PRÁCE 🧰

Jaké jsou možnosti dopravy do Vysokých Tater?

25. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Možnosti dopravy na Slovensko

Pokud jedete na vlastní pěst do Vysokých Tater, máte na výběr několik možností dopravy. Kromě vlastního automobilu můžete volit jízdu vlakem, autobusem, nebo zmíněné možnosti kombinovat.

 Jak se dostat do Vysokých Tater kromě auta

Články na téma jak se dostat na Slovensko:

  1. Jak cestovat na Slovensko - nejvýhodnější varianta
  2. Jak se dostat do Vysokých Tater kromě auta? - právě čtete

Vysoké Tatry jsou z našeho území poměrně jednoduše dosažitelnou lokalitou. Pokud zvolíte dopravu vlastním automobilem, tak se z Prahy až k úpatí Vysokých Tater dostanete přibližně za šest a půl hodiny. Ne každý chce ale trávit dlouhé hodiny za volantem. Právě proto přinášíme výběr alternativních druhů dopravy, kterými se do Tater dostanete i bez vlastního automobilu.

Než se ale pustíme do výběru, dovolíme si krátkou poznámku. Veškerá spojení jsme hledali do Popradu. Je to největší město v okolí Vysokých Tater a ústí v něm jak dálnice, tak železniční trať. Do turistických středisek Vysokých Tater je pak možné dojet autobusem nebo Tatranskou elektrickou železnicí.

Vlak je jistota

Vlak je vaše sázka na jistotu. Rychlá a komfortní doprava vlakem je jasnou volbou pro ty, kteří si chtějí po cestě zdřímnout, udělat nějakou práci, přečíst knihu nebo třeba zkouknout film – faktem je, že tyto aktivity prostě při řízení neuděláte. Výhodou dálkových vlaků také je, že zastavují na vícero místech České republiky, čímž se stávají dosažitelnými téměř pro kohokoliv. Z nabídek vlakových spojení si dokonce můžete vybírat, a tak si je nyní blíže představíme.

Tip redakce: Při cestě na Slovensko mohou přijít určité komplikace, které dokáží zkazit dovolenou. Proto se každému, kdo vyráží do zahraničí, vyplatí sjednat cestovní pojištění. Nabídky pojišťoven za vás porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění na Slovensko

Noční vlak a České dráhy

Jednu zajímavou volbu si ukážeme hned na začátek. Je jí noční vlak EuroNight mezi Prahou a Popradem. Ten nabízí spojení z Prahy, Kolína, Pardubic, Olomouce nebo například z Ostravy. Mezi Prahou a Popradem navíc můžete využít službu Autovlak ČD, kterým můžete přepravit svůj automobil nebo motorku. To je za nás ideální kombinace, kdy si ponecháváte svobodu pohybu na místě díky vlastnímu auta, ale odpadají vám starosti s dlouhou cestou. Základní jízdné je za 1 363 korun, jízdenka s lůžkem stojí 1 943 korun. Za další doplňkové služby se ještě připlácí.

Nepatrnou nevýhodou nočního autovlaku je délka cesty, která činí bezmála osm a půl hodiny. To vás ale nemusí tolik mrzet, protože v deset večer nastoupíte do vlaku a o půl sedmé ráno vystupujete v Popradu vyspalí a odpočatí. Kdo by preferoval rychlý přesun, ten může volit Pendolino. Jediný český rychlovlak zvládá totožnou trasu téměř o dvě hodiny rychleji, čímž se vyrovnává automobilu. Za jízdné ve druhé třídě zaplatíte bezmála tisícovku.

Autovlakem do Vysokých Tater

RegioJet

V době letních prázdnin nabízí RegioJet hned tři spoje za den, které jedou mezi Prahou a Popradem. Dva z nich jsou denní, jeden je pak noční a obsahuje lůžkový vůz. Noční vlak je ale pouze pro ranní ptáčata, příjezd do Popradu má totiž už o půl páté ráno. Za základní jízdenku počítejte s cenou od 649 korun, za možnost vlastního lehátka v nočním vlaku zaplatíte minimálně tisícovku. Doba jízdy je sedm a čtvrt hodiny, v noci pak o něco méně.

LeoExpress

Třetím do party je LeoExpress, který v době prázdnin vypravuje do Popradu dva spoje. Trasu má stejnou, jako předchozí dva dopravci – obslouží tedy cestující z Kolína, Pardubic, Olomouce nebo z Ostravy. Doba jízdy je prakticky totožná s RegioJetem. Cenou si oba soukromí dopravci konkurují, když základní jízdné pořídíte taktéž od 649 korun. Nutno ale dodat že LeoExpress i RegioJet nemají dané stále tarify za jízdné a ceny v jednotlivých dnech a hodinách se mohou výrazně lišit.

Autobus

Jízda autobusem je za nás v porovnání s vlakem objektivně horší volba. Na trase mezi Prahou a Popradem můžete volit třeba autobusy FlixBus, jejichž jediná výhoda může být v tom, že na rozdíl od vlaků obslouží i cestující z Brna. Jinak je ale cesta delší a ani cena není žádný zázrak – jízdenka z Prahy vyjde na tisíc korun. Kromě FlixBusu jezdí po trase i další dopravci – například autobusy A-EXPRESS jezdí až z Plzně.

U Popradu se koneckonců nachází i mezinárodní letiště, žádné pravidelné linky sem ale z Česka nelétají. Pokud tedy nevlastníte soukromý tryskáč, volte raději auto nebo vlak.

100% příprava: Kdyby jste se přeci jen rozhodli pro cestu autem, je třeba mít na paměti, že porucha, vandalismus, nebo krádež vozidla vás může nemile zaskočit všude. Pokud si ale sjednáte připojištění, zmíněná rizika vám pokryje. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ČD, RegioJet, LeoExpress, FlixBus.
Zdroj médií: Radim Krejčík, ČD.

Podobné články