PRÁCE 🧰

Projděte si s námi povinnou výbavu auta na Slovensku

12. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Dopravní předpisy na Slovensku

Povinná výbava auta na Slovensku se zásadně neliší od té naší. Rozdíly se ale přesto najdou a je dobré je znát, ušetříte tak za zbytečné pokuty.

Povinná výbava auta na Slovensku – čtyři základní prvky

Povinná výbava auta, také nazývána základní výbava nebo zákonem stanovená výbava, jsou to součásti a prvky, které musí být ve vozidle přítomny zákonnou povinností. Tyto prvky jsou stanoveny předpisy a zákonem konkrétního státu a slouží k zajištění bezpečnosti a ochrany řidiče, spolujezdce i ostatních účastníků silničního provozu. Základní prvky povinné výbavy na Slovensku si nyní projdeme.

Výstražný trojúhelník

Reflexní výstražný trojúhelník je běžnou součástí povinné výbavy, kterou známe i od nás. Používá se v případě dopravní nehody, ale třeba i v situaci, kdy jste nuceni odstavit porouchané auto na krajnici. Nejdůležitější je, aby trojúhelník včas viděli ostatní řidiči, kteří jsou tak varováni před případným nebezpečím. Proto se výstražný trojúhelník umisťuje do vzdálenosti 100 metrů za auto/překážku na dálnici, 50 metrů mimo obec, v samotné obci je to pak dle uvážení. Pokud vezete přívěs, tak dávejte pozor! Budete totiž potřebovat rovnou dva výstražné trojúhelníky.

Bezpečnostní reflexní oděv

Tady už je od tuzemských pravidel lehká odchylka. Ve slovenských zákonech se totiž nepíše o reflexní vestě, nýbrž o oděvu. V praxi to tedy znamená, že můžete mít reflexní vestu, ale i bundu, pláštěnku, overal nebo třeba kalhoty. Pouze musí splňovat příslušnou technickou normu pro oděvy s vysokou viditelností (například STN EN ISO 20471). Přípustné jsou tři barvy reflexního oblečení – fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovočervená nebo fluorescenční červená. Reflexní oděv by měl být umístěn v dosahu a je povinný pro každého člena posádky, který v případě nestandardní situace vystoupí z vozidla.

Lékárnička

Lékárnička je nedílnou součástí povinné výbavy a nejinak tomu je i na Slovensku. Když to vezmeme jednoduše, tak vám na Slovensku bude stačit lékárnička, kterou běžně vozíte v tuzemsku. Samozřejmě by neměla být viditelně poškozená nebo jinak znehodnocená. Pokud je toto splněno, může být autolékárnička dokonce i po datu expirace. Pro Slováky platí i povinnost mít v autě kartu první pomoci, pro cizince to ale není nutností.

Rezervní kolo

Do povinné výbavy auta na Slovensku se řadí i povinnost vozit náhradní kolo a nástroje potřebné pro jeho výměnu – tedy především hever a klíč. V tomto případě ale existují dvě výjimky. Tato povinnost neplatí pro vozidla s pneumatikami runflat, které umožňuji pomalou jízdu s defektem. Rezervní kolo nemusíte mít ani v případě, že je vaše auto v základu vybaveno sadou pro lepení pneumatiky.

Hodí se znát

Čtyři základní prvky povinné výbavy na Slovensku jsme si už vyjmenovali. Hodí se ale znát, že u našich východních sousedů také platí povinnost celodenního svícení, užívání bezpečnostních pásů a nutnost vozit dítě do výšky 150 cm a váhy 36 kg v dětské autosedačce. Hasicí přístroj je povinný pouze u nákladních vozidel nad 3,5 tuny, u ostatních je však doporučený. V případě, že cestujete na Slovensko s přívěsem, tak si nezapomeňte zakládací klíny. U přívěsu do 750 kg bude stačit jeden, u větších pak musíte mít dva.

Zdroj info: akromobil, MVSR, cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články