PRÁCE 🧰

Letní dovolená na Slovensku má mnoho výhod

26. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Letní dovolená na Slovensku možná nezní tak exoticky jako dovolená u moře. Přesto si však myslíme, že má volno strávené konkrétně třeba ve Vysokých Tatrách nepopiratelné výhody.

Výhody dovolené na Slovensku

Zahraniční dovolená bez stresu

Znáte ten pocit, když jedete do zahraničí? Jste natěšení, je to přeci něco jiného, ale zároveň máte i obavy. Obavy jak se v cizí zemi domluvíte, co budete dělat, pokud se stane něco nenadálého a tak dále – samé otázky. No tak to při letní dovolené na Slovensku téměř odpadá. Tedy kromě toho nenapodobitelného pocitu, že opouštíte hranice vlastní země.

Z podstaty věci je to vlastně jasné. Se Slováky jsme dlouhá léta tvořili společnou federaci, a tak se na jejich území stále cítíme skoro jako doma. Spoustu věcí navíc na Slovensku funguje velmi podobně, jako u nás. Ať už se tedy jedná o pravidla silničního provozu či jiné zákony, víte vždycky celkem dobře na čem jste.

V neposlední řadě se musíme zastavit i u v podstatě neexistující jazykové bariéry. Někteří možná netuší, jaké maso je „morčacie“ nebo jaké ovoce si představit pod názvem „čučoriedky“, ale zaručeně se s češtinou domluvíte kdekoliv a kdykoliv. Já sám jsem z generace, která společné soužití se Slováky nezažila, přesto jsem se slovenštině, i díky vtipným slovenským obrázkům na sociálních sítích, naučil porozumět. Odpadá tak starost s chatrnou angličtinou nebo dalším jazykem. Na domluvu ruce nohy můžete zapomenout úplně.

Jednoduše dosažitelné

Díky vzájemné poloze a uspokojivě dotažené dálniční infrastruktuře je úpatí Vysokých Tater celkem jednoduše dosažitelné – z Prahy jste tam i s přestávkami ani ne za sedm hodin. Třeba v porovnání s cestou do Alp navíc ušetříte i za slovenské dálniční poplatky, které vychází levněji než u nás a koupíte je jednoduše z domova. V dřívějším článku jsme také zmiňovali alternativní způsoby dopravy do Tater, které zahrnovaly i noční autovlak – ten by sám o sobě byl zajímavým zážitkem.

Výhody dovolené na Slovensku

K moři jezdí každý

V posledních letech se létání k moři stalo tak samozřejmou záležitostí, že už se nad tím skoro nikdo nepozastavuje. Zájezdy jsou relativně levné, a kdo se nebojí, létá i vícekrát za rok. Trochu tím vyprchala ta exotika, která s mořem vždy byla spjatá. Trendem je teď naopak poznávání zajímavých míst. Tím místem Vysoké Tatry určitě jsou. Výhledy, které se plně vyrovnají těm alpským, nebo horské túry, které prověří nejednoho horala, jsou zážitky, které vám žádné české pohoří zkrátka nabídnout nedokáže.

Trocha pohybu neuškodí

Na dovolenou k moři si obvykle jezdíme odpočinout a „plácnout“ se na celý týden na pláž. V letním horku se nám většinou ani více pohybu dělat nechce. To dovolená ve Vysokých Tatrách je o něčem jiném. Vysokohorské stezky zde nabízejí mnoho variant a pro vytrvalé horské vůdce obstarávají zábavu na několik dní. Kdo se necítí na dlouhá stoupání, může využít některou z mnoha lanových drah a vychutnat si vysokohorský vzduch na hřebenových túrách.

Neváhejte

Vysoké Tatry jsou mnohem víc než samotné skalnaté hory. Je to i slovenská kultura nebo tradiční pokrmy. Navíc to máme docela blízko a co by kamenem dohodil je to i na další krásy Slovenska. Kdekdo jezdí k moři stále na stejné místo, přitom máme hned za hranicemi zemi, ve které jsme sice jako doma, ale málokdo ji při výběru letní dovolené zvažuje. Proto neváhejte a na dovolenou na Slovensku jeďte.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články