?

Jaké dopravní předpisy v zahraničí platí v roce 2024?

Články na téma dopravní předpisy v cizině:

  1. Dopravní předpisy Řecko
  2. Dopravní předpisy Holandsko
  3. Dopravní předpisy USA
  4. Dopravní předpisy Španělsko
  5. Dopravní předpisy Francie
  6. Dopravní předpisy Slovinsko
  7. Jaké dopravní předpisy v zahraničí platí v roce 2024? - právě čtete

Dopravní předpisy Německo

Plánujete výlet do Německa? Ať už chcete vyrazit na romantické hrady, nákupy do Drážďan, nebo jen na letiště v Mnichově, je důležité znát tamní dopravní pravidla a vyhnout se tak nepříjemným pokutám.
U sebe je potřeba vždy mít určité dokumenty. Mezi tyto dokumenty patří například platný technický průkaz.

Němečtí policisté na tento doklad bývají hákliví, proto se ujistěte, že je vaše auto v pořádku. Dále nezapomeňte na platný český řidičský průkaz a zelenou kartu. Pokud máte půjčené vozidlo, vezměte si s sebou i smlouvu o zapůjčení vozidla v němčině.

Pro osobní automobily nejsou na německých dálnicích potřeba dálniční známky. Na dálnicích je maximální rychlost 130 km/h, v některých úsecích je rychlost neomezená. Mimo město je maximální povolená rychlost 100 km/h a v obci 50 km/h.

Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. Řidiči mladší 21 let, profesionální řidiči a řidiči s řidičským průkazem kratším než 2 roky nesmí řídit pod vlivem alkoholu.

Další důležité informace: Každý cestující v autě musí mít k dispozici reflexní vestu. Dětská sedačka je povinná pro děti do 12 let. Manipulace s telefonem za jízdy je zakázána a hrozí za ni pokuta.

Dopravní předpisy Slovensko

Slovensko je oblíbenou destinací Čechů, ať už pro horskou turistiku v Tatrách, relaxaci v termálních lázních, nebo ochutnávání místních specialit. Na Slovensku se dopravní předpisy od těch našich moc neliší.
Před jízdou nezapomeňte na platnou technickou kontrolu a mějte u sebe platný řidičský průkaz, zelenou kartu a techničák.

Pro jízdu na slovenských dálnicích je nutná elektronická dálniční známka. Lze ji koupit online nebo na benzínkách. Maximální rychlost na slovenských dálnicích je stejná jako u nás, tedy 130 km/h. Mimo město můžete jet 90 km/h a v obci 50 km/h.

Další důležité informace: Na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu za volantem. Dětské autosedačky jsou povinné pro všechny děti do 12 let. Podsedák je možný pro děti nad 125 cm a 22 kg.

Dopravní předpisy Itálie

Láká vás lahodná pizza, úchvatné památky a malebná pobřeží Itálie? Než se vydáte na cestu autem, seznamte se s tamními dopravními pravidly a zvyky, abyste si cestu co nejvíce užili.

S sebou si nezapomeňte vzít řidičský průkaz, zelenou kartu a zkontrolujte, zda máte platnou technickou. Italové často nerespektují dopravní předpisy, předjíždějí v nevhodných místech, a ne vždy dávají přednost zprava, dávejte pozor také na místní motorkáře.

Maximální rychlost je stejná jako v Česku. V Itálii není dálniční známka, ale platí se takzvané mýto. Existují dva systémy – otevřený (fixní poplatek) a uzavřený (poplatek za ujetou vzdálenost).

Další důležité informace: Tolerance alkoholu za volantem v Itálii je 0,5 promile (0 promile pro řidiče s řidičákem kratším než 3 roky a mladší 21 let). Reflexní vesty jsou povinné pro všechny spolucestující v autě.

Dopravní předpisy Polsko

Polsko se těší stále větší oblibě mezi českými turisty. Pokud se chystáte na cestu autem, je důležité se seznámit s některými změnami v dopravních předpisech, které v Polsku v posledních letech nastaly.

Mějte na paměti, že chodci na přechodu mají přednost. Pokud tedy vidíte na přechodu stát člověka, je vaší povinností mu umožnit bezpečný přechod po komunikaci. Do Polska musíte mít řidičský průkaz, zelenou kartu, techničák a v zimě také odpovídající zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem a takzvaným alpským symbolem.

