PRÁCE 🧰

Jaká je cesta do Vysokých Tater přes Olomouc?

3. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Nejlepší cesta na Slovensko

Při cestě do Vysokých Tater můžete zvažovat jednu z mnoha cest. My projeli dvě nejlepší a nyní vám je blíže představíme. Začneme cestou přes Olomouc a hraniční přechod Mosty u Jablunkova.

Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc

Články na téma nejlepší cesta na Slovensko:

  1. Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc - právě čtete
  2. Cesta do Vysokých Tater přes Brno
  3. Je lepší jet do Vysokých Tater přes Brno nebo přes Olomouc?
  4. Kde se zastavit po cestě do Vysokých Tater?

Dříve byla cesta na Slovensko, respektive do Vysokých Tater, poměrně přímočarou záležitostí – alespoň tedy pro řidiče z Prahy, ze západní a z jižní poloviny Čech. Klasická trasa vedla po dálnicí D1 přes Brno, Uherský Brod a hraniční přechod Starý Hrozenkov. V poslední době se ale z Prahy nabízí jedna alternativa – ze severu a severovýchodu naší republiky je to dokonce ta lepší volba. Na mysli máme samozřejmě trasu přes Olomouc.

Vyrážíme

Z Prahy je to přes Olomouc dle Google map o 18 kilometrů delší než přes Brno a podíl dálnic je na této trase naopak o něco nižší. To ale může být dobré znamení zejména pro majitele hybridních a elektrických vozidel, kterým dlouhé dálniční přesuny obvykle moc nevyhovují. S dálnicemi se to ale zlepšuje. Až na úroveň Pardubic poklidně dojedete po „déjedenáctce“ a z ní se plynule napojujete na novou „dépětatřicítku“. Ta je stále ve výstavbě a aktuálně po ní dojedete kousek před Vysoké Mýto.

Po zbytek jízdy do Olomouce vás budou provázet náznaky budované dálnice, která cestu na Slovensko přes Olomouc ještě více zatraktivní. Po překonání dálničního úseku mohou nastat lehké komplikace ve Vysokém Mýtě a Litomyšli, kde doprava obvykle trochu zhoustne a často se tvoří kolony. Nějaké zásadní zdržení ale i tak nečekejte. V obou městech nicméně mají v oblibě úsekové měření rychlosti, takže buďte raději ostražití. Dále je cesta po silnici I/35 bezproblémovou záležitostí – silnice je široká, přehledná a nabízí dostatek možností k předjetí.

Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc

Portál řidiče doporučuje: Ať už pojedete na Slovensko přes Olomouc či nikoliv, neponechávejte věci náhodě a před odjezdem si sjednejte cestovní pojištění, které vás uchrání před nenadálými výdaji. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nabídky cestovního pojištění do Slovenska

Z Čech na Moravu

Hned po přejetí historické hranice se dostáváme ke známému Hřebečskému tunelu. Ten byl v době naší cesty uzavřen a nelze vyloučit, že bude kvůli přetrvávajícím problémům se sesuvy půdy uzavřený i v době prázdnin. Tunel se tedy objíždí přes staré serpentiny, kde doprava opět houstne.

Po překonání Mohelnického kopce už se napojujete zpět na dálnici D35, která vás zavede až k Olomouci. Jen opatrně při napojování na rychlostní silnici v Mohelnici – my sami jsme odbočku na ni nejdříve přejeli. Odtud už je trasa poměrně přímočará – po D35 se dojedete k Lipníku nad Bečvou, kde se na okamžik svezete po D1, než se opět odpojíte na D48, která končí až u Jablunkova, tedy v místě, kde budete překračovat hranici se Slovenskem.

Na dálnici D48 se stále pracuje, a tak se zejména po sjezdu z D1 nenechte zaskočit stavebními pracemi. Celé „déosmačtyřicítce“ by se šlo vyhnout. Alternativou je trasa přes Hranice, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm. Délkou je to sice o kus kratší, ale kvůli velkému množství obcí na trase je to aktuálně stále podstatně pomalejší.

Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc

Jsme na Slovensku

Po překročení hranic vás ještě čeká krátký úsek dálnice D3 do města Čadca, pak se ale s dálnicí na nějakou dobu rozlučte. Před vámi je totiž klikatá cesta podél řeky Kysuca. Povrch silnice je tu vesměs nový a do Žiliny tak dojedete celkem hladce. Na obtíž byla jen neustálá omezení rychlosti na 70 km/h v okolí jakékoliv křižovatky. Ve spoustě případů to své opodstatnění má, tady ovšem za nás moc ne. V Žilině jsme se zasekli v koloně a totéž se zřejmě stane i vám. Ztráta to je ale pouze v řádu minut.

Radíme řidičům: Pokud plánujete stejně jako my cestu na Slovensko autem, sjednejte si i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo zakoupit krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

U Hradu Strečno začíná asi nejhorší část cesty. Jednak se to tu hodně klikatí, provoz znovu houstne, nedá se tu předjíždět, a k tomu všemu zde v době naší cesty probíhaly stavební práce. Cesta tu moc neubíhá a nijak tomu nepomůže ani vložený krátký úsek dálnice D1. Ten totiž rychle končí a dále pokračujete opět po klikatých silnicích v údolí řeky Váh. Zajisté vás ale uchvátí přítomné výhledy na slovenskou přírodu. Následný průjezd městem Ružomberok je až překvapivě hladký a kousek za ním se konečně napojíte na souvislý kus dálnice D1, která vás v poklidu zavede až do úbočí Vysokých Tater.

Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Slovensko  🇸🇰

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Zdroj info: Autorský text, Google Maps.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články