PRÁCE 🧰

Na Slovensku sedejte za volant jedině střízliví

20. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Dopravní předpisy na Slovensku

Alkohol za volant jednoduše nepatří a na Slovensku to moc dobře vědí. Za volant tedy raději usedejte střízliví.

Alkohol za volantem na Slovensku –⁠ tolerance a pokuty

V České republice je tolerance alkoholu nulová. Ani v Evropě to ale není standard, některé země dokonce tolerují i hranici 0,8 promile alkoholu v krvi. To je za nás docela hazard, co myslíte? A jak je to s alkoholem za volantem na Slovensku?

Bez slitování

Na Slovensku velmi dobře vědí, že alkohol za volantem smrdí průšvihem. Právě proto tam, stejně jako u nás, platí nulová tolerance alkoholu. Za volant tedy můžete sednou pouze úplně střízliví. Jedno řidičské pivko si tedy na Slovensku raději odpusťte.

Pokuty

Samotný přestupek se pak dělí na několik kategorií, podle kterých vám je následně vyměřena pokuta. Nejnižší trest vám hrozí v případě, že nadýcháte méně než 0,24 miligramu etanolu na litr vydechnutého vzduchu při vyšetření dechovou zkouškou přístrojem anebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetřované osoby při lékařském vyšetření ze vzorku krve plynovou chromatografií. V praxi to jsou přibližně hodnoty zbytkového alkoholu po divoké noci. Riskujete tak pokutu 150 až 800 eur (blokově max 650 eur) a zákaz řízení do tří let.

Pokud jste však pili těsně před jízdou, jste viditelně opilí a překračujete hodnoty uvedené výše, hrozí vám pokuta ve výši 200 až 1 000 eur (blokově 650 eur) a zákaz řízení až na pět let. Výrazně horší to je, pokud způsobíte nehodu anebo od ní dokonce ujedete. Pokuta může být ve výši 300 až 1 300 eur a zákaz řízení na Slovensku můžete dostat od jednoho do pěti let. Pokud je nehoda kvalifikována za škodnou událost, pokuta se snižuje na 200 až 1 000 eur (blokově 650 eur), ale stále riskujete zákaz řízení až na pět let. Za zvlášť závažné přestupky však můžete dostat i několik let ve vězení.

Abychom si to tedy shrnuli. Jakmile sednete za volant pod vlivem alkoholu, tak si zahráváte. Hrozí vám okamžitě pokuta minimálně 150 euro, což je v přepočtu 3 600 korun. Za závažný přestupek však můžete dostat „flastr“ v hodnotě 1 300 euro, což je více než 31 000 korun. Navíc riskujete zákaz řízení na Slovensku až po dobu pěti let nebo dokonce odnětí svobody.

Dechovou zkoušku neodmítejte

Na odmítnutí dechové zkoušky sice máte právo, ale rozhodně si tím nepomůžete. Automaticky na vás totiž bude nahlíženo jako na člověka pod vlivem a hned se vám dostaví ten nepřísnější trest. Tedy pokuta ve výši 300 až 1 300 eur (650 eur blokově) a zákaz řízení na jeden až pět let. Dechovou zkoušku tedy pro vlastní dobro neodmítejte.

Zdroj info: finsider, MVSR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články