PRÁCE 🧰

Cesta autem na Slovensko – kompletní průvodce

27. 7. 2023 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Vytvořili jsme pro vás kompletního průvodce na cestu na Slovensko. Zde najdete přehledně vše, co budete potřebovat při cestě autem na Slovensko, potažmo do Vysokých Tater.

Kompletní průvodce na cestu autem na Slovensko 2023

Příprava na cestu

  • Pneumatiky před cestou na Slovensko zkontrolujte správné tlaky pneumatik – hodnota bývá uvedena zpravidla na víčku nádrže, na prahu předních dveří nebo v návodu k vašemu automobilu. Dobře si promyslete, kolik osob a nákladu povezete, protože se od toho doporučená hodnota tlaku odvíjí. Nezapomeňte také zkontrolovat vzorek. Pro letní období je to 1,6 milimetru, pro zimní jsou to 4 milimetry v Česku a 3 milimetry na Slovensku.
  • Motorový olej před odjezdem nezapomeňte zkontrolovat správnou hladinu oleje v motoru a pro jistotu s sebou přibalte třeba litr oleje navíc, mohl by se hodit.
  • Chladicí kapalina – s přehřátým motorem moc daleko nedojedete. Proto zkontrolujte, zda je chladicí kapaliny v nádrži dostatek.
  • Kapalina do ostřikovačů – je to taková malichernost, ale věřte nám, že se vám bude hodit. Raději kapalinu doplňte levně doma než draze na benzinkách.

Nejlepší trasa do Vysokých Tater

Cesta na Slovensko, potažmo do Vysokých Tater není žádná věda. Pro obyvatele Moravy je tato část doslova zbytečná, ale zbytku republiky se hodit bude. Na výběr máte dvě základní trasy:

  • Trasa přes Brno – cesta autem na Slovensko přes Brno je ověřená klasika, která se chlubí velkým podílem dálnic. Do Vysokých Tater se dostanete po dálnici D1 přes Brno, hraniční přechod Starý Hrozenkov – Drietoma, Trenčín, Žilinu a Ružomberok. Detailně jsme trasu rozebrali zde.
  • Trasa přes Olomouc – cesta přes Olomouc je lákavá alternativa ke klasice. Do Tater začnete po dálnici D11 a D35, přes Vysoké Mýto, Mohelnici, Olomouc, Frýdek Místek, hraniční přechod Mosty u Jablunkova – Svrčinovec, Žilinu a Ružomberok. Do detailu představenou trasu najdete zde.

Kompletní průvodce na cestu autem na Slovensko 2023

Kdy vyrazit

Na Slovensko můžete vyrazit celoročně – v zimě na lyžovačku a v létě na pěší túry po horách. Za nás mají Tatry své kouzlo ke konci června, kdy už se otevírají hřebenové stezky, turistů ještě není mnoho a vrcholky hor stále pokrývá sníh.

Po cestě do Vysokých Tater vás naštěstí nemá moc co překvapit. V závislosti na zvolené trase je špuntem akorát Brno a následně Žilina – zde si v dopravní špičce určitě postojíte. Je tedy potřeba s tím při plánování počítat. Jiné nástrahy, kromě těch nepředvídatelných, vás ale po cestě nečekají. Vzhledem k délce jízdy ani nemá cenu plánovat noční přesuny.

Měna a jak platit

Už od roku 2009 platí Slováci eurem, z pohledu placení je to tedy velmi jednoduché. Dobrou zprávou je, že všechny obchody i služby jsou připraveny na placení kartou, a to i bezkontaktně. V některých případech je dokonce karta preferovaným způsobem platby a můžete díky tomu ušetřit. Před odjezdem nezapomeňte zkontrolovat výhodné nabídky vaší banky, třeba cashback ze zahraničních plateb. Určitě se ale vyplatí s sebou vézt rezervní hotovost třeba na suvenýry.

