PRÁCE 🧰

Zkoumali jsme možnosti parkování ve Vysokých Tatrách

18. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Příprava na cestu na Slovensko

Míříte do Vysokých Tater na dovolenou a strachujete se, kde budete parkovat své auto před celodenním výšlapem do nejvyšších slovenských hor? Prozkoumali jsme za vás ceny parkování ve Vysokých Tatrách.

Osobní zkušenost

Ceny parkování jsme zkoumali ve všech hlavních turistických střediscích. Postupně jsme tedy navštívili parkování u lanovky pod Lomnických Štítem v Tatranské Lomnici. Oblíbeným startovním bodem vysokohorských výšlapů je i Starý Smokovec, kde jsme se také zastavili. Do třetice nesmělo chybět Štrbské pleso, které je z parkoviště vzdálené doslova pár stovek metrů. Ani v jednom případě nečekejte parkování zdarma, to se na území celých Vysokých Tater objeví jen velmi raritně.

Kde zaparkovat?

V Tatranské Lomnici a u Štrbského plesa je to poměrně jednoduché. V Lomnici zaparkujete hned u lanovky na obrovském centrálním parkovišti. Na první pohled o trochu blíže lanovce je ještě jedno parkoviště – peníze za pouze celodenní parking tam vybírá místní „pikolík“ a jeho vyšší cena se oproti velkému centrálnímu parkovišti nevyplatí. U Štrbského plesa je to podobně jednoduché. Tady máte víceméně jedinou volbu. Hned na kraji se nachází vícepatrová garáž pro vyšší desítky až stovky aut. Obě parkoviště jsou vyasfaltovaná, jednoduše přístupná a nebývají úplně plná.

Ve Starém Smokovci je situace lehce odlišná. Parkovišť je tu hned několik, problémem ale je, že ne vždy mají dostatečnou kapacitu a vhodný povrch. Narazit tak můžete na přeplněné parkoviště nebo parkoviště plné bahna. Pozor dávejte na hotelová parkoviště. Tamější provozovatelé hotelů jsou na nezvané hosty na svých parkovištích poměrně hákliví.

Parkování ve Vysokých Tatrách

Jednotný systém cen

Na celém území Vysokých Tater povětšinou narazíte na jednotné ceny parkování, a to zvláště v případě, že se vydáte na ta největší parkoviště, která jsme zmiňovali výše. V aktuální sezóně tedy můžete počítat s cenou 2 eura na hodinu. Pokud přesáhnete na parkovišti pět hodin, automaticky vám bude účtováno celodenní parkovné ve výši 10 euro.

Opět se však trochu liší Starý Smokovec, který na některých parkovištích nabízí předplacené parkování. Sazba je sice ve výsledku stejná, ale zejména ve středu městské části si můžete na minuty přesně zvolit dobu, na kterou si chcete parkování zaplatit. Pokud tedy víte, že se zdržíte jen pár minut, tak si nemusíte rovnou platit dvě eura na hodinové parkování. My toho využili třeba když jsme se ve Starém Smokovci stavovali na oběd.

Jak probíhá placení?

Kromě zmíněného předplaceného parkování ve Starém Smokovci je většina oficiálních parkovišť ve Vysokých Tatrách zabezpečena závorou. Při vjezdu tedy dostanete lísteček, který si ideálně vezměte s sebou z auta a bezpečně ho uchovejte. Za případnou ztrátu byste pochopitelně těžce zaplatili. Až se vrátíte z horského výletu, stačí na parkovišti vyhledat parkovací automat. Lístek do něj vložíte a on na základě vámi strávené doby na parkovišti vypočte výši parkovného.

Platit můžete hotově i kartou. Jak jsme psali v jednom z přechozích článků, volili bychom raději platbu bezkontaktně kartou. Je to rychlejší, bezpečnější a v závislosti na vaší bance i ve výsledku výhodnější. Po zaplacení vám automat buď vrátí původní lístek, nebo společně s dokladem o zaplacení vytiskne nový. Poté máte několik minut na vyjetí z parkoviště. Ve Smokovci si před placením ještě zapamatujte registrační značku vašeho auta.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články