PRÁCE 🧰

Mobilní internet na Slovensku: Jak je to zde s daty?

16. 8. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Bez mobilního internetu už se dnes obejde jen málokdo. Na dovolených je to často nedocenitelný pomocník, který nám spoustu věcí ulehčí. Jak je to s mobilním internetem na Slovensku?

Internet v mobilu na Slovensku

SIMku měnit nemusíte

V celé Evropské unii, Evropském hospodářském prostoru, a tedy i na Slovensku, to máte s mobilními daty velmi jednoduché. Platí totiž pravidlo „roam like home“, což ve zkratce znamená, že můžete využívat roamingové služby jako za domácích podmínek. Lze tedy telefonovat, textovat a datovat jako v tuzemsku. Zatímco na telefonování a posílání textových zpráv se nevztahují žádné další podmínky, u datových služeb můžete narazit. Operátor má totiž možnost omezit vám datový balíček, zvláště pak v případě, že v tuzemsku máte data neomezená.

Limit dat v EU se pak počítá jako podíl dvojnásobku ceny datového tarifu bez DPH a regulovaného cenového stropu pro roamingová data (aktuálně 2 eura). Pokud tedy za neomezená data v ČR platíte třeba 700 korun, což je cca 29 eur, měli byste mít v zahraničí alespoň 29 GB dat – (2 x 29 EUR) / 2 EUR = 29. To je za nás dostačující hodnota pro naprostou většinu uživatelů. Vždyť také průměr spotřebovaných dat za měsíc je v tuzemsku hluboko pod touto hranicí.

Někteří operátoři navíc od jakýchkoliv příplatků a omezení mobilního internetu na Slovensku upouští úplně. Vyplatí se tak zjistit informace přímo u toho vašeho. Pokud i tak svůj datový limit překonáte, stále se nemusíte bát nekonečných účtů za gigabajty nad rámec smlouvy. Při překročení totiž zaplatíte maximálně sumu, která je pevně stanovena na 2 eura bez DPH za jeden gigabajt dat.

Co místní tarify?

Nabízí se pochopitelně využít nabídky některého ze slovenských mobilních operátorů. Ti tradičnější, jako Orange, Telekom nebo O2, sice stále nabízejí lepší ceny, než máme v tuzemsku, ale pokud si s sebou vezete nějaká data z domova, tak se jejich nabídky moc nevyplatí. Co ale rozhodně stojí za zvážení je čtvrtý, nejmladší slovenský operátor 4ka. Pokrytí Slovenska sice nemá nejlepší, ale jeho nabídka je bezkonkurenční.

Mobilní internet operátora 4ka

Jako první koupíte SIM kartu. Dostupná je téměř kdekoliv na poště nebo v trafice – prodejní místa najdete zde. Samotná karta vás vyjde na 4 eura a okamžitě tak získáte kredit v hodnotě 4 eura a 1 GB dat na vyzkoušení. Přes mobilní aplikaci nebo web operátora následně dobijete kredit v hodnotě 11 euro. To a zmíněné 4 eura kreditu rovnou využijete na nákup neomezených dat. Ta tedy pořídíte celkem za 15 euro na měsíc, což je cca 360 korun. Běžnou dovolenou tak v klidu pokryjete.

Většina mobilních telefonů se dnes prodává ve variantě dualSIM. V jednu chvíli tak můžete v telefonu mít českou SIMku, být stále dostupný na svém standardním čísle, a k tomu mít i slovenskou SIM kartu, se kterou budete využívat neomezený mobilní internet na Slovensku. Po dobití kreditu stačí poslat bezplatnou aktivační SMS ve tvaru SDATA na číslo 950.

Jde to ještě levněji a výhodněji

Na léto si operátor 4ka připravil ještě lákavější nabídku. Pokud totiž objednáte novou SIM kartu přes internet, vyjde vás neomezený mobilní internet na Slovensku na pouhých 8 euro, což je 195 korun. V rámci letní akce navíc dostanete druhou, úplně totožnou SIM kartu zdarma, včetně předplaceného kreditu v hodnotě 4 eura, takže vlastně aktivujete neomezené datové služby hned dvakrát.

Mobilní internet operátora 4ka

Postačí pro celou rodinu i notebook

Dvě SIM karty s neomezeným internetem už opravdu ukojí i ty nenáročnější uživatele. Pomocí wifi hotspotu na telefonu pak můžete mobilní internet sdílet ostatním členům rodiny, eventuálně třeba laptopu. Internet získají po připojení k wifi síti vašeho telefonu. Nějaká úskalí to však má. Předně se telefon, který funguje jako hotspot, docela rychle vybíjí. Pokud tedy sdílíte internet na cestách, počítejte s rychlým vybitím mobilního telefonu.

Jestliže mobilní internet sdílíte mezi vícero lidí, dejte si také pozor na jeho vytížení. Pokud budete všichni naráz streamovat filmy ve vysoké kvalitě a budete pálit gigabajt za gigabajtem, operátor si toho logicky všimne a bude reagovat. Může vám pak mobilní internet omezit nebo dokonce ukončit platnost vašeho tarifu. Se sdílením tedy raději opatrně.

Zdroj info: europa.eu, 4ka.
Zdroj médií: Depositphotos, 4ka.

Podobné články