PRÁCE 🧰

Lyžování v Tatrách a aktuální ceny skipasů

26. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Lyžařská sezona 2023/24 ve Vysokých Tatrách je v plném proudu. V nejmenších evropských velehorách najdete řadu lyžařských středisek. Je tu několik velkých a několik menších ideálních pro začátečníky. Jaká střediska jsou vhodná zrovna pro vás a kolik budete kde platit?

Lyžování v Tatrách

Tatranská Lomnica - nejznámější tatranské středisko

Lyžařské středisko pod Lomnickým štítem je největším skicentrem v Tatrách. Pyšnit se může také nejdelší 6,5 km dlouhou sjezdovkou s převýšením 1300 m, která vede z Lomnického sedla až do Tatranské Lomnice.

Tento areál nabízí vše, co pro pohodové lyžování potřebujete lyžařské školy, noční lyžování, půjčovny, občerstvení a bary. Raritou je freeride zóna - Francúzská Mulda. Počítejte ale s cenami jako v Rakousku. Jednodenní lístek stojí od 38 eur za dospělého, o Vánocích až 50 euro.

Dá se koupit také odpolední lístek od 38 eur nebo vícedenní na 2 až 6 dnů. Šestidenní stojí od 209 eur výše. Skipas platí v Tatranské Lomnici i na Štrbském plese. Vícedenní permanentky se dají využít pro vstup do vodního parku Bešeňová, Tatralandia nebo Aquacity Poprad, pokud jste ho ten den nepoužili na lyžování.

Stejně jako v ostatních střediscích i zde mají pár tras pro běžecké lyžování.

Štrbské pleso - ráj pro běžkaře

Středisko Štrbské pleso má skipasy společné s Tatranskou Lomnicí. Je stejně hojně navštěvované, ale má o dost menší rozlohu. Na Štrbském si přijdou na své spíše běžkaři. Nabízí až 30 km upravených běžeckých tras.

Strednica

Další lyžařská střediska

V Tatrách a okolí jsou další menší skicentra, která sice nenabízejí superdlouhé černé sjezdovky, zato jsou ale levnější a mají menší návštěvnost. Tím pádem si člověk sjede kopec víckrát než jednou za hodinu.

Takovým střediskem je třeba Lopušná dolina, která není přímo v Tatrách, ale asi 10 minut od nich na druhé straně Popradu. Nabízí pět sjezdovek a čtyři vleky. Výhodou jsou také nižší ceny. Rodinná permanentka 2+2 vás na celý den vyjde na 70 eur. Denní lyžování pro dospělého stojí 21 eur. Středisko otevře začátkem ledna.

Dalším menším, ale fajn střediskem je snowpark Lučivná. Denní lístek pro dospělého seženete za 21 eur. V předprodeji dokonce jen za 17 euro. Snowpark nabízí čtyři vleky a 1,5 km lyžařských tras.

Pro začátečníky doporučujeme svah Jakubkova lúka v Novém Smokovci. Mají dva vleky a mírný kopec. Své služby tu nabízí dvě lyžařské školy.

Malou sjezdovku mají také v Dolním Smokovci Pod lesom. Má sice jen 400 m, ale pro děti a mírné začátečníky je dostačující.

Strachan

Lyžovačka ve Ždiaru

Spoustu sjezdovek najdete také ve východní části Tater v obci Ždiar. My doporučujeme tři -  Bachledku, skicentrum Strachan a Strednicu. 
Největší z výše jmenovaných je lyžařské středisko Bachledka. Zalyžovat si můžete na osmi sjezdovkách, z toho dvou nejtěžších černých. Otevřeno mají od půlky prosince. Jednodenní skipas vás vyjde na 35 eur a víc dle sezony.

Velmi oblíbený je areál Strednica, kde není tolik lidí jako na Bachledce, přitom nabízí velmi podobné podmínky. Disponuje pěti sjezdovkami. Nenajdete tu ovšem černou. Skicentrum už je tento rok v provozu. Jednodenní skipas seženete za 31 eur.

Za zmínku stojí také skicentrum Strachan, které otevřeli těsně před Vánoci 22.12.2023. Mají tu jednu hlavní sjezdovku, kouzelný les pro děti a jízdu v boulích a se skokánky. Dole je pak ještě kratší sjezd pro začátečníky. V sezoně zaplatíte za jeden den 37 euro. Nabízejí také večerní lyžování.

V Tatrách máte z čeho vybírat. Obecně doporučujeme nejezdit v top sezoně kolem Vánoc a Silvestra. Příliš si totiž nezalyžujete. I ta největší střediska jsou příliš malá na tolik lyžařů. Raději jeďte mimo víkendy a slovenské jarní prázdniny, které jsou od 17. února do 10. března nebo využijte služeb menších a méně navštěvovaných středisek či večerního lyžování.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Fotogalerie (6 fotek)

Podobné články