PRÁCE 🧰

Jak vypadá cena dálniční známky na Slovensko v roce 2024?

6. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Jak vypadají aktuální ceny dálniční známky na Slovensko? A potřebujete papírový kupón nebo stačí elektronická známka, kterou pořídíte a zaplatíte online? Máme pro vás aktuální informace!

Dálniční známka na Slovensko 2024: Informace o aktuálních cenách

Slovenská dálniční známka v roce 2024

Stejně jako v Česku, také u našich slovenských sousedů platí i v letošním roce pouze slovenská dálniční známka, kterou koupíte online. Odpadá tak složité shánění a nalepování papírového kupónu, od kterého upouští prakticky všechny evropské země.

Kdo musí mít dálniční známku na Slovensko?

Elektronická dálniční známka na Slovensku platí od roku 2016 a opravňuje řidiče k využití více než 600 kilometrů slovenských dálnic. Její pořízení je povinné pro všechna dvoustopá motorová vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny, a to včetně vozidel kategorie M1 a N1.

Jaké úseky slovenských dálnic jsou zpoplatněné? Všechny zpoplatněné úseky slovenských dálnic najdete na webu Národné diaľničné spoločnosti.

Kolik stojí elektronická dálniční známka na Slovensko?

Na výběr máte tradičně známku na 10 dní, 30 dní, 365 dní a na 1 rok. Cena desetidenní dálniční známky na Slovensko činí 12 eur. Za třicetidenní dálniční známku zaplatíte 17 eur. Roční dálniční známka s platností od 1. 1. 2024 do 31. 1. 2024 stojí 60 eur, stejně jako známka na 365 dní.

Ceny a platnosti dálničních známek jsme pro lepší přehlednost zpracovali do následující tabulky:

🇸🇰  Slovensko - dálniční známky a mýtné poplatky

Slovensko - dálniční známka 1 rok
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 509,90 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 10 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
12,00 €
301,98 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 30 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
17,00 €
427,80 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 365 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 509,90 Kč
Koupit online
Koupit online

Kde koupit dálniční známku na Slovensko?

Nejjednodušším způsobem, jak koupit slovenskou dálniční známku, je návštěva oficiálního webu eznamka.sk. Proces nákupu je prakticky totožný jako v případě nákupu české dálniční známky. Vybranou známku zaplatíte online platební kartou, a to buď přes online platební bránu, nebo přes aplikaci v chytrém mobilním telefonu.

Krokový postup, jak koupit slovenskou dálniční známku online:

  1. Klikněte na sekci „Úhrada diaľničnej známky“ a pokračujte na odkaz "Úhrada jedno vozidlo". V případě, kdy chcete zaplatit dálniční známku na Slovensko platebním převodem, zvolte místo výše uvedeného možnost "Objednávka".
  2. V dalším kroku vyberte typ dálniční známky a její platnost.
  3. Vyplňte registrační značku vozidla, pro které chcete elektronickou dálniční známku na Slovensko koupit, a zemi, ve které je vozidlo registrováno.
  4. Dále přejděte na datum, od kterého má dálniční známka platit. Platnost známky bude nastavená od půlnoci vámi vybraného dne.
  5. V dalším kroku vyplňte svou emailovou adresu a telefonní číslo, kam vám přijde potvrzení o zaplacení slovenské dálniční známky, případně varování před vypršením její platnosti.
  6. V posledním kroku zaplatíte skrze online platební bránu nebo převodem.

Koupě dálniční známky na Slovensko na vybraných obchodních místech

Pokud nechcete kupovat dálniční známku na Slovensko online pomocí výše uvedeného webu, můžete si elektronický kupón pořídit také na mnoha obchodních místech (např. čerpací stanice) a samoobslužných kioscích rozesetých zejména v příhraničních oblastech Slovenska. Jejich detailní seznam najdete opět na webu eznamka.sk.

Zdroj info: eznamka.sk.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jan Skrčený, 11. 3. 2024 8:29
Toto neplatí, zde máte chybu,
Povinnost se vztahuje také na přípojné vozíky kategorie O1 a O2 tažené vozidlem kategorie M1, N1, M1G a nebo N1G bez ohledu na celkovou hmotnost soupravy. Váha jízdní soupravy musí být přes 3500kg aby se platila známka za auto i vlek.
Vendula Vrablová, 12. 4. 2024 9:47
Dobrý den, Jane,

děkujeme za upozornění. Informaci jsme odstranili.

Krásný víkend!

Podobné články