Na dálnici je povolená maximální rychlost 140 km/h. Zpoplatněné úseky dálnic se platí skrz mýtné brány, nebo online. V zastavěných oblastech se nově jezdí maximální rychlostí 50 km/h (dříve 60 km/h). Řidiči musí dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, která se rovná polovině aktuální rychlosti v metrech.

Další důležité informace: Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,2 promile. Řidič s naměřenou vyšší hodnotou riskuje odebrání řidičského průkazu. Povinností pro všechny spolucestující v autě je používání bezpečnostního pásu. Děti do 150 cm musí sedět v dětské autosedačce. Do povinné výbavy v Polsku patří navíc ještě hasicí přístroj.

Dopravní předpisy Rakousko

Rakousko je oblíbeným cílem českých turistů. V zimě nás sem lákají lyžařská střediska, v létě cyklistika a úchvatná příroda. Jaké předpisy a povinnosti zde platí?

Mějte u sebe vždy platný řidičský průkaz, zelenou kartu a v případě půjčeného vozidla, také smlouvu o pronájmu, nejlépe v němčině. Auto by mělo být ve skvělém technickém stavu a musí mít platnou technickou kontrolu.

Pro jízdu na dálnicích je nutná dálniční známka, dostupná online, na benzínkách a v trafikách. Známky se dají koupit na 1 den, 10 dní, 2 měsíce nebo rok. Na dálnicích je povolená rychlost 130 km/h, mimo obec je to 100 km/h a v obci 50 km/h.

Další důležité informace: Povolená hladina alkoholu v krvi v Rakousku je 0,5 promile. Pro začínající řidiče, nebo řidiče z povolání je tolerance nulová. Reflexní vestu musí mít každý pasažér ve vozidle. Zakázáno je telefonování a držení telefonu v ruce. Zimní pneumatiky jsou povinné v zimních podmínkách. V některých oblastech jsou nutné sněhové řetězy. V Rakousku je dále zakázáno používání palubní (dashcam) kamery.

Dopravní předpisy Chorvatsko

Chorvatsko je oblíbenou destinací Čechů a pro bezstarostnou cestu je důležité znát tamní dopravní předpisy.

Řidičský průkaz, technický průkaz a zelená karta jsou nezbytné. Pro půjčení auta v Chorvatsku se hodí i mezinárodní řidičák. Rychlostní limity jsou v Chorvatsku stejné jako v ČR (130 km/h na dálnici, 90 km/h mimo obec, 50 km/h v obci, 110 km/h na silnici pro motorová vozidla). Dálniční poplatky se platí skrz mýtné bány, nebo online.

Další důležité informace: Tolerance alkoholu v Chorvatsku je 0,5 promile (0 promile pro řidiče do 24 let a profesionály). Pokud si chcete z Chorvatska něco dovézt, dodržujte limity pro dovoz alkoholu a tabáku (např. 4 litry vína nebo 200 kusů cigaret). Dětské autosedačky jsou povinné pro děti do výšky 150 cm.

Dopravní předpisy Maďarsko

Maďarsku se ne nadarmo přezdívá země guláše. Je to totiž místo, kde se paprika sype snad do všeho a víno tady teče proudem. Ať už hledáte relaxaci, gastronomické zážitky nebo historické památky, Maďarsko vás zaručeně nadchne. Jaké předpisy zde platí?

Vozidlo musí být vybaveno lékárničkou, výstražným trojúhelníkem a reflexními vestami pro celou posádku. Používání bezpečnostních pásů je povinné na všech sedadlech. Ve městě stačí pásy na předních sedadlech, mimo město musí být připoutána celá posádka.

V obci je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h pro osobní vozidla a 40 km/h pro skútry a vozidla nad 3,5 tuny. Mimo obec je nejvyšší povolená rychlost 90 km/h. Na rychlostních silnicích je nejvyšší povolená rychlost 110 km/h. Na dálnicích je nejvyšší povolená rychlost 130 km/h.

Další důležité informace: Troubení v obci je povoleno pouze v případě ohrožení. Během jízdy je přísně zakázáno telefonovat. Předjíždění nebo podjíždění vozidel zprava je zakázané. Za přestupky, jako je jízda pod vlivem alkoholu nebo překročení rychlosti, hrozí pokuta a také zadržení vozidla do zaplacení.

Zdroj info: Cebia, Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články