PRÁCE 🧰

Kde koupit dálniční známku

9. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Elektronickou dálniční známku v České republice je možné nakoupit několika způsoby. Statistiky ukazují, že většina řidičů volí webové stránky. Musí si ale dát pozor, na jaké konkrétní webové stránce známku nakupují.

Koupě dálniční známky v praxi

I v oblasti dálničních známek se totiž během posledních měsíců objevila celá řada neoficiálních webů, na kterých jsou dálniční známky ke koupi. Většinou ale platí, že řidiči se takový obchod může zbytečně prodražit. Provozovatelé totiž mají tendenci vybírat celou řadu poplatků, které však není vůbec potřeba hradit.

Před nákupem elektronických dálničních známek na neoficiálních webech opakovaně varuje i Státní fond dopravní infrastruktury i státní podnik CENDIS a zároveň doplňují, že jediným oficiálním e-shopem pro nákup dálničních známek na území České republiky je edalnice.cz.

„Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby nejenom prodraží, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje ze svých platebních karet,“ varuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který státní e-shop provozuje.

Vzhled je často velmi podobný

Motoristé se v praxi mohou spálit poměrně jednoduše. Řada webových stránek totiž vypadá velmi podobně jako oficiální e-shop edalnice.cz. V praxi si ale tyto servery účtují manipulační poplatky za zprostředkování nebo takzvané eco poplatky. Někteří provozovatelé se dokonce zaměřují na více trhů současně a nabízí tedy dálniční kupóny i pro další země Evropské unie.

„Neoficiální weby prodávající dálniční známky se někdy graficky velmi podobají státnímu e-shopu edalnice, což je hrubě neetické. Průběžně je všechny řešíme právní cestou,“ říká Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů SFDI, který je správcem systému.

Jak ve svém vyjádření naznačuje zástupkyně Státního fondu dopravní infrastruktury, tak takové počínání provozovatelů je v rozporu se zákonem. Ceny elektronických dálničních kupónů v České republice totiž vychází z jasně daného nařízení vlády a není možné se od nich odchýlit.

Návod je zřejmý

Státní fond dopravní infrastruktury i státní podnik CENDIS se tedy snaží tyto neoficiální aktivity monitorovat a tímto upozorňují řidiče, aby si vždy ověřili, kde známku kupují. Jen tak je totiž možné se případnému podvodnému jednání vyhnout.

„V adresním řádku webového prohlížeče pokaždé zkontrolujte, že nakupujete na jediném oficiálním e-shopu edalnice.cz. Na státním webu můžeme zaručit, že k cenám za známku řidič nezaplatí žádné další poplatky a dostane potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Díky němu pak může třeba změnit SPZ před začátkem platnosti známky nebo upravit až dva znaky v průběhu její platnosti. Nic z toho není při nákupu na neoficiálním kanálu garantováno,“ vysvětluje Paroubek.

Státní fond dopravní infrastruktury zároveň vydal seznam konkrétních falešných webů, které se snaží elektronické dálniční známky s dodatečnými poplatky prodávat. Konkrétně se jedná o:

  • czdalnice.cz
  • digitale-vignette-online.cz
  • e-vignettes.com
  • e-vignette.cz

Problém některých těchto serverů je v tom, že ve vyhledávačích na ně motorista často narazí jako první. Potíž rovněž je, že provozovatelé podvodných webových stránek ve velkém sází na reklamu, v prostředí Google jde konkrétně o Google Ads. V případě vyhledávače Seznam může jít pak o Sklik.

Pokud už řidič náhodou na takový server narazí a začne na něm nakupovat, hlavním příznačným znakem podvodnosti bude cena. Ta se totiž bude od vládou stanovených cen lišit. Motoristé mohou počítat s tím, že od března letošního roku konkrétně zaplatí za jednodenní dálniční známku za 200 Kč, desetidenní bude stát 270 Kč, měsíční pak 430 Kč. Roční poplatek vyjde na 2 300 Kč. Víc to tedy určitě nebude.

Zdroj info: edalnice.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články