PRÁCE 🧰

Spaní v autě v Chorvatsku

2. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Plánujete cestu obytným vozem do Chorvatska a vybíráte lokality, kde chcete přespat? Dejte si pozor, ne všude je možné kempovat takzvaně "na divoko".

Spaní v autě Chorvatsko

Spaní v autě Chorvatsko

Spaní v autě v Chorvatsku je zdejšími zákony velmi přísně zakázáno. V případě, že si potřebujete po dlouhé cestě na chvíli oddechnout, je to sice možné, ale buďte obezřetní. Zdejší chorvatská policie je v těchto ohledech opravdu neústupná a velmi často rozdává pokuty za nedovolené kempování. Chorvatská vláda totiž moc dobře ví, že tímto způsobem by přišla o velké množství peněz z cestovního ruchu, proto tyto situace opravdu pečlivě hlídá. 

Dalším důvodem, proč je kempování "na divoko" v Chorvatsku zakázáno jsou i neukáznění turisté, kteří ve svém okolí často nechávají nepořádek nebo nehlídají svá ohniště, ze kterých pak vzniká požár

Věděli jste, že: spousta řidičů při cestě do Chorvatska podceňuje jednu zásadní věc? Jedná se o cestovní pojištění. Nezapomeňte si sjednat kvalitní a dostatečné cestovko a buďte připraveni se vším všudy. Výhodné nabídky můžete vybírat přes online kalkulačku.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Na policii však lze jednoduše vyzrát. Vezměte s sebou do auta pár lahví své domácí slivovice a pokud ucítíte, že na vás jde únava, poptejte se u místních obyvatel, zda u nich přes noc nemůžete zůstat stát na parkovacím místě na přespání. Většina Chorvatů nad takovou situací mávne rukou a přespat vás nechá. 

Spaní pod širákem Chorvatsko

Spaní pod širákem je podle veřejně dostupných informací možné, ale pouze v případě, že si lehnete pouze na karimatku nebo zabalíte do spacáku. Pokud postavíte stan, už vám může hrozit vysoká pokuta a to v případě, že vás někdo vyfotí nebo vás nachytá policie. Při nedodržení zákonů vám mohou udělit pokutu 2 000 – 15 000 kun (v přepočtu cca 6 550 - 49 185 Kč).

Do Chorvatska s jistotou: Vyhrála u vás letos chorvatská klasika, chtěli byste jet autem ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Chorvatsko fórum, Jadran, Chorvatsko.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články