PRÁCE 🧰

Kolik stojí dovolená v Tatrách - luxusní ubytování i lidovky za pár korun

28. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Pamatuji dobu, kdy byl pobyt ve Vysokých Tatrách pro našince cenově dostupný nebo dokonce výhodný. Tatry ale poslední roky zdražily. Ceny ubytování a služeb v sezóně bychom v sezóně přirovnali k Praze a Bratislavě. Ve článku si projdeme nabídku dražších dovolených, ale také low-cost varianty.

Kolik stojí dovolená v Tatrách?

Luxusnější dovolená

V Tatrách najdete několik přepychových hotelů. Mezi nejznámější patří pětihvězdičkový Kempinski, který je proslavený zejména mezi celebritami. Z většiny jeho pokojů a spa je krásný výhled na Štrbské pleso. Ceny pokojů se pohybují mezi 243 - 855 euro za dvoulůžkový pokoj na noc dle typu apartmánu a termínu.

Já ale více doporučuji krásnější a také lépe hodnocený hotel Lomnica na opačném konci Vysokých Tater. Ceny se pohybují podobně od 250 do 700 eur za noc. Určitě navštivte hotelovou kavárnu Mozart s výbornými dezerty a lahodnou kávou, i když zde ubytováni nebudete. Prostory této budovy jsou velmi krásné.

Fajn průměr

Ve střední cenové relaci najdete v Tatrách hodně možností. Pokud jedete s rodinou, doporučujeme hotel Atrium v Novém Smokovci, který nabízí animační programy, dětskou herničku a bazén s tobogánem. O něco levněji se můžete ubytovat v hotelu Hubert v Gerlachově. Zde pro děti nabízí zvířecí farmu, venkovní i vnitřní dětské hřiště a malé kino.

Pokud si naopak potřebujete odpočinout a načerpat energii, navštivte adult-friendly hotel Lesná. Mají wellness, nabídku nejrůznějších masáží a spa. Velká je nabídka apartmánových domů. Oblíbené a velmi dobře hodnocené jsou Familia Smokovec nebo vila Severka. Dobrou osobní zkušenost mám také s penzionem Sport přímo u nádraží Starý Smokovec. Kromě dobré polohy nabízí zázemí pro děti včetně malé tělocvičny.

Ceny se v průměru pohybují mezi 100 - 150 euro za dvoulůžkový pokoj na noc. U apartmánových domů a penzionů se lze dostat pod 100 euro. U některých hotelů zase naopak počítejte s částkou nad 150 eur.

Roli hraje délka pobytu a jestli jedete v sezóně či mimo ni. Zimní sezóna začíná v Tatrách vánočními svátky a končí v půlce dubna. V létě pak trvá pouze přes červenec a srpen. Mimo sezónu je většina ubytování a služeb levnějších.

Centrum Starého Smokovce

Do Tater za pár kaček

V nejvyšších slovenských horách si jde zařídit dovolenou i za pár korun. Příjemné je ubytování v turistické ubytovně VPS, ve které sežene dvoulůžkový pokoj za 34 eur. Velkou výhodou je, že toto ubytování je poblíž hlavní přestupní zastávky ve Starém Smokovci. Většina levnějších penzionů je totiž jinak mimo město Vysoké Tatry, zejména v Nové a Staré Lesné a okolí.

Pár levnějších nabídek najdete také na serveru Booking a Airbnb. Máme vyzkoušeno a doporučujeme bydlení přes Homeexchange. Na tento web zaregistrujete své bydlení a po zaplacení registračního poplatku ho můžete vyměnit třeba s někým z Vysokých Tater. Tímto způsobem bydlíte víceméně zadarmo.

Ceny večeří v Tatrách a kam se jít najíst

Když si vyrazíte v Tatrách na večeři, připravte si na jednu osobu průměrně 12-25 eur. Platí pravidlo, že v centru Starého Smokovce, Tatranské Lomnice a Štrbského plesa budou služby dražší než v méně známých částech Vysokých Tater. Například v Novém Smokovci, kde žijí převážně místní, se najíte už za 10-12 eur i s nápojem.

V centru musíte za levnějším jídlem do bufetů. Dobře se najíte třeba v Duo stánku nebo v burger Váňa. Také doporučuji vychytat si různé akce. Dobrou akci nabízí restaurace Šmakovec, ve které si můžete od pondělí do čtvrtka od 15 do 18 hodin koupit burger s hranolky s padesátiprocentní slevou. Vyjde vás tak na 5 eur.

Obecně jsou ceny potravin na Slovensku stejné jako u nás, ovšem kromě Bratislavy a Vysokých Tater. Pokud chcete ušetřit, je výhodnější nakoupit si dopředu v Popradě. Zdejší Coop je dražší. Když si musíte vybrat, jděte raději do levnější Sintry. Má také větší výběr. Na chatách počítejte s vysokohorskou přirážkou.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Podobné články