PRÁCE 🧰

Tatry na podzim? Málo lidí a nádherně zbarvené lesy!

23. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Do Vysokých Tater jezdí turisté většinou v létě nebo v zimě. To je ale veliká chyba! Z naší zkušenosti jsou totiž Tatry nejkrásnější na podzim. V barevném hávu zdejší příroda nejlépe vynikne. Navíc jsou v tomto období nejvyšší slovenské hory téměř liduprázdné.

Tatry na podzim

Konec turistické sezóny

Místní Tatry nazývají nejmenšími velehorami na světě. Jejich malá rozloha ale zapříčiňuje, že v létě a v zimě je tu lidmi opravdu přeplněno. Pokud chcete poznat opravdové Tatry, tak mimo sezónu je ideální příležitost.

Barevně zbarvené lesy v místních dolinách, mraky valící se přes skalnaté štíty hor a mlha dodávající všemu tajemnou atmosféru, je něco, co ve vás zanechá hluboké dojmy. Proto neváhejte a dejte této turistické destinaci šanci také na podzim. Poradíme vám, jaké výlety máme v tomto období nejraději my. Počítejte s tím, že od 1. listopadu se uzavírá většina turistických cest.

Podzimní Tatry

Belianské Tatry

Nejvýchodnější část Tater jsou tzv. “Belianky”.  Jedná se o oblast, jejíž velká část je turistům uzavřena, a také proto si zachovává svůj osobitý ráz. Doporučujeme výlet na chatu Plesnivec. Jednu z mála chat v Belianských Tatrách. Počítejte ale s tím, že je od listopadu otevřena jen o víkendech a svátcích. Vyrazte z Tatranské kotliny a pokračujte Dolinou Siedmých prameňov (po žluté) až na chatu Plesnivec. Celá trasa má jedním směrem 5 km.
Na Plesnivci si dejte na posilněnou výbornou česnečku. Dobré jsou také buchty na pare. Jsou odsud překrásné výhledy do údolí i nahoru do Skalných vrát.

Podél Studeného potoka

Na výlet podél potoka je nejlepší vyrazit ze Starého Smokovce. Kdo se chce před túrou posilnit, ať se zastaví na výborné burgery v bistru Iba.tu. na něco menšího, pak doporučujeme autentické Sherpa caffe.

Odsud se dá pak svézt lanovou dráhou nebo pěšky asi 2 km do kopce na Hrebienok. V sezóně doporučujeme přijít na lanovou dráhu brzy ráno, později se tu tvoří velké fronty. Z Hrebienku trasa pokračuje po červené Tatranské magistrále až k rozcestí nad Rainerovou chatou. “Rainerka” je svérázná malá útulňa, ve které se můžete zahřát čajem. Při troše štěstí u ní narazíte na napůl ochočenou lišku, která se v těchto místech často zdržuje. Z chaty vede trasa už víceméně jen dolů podél Studeného potoka až do Tatranské Lesné. Po cestě nemůžete minout nádherné vodopády. Z Tatranské Lesné se pak elektrickou dráhou dostanete zpět do Starého Smokovce. Výlet si naplánujte tak, aby vám električka těsně neujela. Jezdí totiž většinou jen jednou za hodinu. Výlet je dlouhý 8 km.

Studenovodské vodopády

Podél Studeného potoka

Po Tatranské magistrále

Nejkrásnější výhledy v Tatrách jsou z Tatranské magistrály. Přejít ji celou je ale túra na několik dní. Někdy stačí jít jen kousek, aby si člověk mohl vychutnat nádherné výhledy třeba do Velické doliny, kde leží Sliezsky dom.

Na tuto trasu se vychází ze Starého Smokovce. Odsud cesta stoupá vzhůru směrem na Slavkovský štít. Po 2 km se ale srovnává a víceméně po vrstevnici vede právě po Tatranské magistrále až ke Sliezskemu domu. Zde jsou nejkrásnější výhledy. Abyste se zpět nevraceli stejnou cestou, zvolte trasu po žluté, která vás dovede do Nového Smokovce.

Další krásná túra po magistrále je ze Štrbského na Popradské pleso. Zpátky pak seběhněte na zastávku Popradské pleso.

Popradské pleso

Když počasí nepřeje

Na podzim máte velkou pravděpodobnost, že vás potká také počasí nevhodné na výlet. V takovém případě doporučujeme kavárnu s galerií Poliankovo v Tatranské Poliance. Vždy jsme tu narazili na zajímavé výstavy. Navíc mají výbornou kávu a netradiční limonády. Fajn je také již zmiňované Sherpa caffe ve Starém Smokovci. Obě kavárny mají dětský koutek pro případ, že cestujete s dětmi.

Věřím, že Vysoké Tatry se stanou vaší novou oblíbenou podzimní destinací!

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Podobné články