PRÁCE 🧰

Kde je možné přespat v autě a kde kempovat?

27. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někdo si potřebuje jenom zdřímnout po dlouhé cestě, jiný se chce s obytnou dodávkou „ubytovat“ na pár dní třeba u moře. Jenže země od země se pravidla pro něco takového mohou dost lišit.

Spaní v autě v zahraničí

Obecně je dobré vnímat rozdíl mezi krátkým šlofíkem v autě, kde si na chvíli sklopíte sedačku a očividně potřebujete jenom nabrat síly, a mezi rozložením kempingového stolečku s židličkami pro regulérní přespání. Mezistupněm je dnes moderní spaní v upravené dodávce, která na první pohled ničím nepřipomíná obytné auto.

Spaní v autě Itálie

Region od regionu se to na Apeninském poloostrově liší. Obecně vstřícné jsou ke spaní na divoko regiony Emilia Romagna, Piemont, Lombardie a Toskánsko. Na soukromém pozemku, pokud to je ho majitel dovolí, samozřejmě kempovat můžete všude. V Itálii je však dostatek kempů i stellplatzů, obvykle v okruhu třeba 30 kilometrů není problém nějaký najít. Pakliže si jen potřebujete zdřímnout v autě na parkovišti, nikdo vás pokutovat nebude. Pozor však na jižní část země, kde je vyšší kriminalita a někdo by vaší nepozornosti mohl využít.

Spaní v autě Chorvatsko

Zde jsou pravidla docela přísná, protože často po sobě turisté nechávají nepořádek. V přírodě to s obytným vozem raději nezkoušejte, to je v zemi zakázáno úplně a hlavním důvodem je obava z požárů. Zejména na pobřeží je však dostatek kempů, ačkoliv ceny se hodně srovnaly s klasickým ubytováním v apartmánech. Pakliže chcete jenom přespat na parkovišti v autě, můžete, ale nevytahujte markýzu ani nic jiného, to už by policie považovala za kempování a buď by vás vykázala, nebo byste dostali pokutu.

Spaní v autě Rakousko

Tzv. na divoko můžete kempovat jen v některých spolkových zemích, konkrétně v Horním Rakousku, Štýrsku a Vorarlbersku. V Korutanech je možné bivakovat v přírodě jen v případě, že to nejde jinak. Jedná se o „alpský bivak“ a pochopitelné důvody jsou třeba zranění nebo nepřízeň v počasí, které přeruší výstup nebo sestup z hory. Spát v autě přes noc doporučujeme jenom na stellplatzech a samozřejmě kempech. Zdřímnutí na parkovišti je však povoleno.

Spaní v autě Slovinsko

Zde je opět kempování na divoko zakázáno. Pakliže si chcete jenom zdřímnout, učiňte tak na nějakém parkovišti a rozhodně nerozdělávejte třeba ani stoleček. V národních parcích neparkujte, ba dokonce raději ani nezastavujete mimo vyhrazená parkoviště, Slovinci jsou na toto dost hákliví a policie to denně kontroluje. S karavanem nebo obytňákem zamiřte ideálně nejlépe do kempu, kterých je v zemi spousta a jejich kvalita je velmi vysoká. V sezóně však může být nutná rezervace dopředu, protože mnohdy je v kempech stop stav z důvodu naplnění kapacity. Přespat vás mohou nechat i místní na soukromém pozemku.

Spaní v autě Polsko

Poláci nejsou tak přísní, jako třeba Rakušané a pokud se vydáte kempovat do volné přírody a nebude to zrovna národní park, pravděpodobně se nic nestane. Oficiálně je však kempování mimo kempy v zemi zakázáno. Těch je zde mimochodem celá řada a jejich kvalita je víceméně stejná, jako třeba u nás nebo na Slovensku. Některé jsou úrovní vybavení docela nízko, obvykle tomu však odpovídá i cena.

Zdroj info: campiri, all4camper.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články