PRÁCE 🧰

Platba na Slovensku –⁠⁠⁠ kartou nebo hotově?

23. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Příprava na cestu na Slovensko

Platba kartou na Slovensku není žádný problém, hotovost tedy berte spíše jako rezervu. Před cestou nezapomeňte zkontrolovat bonusy a zvýhodnění vaší banky za platby v zahraničí.

Jak platit na Slovensku

Je to už více než čtrnáct let, co se na Slovensku začalo platit eurem. Tuto měnu asi netřeba sáhodlouze představovat, protože ji každý velmi dobře známe. Směnný kurz se aktuálně pohybuje kolem 1 EUR = 24 CZK. Euro se dále dělí na centy, kdy 1 EUR = 100 centů.

Platby na Slovensku

Asi nejdůležitější zprávou pro vás je, že platba kartou na Slovensku není vůbec žádný problém. Samozřejmostí je pak i bezkontaktní platba. To zmiňujeme z jednoho prostého důvodu. Česká republika je totiž z pohledu bezkontaktních plateb průkopníkem a spousta z nás si na to velmi rychle navykla. V některých západních zemích to ale stále není standard, a tak potěší, že naši východní sousedé v tomto trendu nikterak nezaostávají.

Kolik si směnit?

Pokud plánujete vícedenní dovolenou na Slovensku, tak se samozřejmě hodí si nějaké to euro směnit. Berte to ale spíše jako pojistku. Platba kartou je bezpečnější a její ztrátu vyřešíte jednodušeji, než když ztratíte balík hotovosti. My třeba na naši cestu do Vysokých Tater nevyměnili ani cent a všude platili pouze kartou. Ubytovací zařízení, služby, obchody i benzínové stanice jsou na to připraveny a všude kartou zaplatíte bez obtíží.

Mohlo by se vám hodit: Ať už budete na Slovensku šplhat po horách nebo jen obdivovat panoramata, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Srovnání nabídek za vás obstará spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění na Slovensko

Někdy je platba kartou na Slovensku dokonce i tou lepší volbou. Například v turistických střediscích Vysokých Tater. Třeba parkovné nebo jízdenky na lanovky zaplatíte nejpohodlněji a nejrychleji právě bezkontaktně, v případě lanovek dokonce dostanete i slevu. I v turisty často navštěvovaných restauračních zařízeních jsou připraveni na platbu kartou. Hotovost tak reálně potřebujete pouze, pokud budete nakupovat suvenýry v některých pouličních stáncích.

Zkontrolujte nabídky své banky

V poslední době nabízí banky pro své klienty v letních měsících zajímavé bonusy a výhody. Nejčastěji se jedná o různá zvýhodnění a „cashbacky“ při zahraničních platbách. Dá se tím velmi dobře kompenzovat nepatrně horší kurz při platbách kartou tuzemské banky. Nutno však dodat, že doby, kdy si banky při platbě kartou v zahraničí účtovaly vysoké přirážky, jsou naštěstí pryč. Přesto je možnost dostat z dovolenkových plateb pár desetikorun až stokorun zpět příjemným bonusem. Často je však nutné tento bonus aktivovat v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci, tak na to nezapomeňte.

Nenechte se nachytat

Při platbě kartou na Slovensku se můžete setkat se situací, kdy vám bude nabídnuto platit v korunách. Jedná se o služby dynamické konverze, která se na první pohled může jevit jako výhodná. Ve skutečnosti tomu je ale naopak a při využití této služby zpravidla proděláte. Kurz přepočtu na koruny totiž určuje samotný provozovatel platebního terminálu a ve většině případů bývá horší než kurz vaší banky. Na Slovensku tato praktika není tak častá, přesto při platbách na Slovensku vždy upřednostňujte euro.

Rada na závěr: Chcete s autem obrážet slovenské kraje a rádi byste se vyhnuli rizikům, která se na cestě mohou vyskytnout (porucha, vandalismus, krádež apod.)?  Sjednejte si pro jistotu připojištění, které je pokryje a vy i vaše nervy budete ušetřeni. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text, Moneta.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články