PRÁCE 🧰

Spaní v autě na Slovensku

22. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Chystáte se na dovolenou do zahraničí a máte před sebou dlouhou cestu? Nechcete utrácet za noc v hotelu, ale přespat v autě? Ne vždy to může být legální.

Spaní v autě Slovensko

Letní dovolená je již v plném proudu. Chystáte-li se na dovolenou do zahraničí a máte před sebou dlouhou cestu nebo si jen chcete užít dovolenou stylem kempování?

V Americe je tento způsob velmi oblíbený. Pomalu, ale jistě se rozšiřuje i v Evropě. Není to však pro každého. V období koronaviru se stalo kempování oblíbenější. Výhodou jsou nejen nižší náklady na cestování, ale i bližší dosah k přírodě.

V zemích u moře jako je například Chorvatsko, je rozsáhlá sít autokempů. Ujdete pár set metrů a jste přímo v moři. V některých zemích, jako je například Slovensko, můžete mít mnoho problémů s kempováním.

Stanování na Slovensku

Slovensko je velice rozmanitou zemí, plnou krásné přírody, hor, potoků a lesů. Pokud si budete chtít užít kempování naplno, musíte zvážit i ilegální cestu. U našich sousedů je totiž kempování zakázáno, ale najdete zde spoustu kampů za levnou cenu. Hlavní roly hraje ochrana přírody.

  • První zóna: Celé území Slovenska
  • Druhá zóna: CHKO (Chráněná krajina oblast)
  • Třetí až pátá zóna: Pohybování se pouze od východu a západu Slunce. Zákaz kempování a táboření
  • Národní rezervace a památky: Nejpřísnější zákaz
Mohlo by se vám hodit: Jestliže plánujete návštěvu Slovenska, přibalte si s sebou i kvalitní cestovní pojištění. Podrží vás na dovolené před úrazy či jinými komplikacemi, které mohou nastat. Nabídky cestovek za vás dokáže porovnat online kalkulačka.

  Cestovní pojištění na Slovensko online

Volně se tedy utáboříte pouze v první a druhé zóně.

Plusy campingu:

  1. Větší dobrodružství
  2. Blíže k přírodě
  3. Nižší náklady
  4. Svoboda

Mínusy Campingu:

  1. Pohodlí
  2. Hrozící pokuta či postih
  3. Hygiena
  4. Bezpečí (Divoká zvěř, zloději atd.)
  5. Toaleta
Na co nezapomenout: Jestliže byste letos rádi zavítali ke slovenským bratrům, ale obáváte se rizik, která se mohou s cestou pojit (porucha, vandalismus, krádež apod.), sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a ochrání tak vás i vaší peněženku. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Bezkempu, Union.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články