Tip pro řidiče: Vyrážíte letos na Slovensko na výlet, pracovní cestu nebo dovolenou? Nezapomeňte před cestou na kvalitní cestovní pojištění. Ochrání vás před nečekanými událostmi, které mohou zasáhnout do vašich financí. Nabídky za vás porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění na Slovensko

Dálniční poplatky

Dálniční známku nakoupíte z pohodlí vašeho domova v tuzemsku i na Slovensku.

Dálniční známka v České republice

Ať už pojedete přes Brno nebo přes Olomouc, budete potřebovat tuzemskou dálniční známku. Tu jednoduše koupíte na webu edalnice.cz. Pokud však vlastníte vozidlo jezdící na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon s emisemi CO2 do 50 g/km, jste od poplatku osvobozeni. Dálniční známka ale není nutně potřeba, protože zejména na trase přes Olomouc se lze dálničním úsekům docela dobře vyhnout.

Dálniční známka na Slovensku

Slovensko zavedlo elektronickou dálniční známku dokonce dříve než my. Jednoduše ji pořídíte na webu eznamka.sk. Zpoplatnění je podobné jako v tuzemsku, pár výjimek se ale najde. Předně neexistuje žádné osvobození pro elektroauta atd. Pokud také vezete třeba karavan a hmotnost vaší soupravy překračuje 3,5 tuny, musíte koupit dálniční známku zvlášť pro auto a zvlášť pro přívěs. Další výjimky jsme popsali ve článku zde.

Kompletní průvodce na cestu autem na Slovensko 2023

Dopravní předpisy na Slovensku

Fakt, že naše země dlouho existovaly bok po boku ve společné federaci, znamená, že se dopravní předpisy tolik neliší. Jmenujme tedy ty nejdůležitější – užití reflexní vesty je povinné pro každého, kdo vystupuje při mimořádné události z automobilu, platí také zákaz umisťování navigací a kamer v zorném poli řidiče. Pokud jedete s karavanem, tak se hodí vědět, že je volné kempování zakázáno. Ty, co se chystají na Slovensko za sportem, bude jistě zajímat i povinnost cyklistické přilby pro všechny cyklisty mimo obec. Jinak se stačí řídit pravidly, co znáte z tuzemska. Totožné platí i pro maximální povolené rychlosti. Za jejich překročení však hrozí na Slovensku docela tučné pokuty.

  • Maximální rychlost v obci: 50 km/h
  • Maximální rychlost mimo obec: 90 km/h
  • Maximální rychlost na dálnici: 130 km/h

Povinná výbava na Slovensku

Povinná výbava na Slovensku je poměrně jednoduchá a velmi podobná té naší. Na cestu přibalte reflexní vestu každému členovi posádky. Pokud totiž při mimořádné situaci (ve dne i v noci) vystoupíte bez ní, zbytečně riskujete pokutu 50 až 150 eur. Další povinností je výstražný trojúhelník. V případě potíží ho umístěte 100 metrů od auta na dálnici, 50 metrů na silnici mimo obec, ve městě může být dle potřeby ještě blíže. Autolékárnička je další povinností, pozor si dejte na datum její expirace. Pokud vezete v autě dětského člena posádky, musí mít až do výšky 150 cm a váhy 36 kg dětskou sedačku. Do 12 let také dítě nesmí sedět na přední sedačce.

Kompletní průvodce na cestu autem na Slovensko 2023

Tolerance alkoholu na Slovensku

Alkohol za volant nepatří a na Slovensku to, stejně jako u nás, moc dobře vědí. Jinými slovy žádná tolerance alkoholu neexistuje, jediná přípustná hodnota je nula promile. Pro opilé řidiče tu navíc platí přísné tresty.

Důležitá telefonní čísla

V případě problému se hodí znát ta nejdůležitější telefonní čísla.

  • Policie 158
  • Hasiči 150
  • Záchranná služba 155
  • Integrovaný záchranný systém 112
Buďte připraveni: Další věcí, která se při cestě na Slovensko rozhodně neztratí, je připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky, jež vás mohou nemile překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články