PRÁCE 🧰

Ceny v restauracích Vysokých Tater se mezi sebou neliší

11. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Po celodenní túře v Tatrách pořádně vyhládne. Přímo na místě jsme pro vás zjišťovali ceny v restauracích na Slovensku.

Ceny v restauracích na Slovensku

Tradiční jídla za 250 korun

Ceny jídla v restauracích na Slovensku se v odlišných koutech země samozřejmě liší. V turistických střediscích Vysokých Tater, kam jsem se vypravil, je ale nabídka i cenová politika velice podobná. Já jsem nakonec vybral tradiční restauraci ve Starém Smokovci. Ochutnat jsem chtěl zdejší kuchyni, a tak jsem zvolil Bryndzové halušky se slaninkou za 9,90 euro (cca 240 korun). Obsluha mi sice po chvilce přinesla Furmanské halušky, ale za přídavek pečené domácí klobásy jsem se nikterak nezlobil. Se 400 gramy to byla obrovská porce, kterou jsem ani celou nedojedl. Chuťově to ale bylo vynikající.

A co nápoje?

Dobrá zpráva je, že se na Slovensku točí Plzeňský Prazdroj – půllitr vyjde na 3,50 euro (cca 85 korun), což je i v případě plzeňského piva rozumný příplatek oproti tuzemským cenám. V nabídce byla i slovenská desítka Sariš, u které za půllitr zaplatíte 3 eura (cca 70 korun). Jako řidič jsem si alkohol dopřát nemohl, a tak jsem sáhl po Kofole – půllitr vyjde taktéž na 3 eura. Pro řidiče se nabízí i čepovaný Birell, u něhož půllitr vychází opět na 3 eura. Na Espresso si připravte nějakých 60 korun, což ale v Česku také není nic neobvyklého.

Polední menu je tajné

Při návštěvě Vysokých Tater jsem si všiml jedné zvláštnosti oproti našim podnikům – polední menu je tu tajné. Nevím, jestli jsem jen málo koukal kolem sebe, ale „meníčkem“ se tu nikdo nechlubí. Když jsem večer předem projížděl internet a hledal vhodnou restauraci, tak i zde jsem na polední menu narážel jen velmi zřídka. Rada zní – nebojte se zeptat obsluhy na místě. I v mnou navštíveném podniku nakonec polední menu bylo, ale jen na vyžádání.

Doporučení pro řidiče: Jestliže máte rádi věci pečlivě naplánované a nechcete se na dovolené zbytečně stresovat, sjednejte si cestovní pojištění. Navíc nemusíte složitě vyhledávat jednotlivé nabídky, vše za vás porovná a seřadí online kalkulačka cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění na Slovensko

Platba a rada na závěr

V restauracích na Slovensku obecně není problém platit kartou, čehož jsem ostatně využil i já. O možnost zpropitného jsem si musel říct a obsluze ho nadiktovat – rád bych si ale do platebního terminálu naťukal výši zpropitného sám. Za halušky a malou Kofolu jsem ve finále zaplatil 11,40 eur (270 korun) plus zpropitné. Dle toho, co jsem viděl, to bude velmi podobné napříč Vysokými Tatrami. Tedy za předpokladu, že nehodláte poobědvat třeba těsně pod Lomnickým Štítem.

Turistická střediska s sebou ale přinášejí jednu past – je to problém s parkováním. Respektive není to zas takový problém, ale může to pro vás být nepříjemné zjištění na místě. Většina restaurací je spojena s nějakým ubytovacím zařízením, tudíž je parkování před nimi obvykle vyhrazeno pro ubytované. To, že to mnoho lidí ignoruje, je věc jiná. V Tatrách je ale poměrně dobře vyřešený systém zpoplatněných parkovišť, kde se místo většinou najde. Jen počítejte se sazbou 2 eura na hodinu.

Závěrečný tip: Pokud plánujete jet za slovenskými bratry autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění. Vždy ale vybírejte takovou pojistku, která bude spojena s vysokými limity krytí a bude nabízet rozšířenou asistenci.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.
Tomáš Bařinka, 28. 1. 2024 22:24
Jezdil jsem do Tater když měli Slováci korunu,tehdy byly Tatry neskutečně levné . Týden v zimě 2 dospělý +dítě do 6 let ve dvojce hotelu v Lomnici vyšel v přepočtu na Kč na cca 8 .000 kč .
Leoš, 12. 7. 2023 7:48
Minulý týden na Podhajské - termální lázně, takže trošku dražší - cena 7,50 euro za polední menu (polévka, hlavní jídlo, bez nápoje). Pivo Zlatý bažant 2.20, Gambrinus 1,60. Za mne žádná drahota, ale přiměřeném ceny. Hezký den
Tomáš Bařinka, 28. 1. 2024 22:28
Bohužel někteří počítají jinak . Kamarád jezdil do Tater a počítal takto : 1euro = 1 koruna .

Podobné články