PRÁCE 🧰

Dálniční známka pro rok 2023: Jak ji koupit a nepřijít o peníze, když se při nákupu spletete?

29. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

1. 1. 2021 skončila éra lepení papírových dálničních kupónů, které nahradila elektronická dálniční známka. Tu bude potřeba pořídit i v roce 2023 za předpokladu, že budete s autem vyrážet na placené úseky. Kde a jak ji koupit a co dělat, když se během nákupu spletete?

Dálniční známka 2023: Poradíme, kde ji koupit a nepřijít o peníze

Placené úseky se od roku 2023 rozšíří

V Česku v příštím roce přibydou další silnice, kde bude nutné platit mýtné, respektive mít elektronickou dálniční známku. Celkově se tak zvýší délka placených úseků na 1 439 kilometrů. Dálniční síť se do konce letošního roku rozšíří o zhruba 20 kilometrů. V příštím roce se seznam zpoplatněných dálničních úseků rozroste o dalších cca 35 kilometrů.

Dálniční známka 2023: Tři druhy a stejná cena jako letos

Zmíněných 1 439 kilometrů mohou řidiči projet pouze s platnou dálniční známkou. V České republice jsou k dostání tři druhy kupónů – roční dálniční známka, která i v příštím roce bude stát 1 500 Kč, třicetidenní známka za 440 korun a známka desetidenní, která řidiče vyjde na 310 Kč.

Pořídit e-známku můžete nejen na oficiálním webu edalnice.cz, ale také osobně na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil nebo v samoobslužném kiosku. Jak dálniční známku na rok 2023 koupit online nebo osobně?

Dálniční známka 2023: Poradíme, kde ji koupit a nepřijít o peníze

Nákup dálniční známky na webu edalnice.cz

Na zmíněném webu vyberete v prvním kroku druh (délku) dálniční známky a zadáte údaje o vozidle (SPZ a stát registrace vozidla). Následně vyberete počátek platnosti elektronické dálniční známky, případně uplatníte nárok na Eko cenu (nárok na ni mají vozidla s pohonem na zemní plyn nebo biometan). V posledním kroku zaplatíte platební kartou a potvrzení o platbě obdržíte na zadaný e-mail.

Nákup dálniční známky na České poště a čerpacích stanicích EuroOil

Nechcete kupovat elektronickou dálniční známku v e-shopu? Stačí navštívit Českou poštu nebo čerpací stanice EuroOil, kde známku pořídíte osobně. Obsluze nadiktujete potřebné údaje (druh elektronické dálniční známky, stát registrace vozidla, SPZ, počátek platnosti, případně nárok na Eko cenu) a zaplatíte. Jakmile dostanete potvrzení, můžete vyrazit na cesty.

Nákup dálniční známky v samoobslužném kiosku

Nákup v samoobslužném kiosku v sobě kombinuje možnost nákupu v e-shopu a zároveň na obchodním místě. Kiosky, které akceptují pouze bezhotovostní úhrady, najdete zejména v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek pozemní komunikace (jejich seznam je součástí jednoho z našich dřívějších článků).

Jako první si zvolíte jazyk, ve kterém chcete nákup provést. Následuje výběr druhu dálniční známky a zadání SPZ a státu registrace vozidla. Poté vyberete počátek platnosti elektronické dálniční známky, případně uplatníte nárok na Eko cenu. V posledním kroku zaplatíte kartou.

Dálniční známka 2023: Poradíme, kde ji koupit a nepřijít o peníze

Co dělat, když se při nákupu dálniční známky spletete?

Pokud nakupujete dálniční známku na obchodním místě (Pošta nebo EuroOil) a chybu zjistíte do 15 minut od nákupu, můžete zadané údaje opravit. Při nákupu dálniční známky přes internet je situace o něco komplikovanější.

Zadané údaje mohli řidiči dlouho opravit pouze v případě, že kupovali dálniční známku s předstihem. Pokud koupili dálniční známku s okamžitou platností a zadali špatné údaje, známka byla neplatná a zhruba do poloviny roku 2021 neměli nárok ani na vrácení peněz. Toto již nově neplatí.

Pokud se při zadávání SPZ spletete a známku koupíte, můžete požádat o vratku na základě žádosti, ke které připojíte kopii svého technického průkazu, ze které bude patrná SPZ vozidla, a zároveň přiložíte potvrzení o úhradě na neexistující SPZ. Po obdržení žádosti Státní fond dopravní infrastruktury ověří danou SPZ a následně vrátí platbu na účet, ze kterého žadatel při nákupu platil.

Zdroj info: edalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články