PRÁCE 🧰

Co kromě lyžování podniknout v zimě v Tatrách

11. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

V nejchladnějším období v roce se do Vysokých Tater jezdí zejména na lyže. Najdete tu řadu lyžařských středisek, ale také trasy pro běžecké lyžování nebo skialpy. Nemusíte ale být smutní, pokud lyžím příliš neholdujete. Ukážeme vám, co vše Tatry nabízí nelyžařům.

Cesta na vyhlídku nad Smokovcem

Je libo sáňky nebo sněžnou rolbu?

Pokud chcete zůstat u zimních sportů, můžete si v Tatrách vyzkoušet jízdu na sáňkách na bývalé sáňkařské profesionální dráze. Trasa má 2,5 km a vede z Hrebienku do Starého Smokovce. Nahoru vás vyveze lanovka. Je možnost si sáňky půjčit, ale můžete si vzít i vlastní. Provoz dráhy je od 9 do 16.30 h a dle počasí pořádají také noční sáňkování od 19 do 21 hodin v úterý, pátek a sobotu. Lístky a veškeré informace seženete u dolní stanice lanovky v prodejně Tatry Motion.

Smokovecká vyhlídka

Zejména pro pány a chlapce je lákavou aktivitou večerní “ratrakovanie” neboli jízda se sněžnou rolbou. Tento zážitek nabízí středisko v Tatranské Lomnici, dále na Štrbském plese nebo v Ski Centrum - Ždiar, Strachan.

Zimní akce 2024

V zimě můžete na Hrebienku navštívit skvělou akci “Tatry ice master”, na které se předvedou ledoví sochaři ze Slovenska i ze zahraničí a svým umem vykouzlí 35 ledových soch. Akce se koná 27 - 28.ledna. Půlka soch ale bude k vidění venku i potom, dokud je teplé počasí nezničí a druhá půlka bude umístěna v chlazené kopuli až do konce dubna.

Druhá větší akce, která stojí za zmínku, jsou sněžní psi v Tatranské Lomnici. Poznáte práci nejen tažných, ale i záchranářských psů. Dále jsou tu soutěže pro děti a lavinové hry. Akce se koná 10 - 11.února.

Každý rok koncem listopadu na Hrebienku otevírají Tatranský ladový dóm, ve kterém je každý rok jiná významná stavba postavená celá z ledu. V tomto roce by to měla být londýnská Westminster Abbey. Dóm je otevřený každý den od 8.30 do 16.30 h. O víkendu počítejte s velkými frontami. Pořádají se zde také koncerty.

Hrebienok, ľadový dóm

Ľadový dóm

Kam si jít zarelaxovat?

V Tatrách najdete velkou nabídku různých wellness, bazénů a masáží. Pokud jste přijeli s dětmi, pak určitě oceníte bazény s tobogánem. Takový mají třeba v hotelu Atrium v Novém Smokovci. Navíc tu najdete také vířivku, sauny a můžete se objednat na masáž.

Pěkný vodní svět je i v hotelu Sorea Titris v Tatranské Lomnici. Je tu bazén s protiproudem, tobogán, vodní hřib, zrychlovací kanál ad. Děti si užijí kopec srandy. Ve wellness části mají vířivku a sauny.  S menšími dětmi vám bude stačit bazén v grand hotelu Bellevue ve Starém Smokovci. Pro nejmenší děti mají dva malé teplé bazény s masážními tryskami. Krásné spa, wellness a fitness, vše pouze pro dospělé, nabízí hotel Lesná ve Staré Lesné.

Pokud chcete něco většího, navštivte Aquacity Poprad. Mají tu 14 vyhřívaných bazénů, tobogány a spoustu dalších atrakcí.

Na procházku

I v zimě je v Tatrách spousta příležitostí na pěknou procházku. Bez problémů se dostanete na Popradské pleso, Plesnivec, na Sliezský dom nebo kolem Štrbského plesa.

Pokud chcete něco trošku netradičního, tak navštivte stezku v korunách stromů na Bachledce. V provozu jsou od pátku do neděle, 9 - 16 hodin. Dopředu si ale zjistěte, jestli mají opravdu otevřeno. V zimě se řídí podle aktuálního počasí.

Moc pěkná je krátká procházka na vyhlídku nad Starým Smokovcem. Doporučit můžu také trasu z Hrebienku na Rainerovu chatu. Všechny tyto trasy jsou nenáročné a bezpečné.

Ski muzeum Tatranská Lomnica

Za kulturou

Tatry nabízí hodně kulturních zážitků. Moc pěkná galerie Poliankovo je v Tatranské Poliance. Jedná se o digitální galerii, takže si můžete hodně věcí vyzkoušet na vlastní kůži. Výstava je určitě vhodná i pro děti.

Moc se nám líbilo ski muzeum v Tatranské Lomnici. Dobře hodnocená je Tricklandia ve Starém Smokovci. Jestli mají vaše děti rády zvířátka, potěší je zoopark u hotelu Hubert nad Gerlachovem.

Ve Vysokých Tatrách se prostě v zimě nudit nebudete!

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Podobné články